Böbrek rahatsızlığı nedeniyle normal şartlarda anjiyografi olamayacak 57 yaşındaki hasta, Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan karbondioksit anjiyografi işlemi ile sağlığına kavuştu.
Damar içine karbondioksit gazı verilerek yapılan anjiyografi işleminin özellikle böbrek yetmezliği ve iyotlu kontrast madde kullanılamayan hastalarda uygulandığını belirten Bakırçay Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Eren İsmailoğlu “Hastamız Girişimsel Radyoloji polikliniğine halk arasında bilinen adıyla ‘’vitrin hastalığı ‘’ yakınması ile başvurdu. Hasta kısa mesafe yürümede dahi oluşan, dinlenme ile kısmen rahatlayan kramp tarzında bacak ağrısı, bacakta uyuşma ve güçsüzlük tariflemekteydi. Hastanın uyluk atardamarında tıkanıklık olduğunu tespit ettiklerini belirten Uzm. Dr. Eren İsmailoğlu “Ancak hastamızın kronik böbrek yetmezliği tanısı mevcuttu. Rutin hemodiyaliz programında bulunmayan hastamızda iyotlu kontrast madde kullanımı hastamızı hemodiyalize bağımlı hale getirebilirdi. Bu nedenle hastanemizde ilk kez uygulanan CO2 anjiyografi ile balon anjiyoplasti tedavisini uygulamaya karar verdik.
Böbrek Yetmezliğine Alternatif Bir Yöntem
Karbondioksit (CO2) anjiyografi, kontrast madde alerjisi ve böbrek yetmezliği nedeniyle iyotlu kontrast madde kullanılamayan hastalarda uygulanan bir yöntem olduğunu belirten Doktor Öğretim Üyesi Eren İsmailoğlu “Bu yöntemde damar içerisine CO2 gazı verilerek anjiyografi görüntüleri elde edilmektedir. CO2 gazı ise kısa süre içerisinde akciğerler tarafından atılarak vücuttan uzaklaştırılır. Böylece, iyotlu kontrast maddeler gibi böbrek fonksiyonları üzerinde risk oluşturmamaktadır. Anestezi ekibinin de desteği ile hastamızın tıkalı olan uyluk atardamarını başarılı bir işlemle açmayı başardık” dedi.
Tedaviden Önce Yürümekte Bile Zorlanıyordum
Tedaviden önce yürürken nefes nefese kaldığını söyleyen 57 yaşındaki hasta Yüksel Sezer “Artık yürüyemez duruma geldiğim için Kardiyoloji doktoruna muayene oldum. Mutlaka anjiyo işlemi olmam gerektiğini söylediler.Yedi yıldır böbrek yetmezliği tedavisi gördüğüm için konuyu Nefroloji Uzmanım ile görüştüm.Normal anjiyografi işlemi olamayacağımı, olursam böbreklerimde bulunan yetmezliğin artacağını özellikle belirtti. Doktorumuzun desteğiyle bu işlem sorunsuz gerçekleşti. Kendisine ve tüm sağlık çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
Yeni Tedavileri Sunmaya Devam Edeceğiz
Bakırçay Üniversitesi ile imzalanan birlikte çalışma protokolü sonrası yeni tedavileri hastaların hizmetine sunmaya devam ettiklerini belirten Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Op. Dr. Teoman Şen “Kadromuza yeni katılan öğretim görevlisi doktorlarımız ile, sağlık alanında sunduğumuz kaliteli hizmeti bir adım öteye taşımaya devam ediyoruz.Vatandaşlarımız İzmir’in Kuzey Bölgesinde nitelikli sağlık hizmeti almaya devam edecekler” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)