Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bugün Balkanlar'da Müslümanlar ve Türkler varsa Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri sayesinde olmuştur" dedi.
Hoca Ahmet Yesevi'nin ölümünün 850. yılında Karabük Üniversitesinde düzenlenen etkinlikler çerçevesinde "Bir Fikir ve Aksiyon Adamı Olarak Hoca Ahmet Yesevi" konulu panel gerçekleştirildi. 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu'ndaki panele Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, İl Müftüsü Halil Bektaş, Hoca Ahmet Yesevi Ortaokulu öğrencileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Yıldız, Karabük Üniversitesinde gerçekleştirilen etkinliklerden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bugün Balkanlar'da Müslümanlar ve Türkler varsa Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri sayesinde olmuştur" diye konuştu.
Panelin oturum başkanlığını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer ise, UNESCO'nun dünyada etki bırakmış ve etkisi kalıcı olan, toplumları peşinde sürüklemiş çok önemli fikir, sanat, düşünce ve felsefe adamlarını ön plana çıkardığını ve bunu da toplumların taleplerine göre gerçekleştirdiğini söyledi. Yücer, "Ahmet Yesevi hem Türk toplumunu hem de Müslüman olan bölgelerde etkili olmuş ve Türklüğe uygun olarak İslamiyet'i öğretmiş, halka sevdirmiş ve bu etki asırlardır devam etmiştir" ifadesini kullandı.
"Hoca Ahmet Yesevi'nin bugün bile geçerliliği olan nasihatleri vardır"
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Kemal Erarslan, Ahmet Yesevi'nin İslamiyet'i sevdiren inceliklerini öğreten ve Asya'ya hitap eden biri olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eserleriyle onu tanıtabilmek ve ilk defa Uygur Türkçesi'nin dil bilgisini yazmak de bana nasip oldu. Bu ilkleri gerçekleştirebilmek benim mutluluk kaynağım. Hoca Ahmet Yesevi'nin bugün bile geçerliliği olan nasihatleri vardır. Yesevi menfaati olmayan, hoşgörülü, örnek alınacak bir şahsiyettir. Toplum olarak bu değerlere sahip çıkmalıyız."
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Doç. Dr. Marufjon Yuldashev de Hoca Ahmet Yesevi'nin eserlerinde bir ahenk olduğunu dile getirdi. Bunun da insana huzur verdiğini ve dinledikçe devamını dinlemek istediğini söyleyen Yuldashev, "Yesevi, Türk halkının kimliğini oluşturan her zaman yaşayan, güncelliğini koruyan bir şahsiyettir. Yesevi'yi okudukça huzur bulursunuz" şeklinde konuştu.
"Hikmetler, Türkler arasında bir düşünce birliği oluşmasına hizmet eder"
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadirhan Hasan, Ahmet Yesevi'nin hayatından örnekler vererek başladığı sunumunda Ahmed Yesevi'nin İslam'ın esaslarını, şer'i hükümleri ve tarikat adabını sade bir dille ve Halk Edebiyatı nazım şekilleriyle anlattığı manzumeleri örneklerle gösterdi. Doç. Dr. Hasan, "Hikmet" adı verilen bu manzumelerin dervişler vasıtasıyla en uzak Türk topluluklarına kadar ulaştığını ve özellikle Türkler arasında bu hikmetlerin bir düşünce birliğinin oluşmasına hizmet ettiğini söyledi.
Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Işıtan, bir insanı insan yapan değerin ahlak olduğunu belirterek, Ahmet Yesevi hakkında örnekler sundu. Işıtan, "Yüzyıllardır Türk halkının maneviyatında yüksek mevkiye sahip olan Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı ve eserlerini tetkik etmek geçmiş mirasımıza değer vermede büyük önem taşır" dedi.
Panelin ardından okutman Can Doğan danışmanlığında üniversite öğrencilerinden oluşan Deruni Tasavvuf Müziği Topluluğu, tasavvuf müziğinin en beğenilen parçalarını ney ve bendir enstrümanları eşliğinde seslendirdi.
İHA