Karamürsel Fulacık Köyü

Fulacık Köyü Haberleri, Karamürsel Fulacık Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Fulacık Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Kocaeli Köyleri Arasında Yer Alan Fulacık Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Karamürsel Fulacık köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Fulacık köyü son dakika gelişmeleri, Fulacık köyüne özgü yemekler, Karamürsel Fulacık köyünün tarihi, Fulacık köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Fulacık köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Fulacık , Kocaeli ilinin Karamürsel ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Fulacık Köyü Resimleri ve Fulacık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Karamürsel Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Karamürsel Kocaeli Arası Kaç Km? Karamürsel Hava Durumu? Kocaeli Köyleri ve Karamürsel Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kocaelili iseniz Kocaeli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kocaelili Ünlüler arasında Karamürsel Fulacık Köyünde doğan biri var mı? Karamürsel Doğumlu Ünlüler Kimler?

FULACIK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE.

Fulacık , Kocaeli ilinin Karamürsel ilçesine bağlı bir mahalledir.

Eski bir Rum mahallesidir. 1920'li yıllarda Bulgaristan'dan getirilen muhacirler yerleştirilmiştir. Rumlara ait mezarlık ve iki adet kilise temeli bulunmaktadır.

Cumhuriyetten önceki adı Fuğlacık olan mahallenin ilk kurucuları 1600'lü yıllardaki İran Şahı Abbas'ın zulmünden kaçarak Konya'nın Karaman yöresinden (1601-1612 ) gelen Hristiyan Ortodoks İzmit Sancağı içerisinde kalan bu bölgede Rumca “Fugagli” isminden bozma Fuğlacık (Yasemincik) adıyla kurulmuştur.[kaynak belirtilmeli]

İlk yerleşimcilerden 10 ailenin İslam dinini kabul etmeleri sonucunda anlaşamayarak 17. yüzyılın ortasında merkez ilçeye göç etmişlerdir.

Araştırmacı A. İ. Manof'a göre bu Hristiyanların Yunanca bilmeyip, Osmanlı Türkçesi'ni konuştuklarını ve Hristiyan Ortodoks mezhebine mensup olduklarını yazar. Lozan Barış Antlaşması'nın (24.07.1923) ek protokolü uyarınca Yunanistan'daki Müslüman ile Türkiye'deki Rum Ortodoksların değişimi ile ilgili Mübadele (Nüfus Değişimi) kararının alınması ile 1924 yılında buradakiler Yunanistan’a gönderilmiştir. Yunanistan’da Yeni Fulacık isminde bir mahalle kurmuşlardır, bir kısmı da Aşıklar (Evropos) mahallesine iskan edilmiştir. Ayrıca Atina'da Fulacıklılar Derneği kurmuşlardır. Uzun yıllar sonra birkaç kez köye ziyarete gelmişlerdir.

Mahallenin güneybatı köşesinde yer alan Rum Ortodoks Manastırı’ndan, köy içindeki kilise ve papaz konutu ile Rum Mezarlığı’ndan geriye bir şey kalmamıştır.

Gezginler Seyahatnameleri’nde Fulacık’tan söz ederler: 1705, Paul Lucas, 1807 Adrien Dupré[1]

Kurtuluş Savaşı (1919-1923)'ten sonra Fulacık'tan boşaltılan köye, mübadele göçmeni olmayan Bulgaristan'ın Aydos merkezine bağlı Almadere, Çepence, Kiremitli, Kokarçeşme gibi köylerinden gelen muhacirlerden Mehmet Can ve Hasan Ağa adlı kişilerin önderliğinde 1928'de iskan edilmiştir.

8000 dekar tarım ve 900 dekar orman arazisi olan mahallenin halkının büyük çoğunluğu ekonomik gerekçelerle çeşitli tarihlerde köylerinden ayrılarak başta Orhangazi olmak üzere Karamürsel, Altınova ilçelerine ve Yalova il merkezine göç etmişlerdir.

Fulacık, Karamürsel ilçesinin dağ köylerinden olup arazisi dalgalı konumdadır. Bu nedenle kuru tarım olarak buğday, arpa, yulaf, mısır ve ayçiçeği ekilişi yapılmaktadır. 300 dekarlık sulu tarıma elverişli olan yerlere aile içi sebze ve meyve ekilişi yapılmaktadır.

Geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Meraların geniş yer tutması, hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamakta olup, süt ürünleri ile mahallenin ekonomik hayatına olumlu tesirler kazandırmaktadır. 1965 yılında yolu yapılmıştır. 1969 yılında da Kadriye Köyü ile yol bağlantısı sağlayan ikinci şose yoluna kavuşmuştur. 1971 yılında Çamdibi Köyü ile birlikte içme suyuna kavuşan Fulacık Köyü, 1973-1974 yıllarında elektriğe de kavuşmuştur.

Fulacık mahallesi gerekli sosyal gelişmeyi sağlayamadığından ve geliri düşük olduğundan, geri kalmış tipik bir Anadolu mahallesi görünümü vermektedir. Geleneksel hayatı dışa kapalıdır. Gelir düşüklüğü sebebi ile çokça göç yaşayan köylerden biridir. Son yıllarda köye ipek halı dokumacılığı için tezgâhların girmesi olumlu bir etki yapmıştır. Bu nedenle genç kızlar aile bütçelerine katkı sağlayacak gelir elde etmeye başlamışlardır. Mahalli yaşantılarında örf, adet ve geleneklerinin yaşatılmasında önemle titizlik gösterilmektedir.

Fulacık, Yalakdere’nin doğu sırtlarında, en üst doruklarının batı yamaçlarında kurulmuştur.Kocaeli'ye uzaklığı 57 km., Karamürsel'e uzaklığı Yalakdere yolundan 28 km., Çamdibi yolundan 34 km.dir.8000 dekar tarım ve 900 dekar orman arazisi bulunmaktadır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır fakat sağlık personeli yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

📷

Karamürsel Fulacık Köyü Resimleri

Fulacık , Kocaeli ilinin Karamürsel ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Fulacık Köyü Resimleri ve Fulacık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

1

Kocaeli Haberleri

Körfez Şemsettin Köyü