Kalp dışındaki damar tıkanıklıklarında da ameliyatsız tedaviler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, kalp dışındaki damar tıkanıklıklarında uygulanan ameliyatsız tedavilerle ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı.

Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, halk tarafından kalp damarı tıkanıklıklarında damar açma işlemleri iyi bilindiğini anlattı. Kalp dışındaki bacak, kol, beyin, iç organ damarlarında da darlıklar ve tıkanıklıklar oluşabilmekte ve bunlar girişimsel radyologlar tarafından ameliyatsız olarak tedavi edilebildiğini anlatan Küçükay, "Anjiyoplasti ya da stent cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarları balon kateter ile genişletme (anjiyoplasti) ve özel protezi (stent) damar içine yerleştirerek damarları açma yöntemidir. Niçin Yapılır? Damarda tıkanma ve daralma varsa yapılır. En sık tıkanıklık yapan hastalık ise ateroskleroz (damar sertliği)'dur. Bu hastalıkta damar iç yüzeyinde plak adı verilen yağ birikimleri oluşur. Damardaki tıkanıklıklar organlara yeteri kadar oksijen ve besleyici maddelerin gitmemesine neden olur. Damarda genişletme işlemi yapıldığında organlara yeteri kadar kan gideceğinden şikayetler yok olacak veya azalacaktır. Özellikle şeker hastalığına ve damar problemine sahip hastalarda ampütasyon dediğimiz kol veya bacağın kesilme işleminden önce kesinlikle girişimsel radyolojik damar açma tedavi yöntemleri denenmelidir. Nasıl Yapılır? Daha önce anjiyografi işlemi yapılır. Anjiyoplasti kateteri tıkalı veya daralmış damara yerleştirilir. Balon şişirilerek tıkalı damar açılır. Yeterli açıklık oluşmamışsa, genişletme işlemi sırasında damarda bazı komplikasyonlar gelişmişse damarın devamlı açık kalmasını sağlayan stent tıkanıklık seviyesine yerleştirilir. Bazı durumlarda damarın açıklığının anjiyoplasti işlemi ile sağlanamayacağı düşünülüyorsa önce anjiyoplasti sonra stent yerleştirme işlemi ya da üzerine yüklenmiş balonu şişirilerek yerleştirilen özel stentler kullanılır" diye belirtti.

Yeni güncel tedaviler arasında ilaç kaplı balonlar, ilaç kaplı stentler ve ince tıraşlama motorlarının da yer aldığını anlatan Doç. Dr. Fahrettin Küçükay, şunları aktardı;

"Hastalar işlem sonrasında hemen günlük aktivitelerine dönebilmektedirler. Nereye başvurmalıyız? Kalp dışındaki damarlarda problemler ve bunlara ait şikayetler mevcutsa, ameliyatsız tedavi seçenekleri için ESOGÜ Hastanesi Girişimsel Radyoloji Polikliniği'ne başvurulabilir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?