Kansere Karşı Yılda 1 Kez Test Yaptırmayı Unutmayın

Rahim ağzı kanserinin birçok kadının hayatını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, basit bir tarama testi olan "Pap Smear testi" ile rahim ağzı kanserine...

Rahim ağzı kanserinin birçok kadının hayatını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, basit bir tarama testi olan "Pap Smear testi" ile rahim ağzı kanserine erken dönemde tanı koymanın mümkün olduğunu söyledi.

Yapılan araştırmaya göre, kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanseri nedeniyle dünyada her 2 dakikada 1 kadın hayatını kaybediyor. Son 10 yıl içerisinde rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin giderek azaldığını ifade eden Acıbadem Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Füsun Donat, "Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı ölümler gün geçtikçe azalıyor. Çünkü hastalık, "Pap Smear testi" ile çok erken dönemde, hatta hücreler kansere dönüşmeden önce tespit edilebiliyor. 11-13 yaşından itibaren kız çocuklarına uygulanması önerilen aşıdan, 45 yaşına kadar tüm kadınlar yararlanabiliyor. Toplamda 3 doz ile koldan kas içine uygulanan aşının tekrarlanmasına gerek olmuyor. Aşı yaptırmış kişilerin yılda 1 kez pap-smear testi yaptırması öneriliyor" dedi.

Kadınların 30 yaşından itibaren yıllık kontrollerini aksatmamaları gerektiğini ifade eden Donat, "Rutin muayene sırasında varsa kadın hastalıkları ile ilgili şikayetler değerlendiriliyor. Ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar inceleniyor. Bu sayede bu organlardaki kist, miyom gibi anormal durumlar tespit edilebiliyor. Her yıl Pap Smear, yani rahim ağzı kanseri erken tarama testinin yapılması ise, kanserin erken teşhis ve tedavisine imkân sağlıyor" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Aile Hekimliği 20 Yılda Sağlıklı Bir İ̇şleyişe Kavuşamadı
Bronşektazi Hastalarına Önemli Uyarı
Protein Tozlarında Ağır Metal Riski !
Sağlıkta Çetelerin Olmadığı Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün
Dil Temizliği Nedir, Nasıl Yapılır?