Kanser Sonrası Meme Kaybı Artık Kader Değil

Memorial Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Doç.

Memorial Kayseri Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, dünyada her 8 kadından birinin tüm hayatını değiştiren önemli bir sağlık sorunu olan meme kanserinin, günümüzde artık meme kaybı ile sonuçlanmadığını söyledi.

Meme kanseri tedavisinde yapılan estetik müdahale sonucunda cerrahi müdahale ile alınan meme dokusunun yerine silikon protezin yanı sıra; karın, sırt ve kalça bölgelerinden alınan doku parçalarıyla yeniden meme yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Teoman Eskitaşçıoğlu, bu sayede kadınlar estetik ve psikolojik açından kendilerini yenileyebiliyor dile getirdi.

Operasyon için uygun zaman beklenmeli

Kanser nedeniyle memesi alınan hastalarda anında veya geç dönemde meme yapımının planlanabileceğine değinen Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, "Genellikle, hastalığın erken evrelerinde anında rekonstrüksiyon planlanır. Daha ileri düzey hastalarda ise, meme yapımı uygulanacak olan radyoterapi ya da kemoterapi gibi ek tedavilerin sonrasına bırakılması daha uygundur. Yapılacak rekonstrüksiyonun zamanı ve hangi yöntemin kullanılacağı konusunda kararı, tedaviyi planlayan doktor ekibi ve hasta ortak karar vermelidir." dedi.

Hastanın fiziksel özellikleri göz önüne alınmalı

Memenin yeniden oluşturulması için hastanın yaşı ve kilo durumuna göre farklı yöntemler uygulandığını belirten Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Genç yaşta ve ileride çocuk sahibi olmak isteyen hastalarda, gebelik döneminde karın duvarının zayıflamaması için karından doku alınmaz. Bunun yerine sırt bölgesi tercih edilir. Obezite sorunu yaşayan hastalarda ise karında ileri derecede yağ dokusu olduğundan, vücudun farklı bölgelerinden doku aktarımı yapılır. Çünkü fazla yağ dokusu ameliyat sonrasında beslenme sorununa ve enfeksiyona yol açabilir. Bu tür işlemlerin, hastaların fiziksel özellikleri dikkate alınarak uygulanması büyük önem taşımaktadır."

Silikon ile birlikte vücudun kendi dokusu kullanılabiliyor

Meme kanserine bağlı olarak kaybedilen organın yerine yapılacak yeni meme konusunda, silikonun yanı sıra hastanın kendi dokusundan yararlanıldığını söyleyen Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, en çok uygulanan yöntemlerden birinin karın bölgesindeki deri ve deri altı dokusunu kullanmak olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, "Karın bölgesinde yeterli deri ve deri altı dokusu bulunmayan veya daha önceki ameliyatlar nedeniyle karın bölgesi kullanılamayan kadınlarda ise, kalçadan ya da sırttan alınan dokular sayesinde meme onarımı yapılmaktadır. Bazı hastalarda ise bu teknikler kombine olarak da kullanılmaktadır. Bu hastalar, ameliyattan 2-3 hafta sonra sağlığına kavuşmakta ve günlük yaşamlarına 4-6 hafta içinde eksiksiz olarak dönebilmektedir." dedi.

Radyoterapi sonrası estetik bir meme görünümüne sahip olmak mümkün

Meme kanserinde, kitlenin meme başına yakın olması durumunda yeni meme yapımının daha kolay gerçekleştiğini kaydeden Doç. Dr. Eskitaşçıoğlu, ,Bu bölgeye uzak kitlelerde ise meme başı korunabilmektedir. Bu durumda yeni meme yapımı işlemi çok daha kolay gerçekleşebilir. Ancak meme başını alınan hastalarda, radyoterapi ya da kemoterapi dönemleri bittikten sonra meme başını yeniden oluşturma aşamasına geçilebilir. Meme başı alınmışsa bile hastanın tedavisi tamamlandıktan sonra cerrahi müdahalelerle yeni bir meme başı yapılabilir. Daha sonra o bölge renklendirilerek iki meme başı tonu birbirine çok yakın olacak şekilde meme başı kompleksi oluşturulmaktadır." ifadelerini kullandı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.