Kalbi Duran Savaş Mağduru Kaplan Bursa’da Hayata Böyle Döndürüldü

Suriye'deki savaştan etkilenen ve mağdur olan hayvanlar bakım ve tedavi için Bursa Karacabey'de bulunan hayvan kurtarma merkezine getirildi.

Suriye'deki savaştan etkilenen ve mağdur olan hayvanlar bakım ve tedavi için Bursa Karacabey'de bulunan hayvan kurtarma merkezine getirildi. Tedavi edilecek olan kaplanın anestezi yapıldıktan sonra duran kalbi doktorların müdahalesiyle yeniden çalıştırıldı.

Suriye'deki savaş insanlar kadar hayvanları da etkiliyor. Suriye'de bulunan hayvanat bahçelerinde savaştan etkilenen ve tedavi edilmesi gereken 2 ayı, 2 kaplan, 2 sırtlan ve 3 aslan olmak üzere toplam 9 hayvan, 21 Temmuz'da Orman Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere, hayvan koruma dernekleri katkılarıyla Kilis'e getirildi. Geçtiğimiz gün Bursa'nın Karacabey ilçesinde bulunan Karacabey Ova Korusu Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma Merkezi'ne getirilen hayvanların tedavisine başlandı.

Hayvanların tedavisinde yer alan Veteriner Hekim Nihal Bilgici Yıldız, "Ayın 21'inde Suriye'den Türkiye'ye gelen 2 ayı, 2 kaplan, 2 sırtlan 3 de aslan olmak üzere toplam 9 hayvan Kilis'ten Bursa'ya ayın 22'sinde kurtarma merkezimize geldiler. İlk aşamada ayıların tedavisine başladık. Burada çok ciddi bir genel muayene yapılıyor. Hayvanların morfolojik olarak muayenesini yapıyoruz. Ultrasonla iç organlarına bakıyoruz. Herhangi bir patolojik durum var mı diye. Bunun dışında kan örnekleri alıyoruz. Oradaki parametrelere bakarak hayvanların sağlık durumları ile ilgili tespitler yapıyoruz. Tabi ki kuduz aşıları yapılıyor. Hayvanlar ilk geldiklerinde stresliydiler. Zaten uzun süre kafeste kalmışlardı. Ayılar hala stresliler ama ilk güne göre oldukça iyi durumdalar" dedi.

Kaplana yaptıkları müdahalede dış parazitlerin toplandığını belirten Yıldız, "Bunun dışında yüzeysel temizleniyor, tedavi ediliyor. Ultrason muayenesi yapıldı. Biz burada kötü durumda olan hayvanların sağlıklarını iyi etmeye çalışıyoruz. Şu an nereye gidecek, ne zaman gidecek bu onların tamamen sağlık durumları ile alakalı. Şu an nereye gidecekleri konusunda net bilgi yok" şeklinde konuştu.

"Sırtlanlarda böbrek hastalığı ve göz problemleri var"

Veteriner Hekim Gamze Somuncuoğlu da, "Gelen 3 aslanın 2'si erkek bir tanesi dişi. Aslanlarımızda genel olarak deri lezyonları mevcut. Biri dişi biri erkek olmak üzere 2 sırtlan var. Sırtlanlarda böbrek hastalığı ve göz problemleri var. Görme bozukluğu var. Bugün ilk kaplanımızı alırken anestezi yapıldıktan sonra kalbi durdu. Doktor müdahale ederek hayvanı tekrar hayata döndürdü. Bunun da metabolik bir hastalığı olmasına bağladı" dedi.

Yurt dışından gelen Veteriner Frank Göriltz ise, "Suriye'den gelen hayvanların genel durumu kötü. Vücut kondisyonları düşük. Hayvanların tekrardan sıvı tedavisi olmaları gerekiyor. Özellikle erkek olan kaplan ayağa kalkamıyordu. Onun dikkatli bir bakıma ihtiyacı var. Öncelikle bu iki ağır kaplanların ön tedavi başlamak için buraya gelmek gerekiyordu. Bu imkanları sundukları için ilgili bakanlıklar ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne çok teşekkür ediyoruz. Sadece buradaki olanakları kullanmış olmadık. Veterinerler olarak 3 gündür yoğun çalışıyoruz. Bugün tehlikeli durum yaşadık. 2 kaplanın durumu ağır olduğunu birlikte gördük. Bu hayvanların yolculuğu bitmedi. Yoğun bakım hastası gibi düşünelim. Tedavinin tam olarak yapılması için yolculuğa hazırlanması gerekiyor. Sonra tedavi devam edecek" dedi.

Tedaviye gelen kaplanın durumunun ağır olduğunun altını çizen Göriltz, "En son onların muayenesi gerçekleştirdik. Kaplanın birinin maalesef kalbi durdu. Tekrar geri getirdik. Mikro çipini takmak, enjeksiyonları yapmak için vaktimiz vardı. Bundan sonra yolculuğa hazırlanacak. Yoğun bakım olarak tedavi devam etmesi gerekiyor. Burada hayvanlardan riskli olanları var. Mesela sırtlanlardan birinde göz problemi var. Bir an önce ameliyat gerekli. Bir göz kurtarılabilir. Diğerinde ise böbrek tam olarak fonksiyonları devam etmesi için tedavi olması gerekiyor. Sırtlanlardan sonra ayılardan söz edecek olursak genel durumu iyi, dişlerine kanal tedavisi gerekiyor" dedi.

İlk tırla 9 hayvan getirildiğini söyleyen Göriltz, "Tekrar bu akşam Kilis'e gidiyoruz ve hayvan getirilmesi söz konusu. Her şey olumlu geçerse ertesi gün buradayız. 2 tane aslan, 2 tane köpek gelecek. Sanıyoruz ki Suriye'de bu tarz yardım bekleyen hayvanlar var" şeklinde konuştu.

Türk Team Aktivist Okan Oflaz da, "İlk bu tarz haber geldiğinde savaşın ortasında hayvanların olduğunu ve birçok türün öldüğünü söylediler. Biz de Orman Su İşleri Bakanlığı ve diğer ekiplerle bir araya gelerek bu hayvanların getirilmesi noktasında bir an önce operasyon başlattık. Bu operasyon 4 ay sürdü. Bakanlık bize inanılmaz destek oldu. Savaştaki insanlara yardımcı oldukları gibi bu hayvanlara da yardımcı oldular. 4 aylık emeğin sonucunda onları kurtarmış olduk. Türkiye hayvanlara da kucak açtı. Türkiye Devleti'nin, Orman Su İşleri Bakanlığı'nın ne kadar duyarlı olduğunu dünya görmüş oldu. Herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları