Kanuni Döneminin ’Kazaziye Sanatı’ Atakum’da Yaşatılıyor

Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya çıkan ve unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan kazaziye sanatı, Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon...

Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya çıkan ve unutulmaya yüz tutan el sanatlarından olan kazaziye sanatı, Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon ve Sosyal Hizmetler Merkezi'nin açtığı "Kazaziye Kursu'nda yaşatılmaya çalışılıyor.

Tarihi, Kanuni Sultan Süleyman'a kadar dayanan Trabzon'a özgü kazaziye sanatı Samsun'da yaşatılmaya çalışılıyor. El işçiliğiyle yapılan kazaziye sanatında 24 ayar saf altın veya bin ayar saf gümüş, 0.08 mikron kalınlığında ince tel haline getiriliyor. Daha sonra bu tellerden, örgü teknikleri kullanılarak farklı takılar yapılıyor.

Kazaziye ile tespih başlıkları ve kolye gibi takılar yapılıyor. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan olan kazaziye sanatının yaşatılması için çalışmalarını Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı'nın eşi Fatma Taşçı öncülüğünde sürdüren Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon ve Sosyal Hizmetler Merkezi'nde Kazaziye Kursu açıldı. Genelde bayanların tercih ettiği kursta, çalışmalar kurs eğitmeni Tülay Çalışkan eşliğinde devam ediyor. Kazaziye sanatına yeni başlayan kursiyerler, kazaziyenin çok fazla incelik isteyen güzel bir sanat olduğunu söylediler.

"Bayanlar kazaziyeye son derece ilgi gösteriyor"

Kazaziye Kursu ile ilgili bilgi veren Özgecan Kadın Koordinasyon ve Sosyal Hizmetler Merkezi Yöneticisi Fatma Taşçı, modern formlarda yaptıkları ürünlerle kazaziye sanatını yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını yaşatmaya yönelik projeleri olduğunu belirten Fatma Taşçı, "Kültür evlerimizle iş birliği yaparak, aile ve kadın müdürlüğümüzle beraber kazaziye gibi sanatları yaşatmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda ön çalışmalarımız yaptık. Sonrasında bu çalışmalarımızı hayata geçirdik. Atakumlu bayanlar kazaziyeye son derece ilgi gösteriyor. Biz bu sanatları yaşatmaya çalışırken aynı zamanda günümüze uyarlamaya çalışıyoruz. Arz talep dengesinin daha iyi sağlanabilmesi için bu sanat dallarını insanların talep edebileceği formda geliştirdik. O yüzden yapılan ürünleri modern formda ortaya koyuyoruz. Amacımız hem unutulmaya yüz tutan kazaziye sanatımızın yaşatılması hem de bu eserlerin insanların boynunu süslesin" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür-Sanat Haberleri

Paspartu Nedir? Sanat Eserlerini Öne Çıkaran Çerçeve Detayı
Nazar’a Nazarköy’de Klip Çekti
İlham Aliyev’e Anamur’dan Azerbaycan Bayrağı Tablosu Gönderildi
Milli Şairimiz Ersoy Muğla’da Anıldı
Meigder’e 12 Gazeteci Daha Üye Oldu