Kantaron, son zamanlarda birçok faydasıyla gündemde. Bitki özünden elde edilerek hazırlanan kantaron yağı faydaları ile de artık birçok sorunda en büyük yardımcımız olmaya başladı. Bu yazımızda evde kantaron yağı yapımını öğrenip, kantaron yağı güneşte mi gölgede mi yapılır sorusuna cevap alıp, kantaron yağının faydalarını öğrenebilirsiniz.
Kantaron yağı nasıl yapılır?
1- Kantaron yağı, sarı kantaron çiçeğinden elde edildiği için semt pazarlarından veya aktarlardan sarı kantaron çiçeği tedarik ediniz. Peki ne kadar kantaron çiçeği alacağım dediğinizi duyar gibiyim. Cevap veriyorum, bir demet sarı kantaron çiçeği ile orta büyüklükte bir kavanoz kantaron yağınız olabilir. Size iki kavanoz lazımsa iki demet alabilirsiniz.
2- Sarı kantaron çiçeklerini tedarik ettiyseniz, öncelikle çiçekleri güzelce yıkayıp iyice kurutuyoruz. Kuruyan sarı kantaron çiçeklerini koparıp boş olan kavanoza atalım. Burada dikkat etmeniz gereken kaliteli kantaron yağı elde etmek istiyorsanız, kurumuş çiçekleri koparırken bıçak, makas gibi metal aletler kullanmamalısınız. Çiçekleri elinizle koparmanız önemle tavsiye edilir.
3- Bütün çiçekleri elinizle koparıp kavanoza attıysanız, kavanozun geri kalanını saf zeytinyağı ile tamamlayın. Ardından kavanozun ağzını temiz bir tülbentle sıkıca kapatın. Kantaron yağı sakinleri dikkat! Kapağı kapatmıyoruz, sadece tülbentle kapatıyoruz.
4- Şimdi bir sonraki aşamaya geçelim. Tülbentle sıkıca kapattığınız kavanozu güneşe koyuyoruz. Kaç gün peki... Toplam 5 gün bu şekilde kalacak. Bakın kapağı hala kapatmadık. Buraya dikkat edelim. 5 gün boyunca kantaron çiçeklerinin özlerinin yağa geçmesini bekliyoruz.
5- Beş gün sonra kavanozun ağzını kapakla hava almayacak şekilde kapatıp güneşte 45 gün daha bekletiyoruz. Yanlış duymadınız, 45 gün daha güneşte beklemeye devam. Yani 5 gün tülbentle, 45 gün de kapakla güneşte bekleyecek. Bu süreçte çiçeklerin özü yağa geçecek ve yağın rengi koyulaşacak. Kırmızıya yakın bir renge dönüşecek.
6- Yağ kırmızıya yakın bir renge geldiğinde, kantaron yağı kullanıma hazır demektir. Bir kavanoz kantaron yağını evde yapmak için en az 50 gün gerekli. Rengi koyulaşmazsa süreyi uzatabilirsiniz. Daha sonra kantaron yağınızı kavanozdan alarak süzüp, koyu renk bir şişeye (koyu renk şişeniz yoksa kavanoza koyup, kavanozu koyu renkli bir kağıda veya beze sarabilirsiniz. Böylelikle uzun süre saklayabilirsiniz.) boşaltmalısınız ve karanlık bir yerde saklamalısınız.
Kantaron Yağı Faydaları
Mide ağrılarına son verir: Üşütmelerden kaynaklı oluşan mide ağrıları, günde 1 tatlı kaşığı kantaron yağı ile dindirilebilir.
Hücre yenilenmesini hızlandırır: Hücre yenileme özelliği sayesinde yaralar çok kısa sürede iyileşebilir ve cilt kendini yenileyebilir.
Kan şekerini düşürür: Düzenli olarak 1 çay kaşığı tüketilen kantaron yağı, kan şekerini düşürmeye ve diyabet hastalarının günlük yaşadığı sorunlara çare olmaya birebirdir.
Ciltteki yaraları iyileştirir: Kantaron yağının yararları arasında en bilineni ise yara ve yanıklarda iyileştirici etkisini olması.
Romatizma ağrılarını dindirir: Romatizmal ağrılar ile tüm eklem ve kas ağrılarına karşı kantaron yağı ile masaj yapmak, kısa süreli etkiler yaratabilir.
Kanamaları durdurur: Açık yaralara kantaron yağı sürmek ya da iç kanama yaşayan bireylerde bir tatlı kaşığı içirilen kantaron yağı durdurucu etkiye sahiptir.
Sakinleştirici özelliği bulunur: Değişik kullanım şekilleriyle vücuda uygulanan kantaron yağı, gün içerisinde üzerimizde biriken stres için de oldukça faydalı.
Antibakteriyeldir: Kantaron yağı, antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde virüslerden ve bakterilerden kaynaklı birçok hastalıkla savaş halindedir.