Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, üretim, istihdam, düzenli kentleşme ve yaşam kalitesinin artması için tarım topraklarının korunması ve çiftçi ekonomisinin güçlenmesi gerektiğini vurguladı.
Çukurova'da hasadı devam eden mısır ürünü ve tarımın genel sorunlarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Adana Sanayi Odası (ADASO) Meclis Başkanı ve Sunar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Nuri Çomu'yu ziyaret eden Tümer, tarımın sorunlarının takipçisi olmaya gayret gösterdiğini söyledi.
Çukurova'nın mısır üretiminde önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen Tümer, "Çiftçinin alın teri kurumadan karşılığını alabilmesi, üretim kalitesi ve ürün deseninin artması için çeşitli kesimlerle görüşme halindeyiz. Sorunları bakanlık yetkililerine de iletmeye çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'nin kalkınma hamlesini tarım sektörüyle gerçekleştirebileceğine inandığını dile getiren Tümer, "Mısır, pamuk, buğday, narenciye, yaz sebze ve meyve üreticisi desteklenmeli. Birinci sınıf tarım arazileri gelişigüzel imara açılmamalı. Tarım konusu siyasi malzeme yapılmamalıdır" dedi.
"Adana, tarım cenneti"
Ziyareti için Tümer'e teşekkür eden Hüseyin Nuri Çomu ise 1986 yılından bu yana mısırla iştigal ettiklerini, Sunar Mısır'ın kuruluşuyla birlikte Çukurova'da mısır üreticisinin de arttığını vurguladı. Mısırın çiftçinin kurtarıcısı olduğunu ifade eden Çomu, "Dünyanın en iyi mısır üretimi Adana'da gerçekleşir. Çukurova'daki başarılı üretim ve satış ile birlikte gümrük uygulaması nedeniyle mısır üretimi arttı. Çukurova'nın mısırdan vazgeçme şansı yok. İlk turfanda mısır hasadı Adana'da gerçekleşir" dedi.
"Bilimsel tarım bizi ileriye taşır"
Türkiye'nin yağlı tohum ekimine ihtiyacı olduğunu anlatan Çomu, "Yağlı tohumda üretim açığı var. Çok fazla açığımız var. Üretimi artırmanın yolları aranmalı" diye konuştu. Tarımda üretim planlamasının önemine işaret eden Çomu, şunları söyledi:
"Adana, tarım cenneti bir kent, kıymetini bilmek zorundayız. Toprağımızı orta ve uzun vadede planlamamız şart. Nöbetleşe ekim sistemini ülkemizde hayata geçirmemiz gerekiyor. Dönüşümlü ekimi de gerçekleştirebilirsek önemli bir gelişme sağlarız. Dönüşümlü ekim ürün desenimizi de artırır. Üretim planlaması, ölçek ekonomisi ve finansman sorunlarını aşan çiftçimiz ekonomiye büyük katma değer sağlar. Öte yandan çiftçinin maliyetlerini düşürmenin yolları da aranmalı. Planlı ve bilimsel tarım ülkemizi ileriye götürür."
İHA