"Kadınlarda Akciğer Hastalıkları Artış Gösterdi"

Türk Toraks Derneği (TTD) İzmir Şubesi ve Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği (ULAKED) tarafından düzenlenen Kadın Çevresel ve Mesleki Akciğer...

Türk Toraks Derneği (TTD) İzmir Şubesi ve Uluslararası Ekolojik Kadın Köyü Derneği (ULAKED) tarafından düzenlenen Kadın Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Toplantısında, kadınlarda akciğer hastalıklarının artış gösterdiği belirtilirken, özellikle kırsal bölgede kullanılan biomas yakıtın kot taşlama gibi yasaklanabileceği ifade edildi.

TTD İzmir Şubesi TTD Çevresel Mesleki Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu ve ULAKED ile ortak düzenlenen Kadın Çevresel ve Mesleki Akciğer Hastalıkları Toplantısı, İzmir'de Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi EAH Konferans Salonunda yapıldı. Oturum başkanlığını Dr. Arzu Yorgancıoğlu ve Dr. Peri Arbak'ın yaptığı konferansta; TTD İzmir Şube Başkanı Dr. Mehmet Polatlı açılış konuşmasını yaptı. Ardından 26. dönem milletvekili Dr. Gülay Yedekçi, ULKED Başkanı Hüzün Yücel, ULKED Başkan Yardımcısı Dr. Birsen Ocaklı, Dr. Yeşim Yasin, Dr. Ece Kaya, Dr. Pınar Okyay, Dr. Osman Elbek, Dr. Pınar Çelik, Dr. Hilal Altınöz, Dr. Can Sevinç, Dr. İpek Özmen, Dr. Fatma Evyapan ve Dr. Serir Aktoğu; daha çok iş hayatının etkilediği akciğer hastalıkları üzerine konuşmaları yaptı. Konferansta, kadınlardaki akciğer hastalıklarının artış göstermeye başladığı ifade edildi. Çalışma koşullarında iyileştirilme yapılması gerektiği belirtilen toplantıda, özellikle kırsal bölgede kullanılan biomas yakıtın kot taşlama gibi yasaklanabileceği dile getirildi.

"Standart getirilmeli"

26. dönem milletvekili Dr. Gülay Yedekçi, kadınların erkeklere göre her alanda ikincil plana düştüklerini savunarak özellikle kadınların çalıştığı tekstil atölyelerinde sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve bir standart getirilmesi gerektiğini belirtti. Yedekçi, "Biz mekanların fiziksel özelliklerinin insan sağlığına zarar vermemesi ve insan sağlığına zararı olmayan yapı malzemelerinin kullanılmasının önemini anlatmaya gayret ediyoruz. Mimarlıkla halk sağlığının kesiştiği bir çizgiden bahsediyoruz. Boyanın da insan sağlığına zararı olabilir, halının da, bir yapıştırıcının da. Kadınların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini, sağlık düzeylerinin artmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kot kumlama işçilerinde ölüme varan çok ciddi akciğer ve solunum sorunları yaşayabiliyor. Bunların önlenmesi ve gündeme gelmesi için bu konuların daha çok insana ulaşmasını amaçlıyoruz" dedi.

"Kadınlarda bazı akciğer hastalıkları daha sık görülüyor"

TTD Başkan Yardımcısı Dr. Arzu Yorgancıoğlu ise derneğin faaliyetlerini anlattı. Yorgancıoğlu, "Biz solunum alanında çalışan bir derneğiz. Akciğer hastalıkları üzerine yoğunlaşarak çalışıyoruz. Sadece tedavi etmiyoruz, hastalıkların çıkış nedenlerine de yöneliyoruz. Eğer bunlara kafa yorarsak hastalıkların ortaya çıkmasını baştan önlüyoruz" diye konuştu. Başta sigaraya, kırsal alanda halkın ısınmak için ve yemek pişirmek için yaktığı yakıtlara ve mesleki koşullara yöneldiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, "Gördük ki; kadınlarda bazı akciğer hastalıkları daha sık görülüyor. Bu yüzden kadın, çevre ve mesleği bir araya getirdik. Eskiden kadınlar akciğer ve KOAH hastalığına daha az oranda yakalanırdı. Giderek artmaya başladı. Kadınlarda sigara içme oranı artmaya başladı, iç ortam ve dış ortam hava kirliliğine maruziyetleri artmaya başladı. Kadının sahada çalışması arttı ve mesleksel maruziyeti arttı. Bu nedenle kadınlardaki akciğer hastalıklarında bir artış var" ifadelerini kullandı.

"Biomas yakıt, kot taşlamacılığı gibi yasaklanabilir"

ULKED Başkan Yardımcısı Dr. Birsen Ocaklı da, kadınlarda solunum sistemi hastalıklarının giderek artış gösterdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Son verilerde bu 6.3 oranında ve giderek artıyor. Bioyakıt dediğimiz; kırsalda kadınların yemek pişirirken ve ısınmak için kullandığı organik yakıtlardan ortaya çıkan duman akciğere ciddi zarar vermektedir. Her iki dernek ortak bir çalışma planlamaktadır. Bunun sonucunda belki biomas yakıt, kot taşlamacılığı gibi yasaklanabilir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?