Kargı Gölet köyü hangi il ve ilçeye bağlı, Kargı Gölet köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları,Gölet köyü son dakika gelişmeleri,Gölet köye ait haberler, Gölet köye özgü yemekler, köyün tarihi, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Gölet köyünün kuruluş tarihi kimler tarafından kurulmuş olduğu, etnik kökenleri hakkında kesin bir bilgi olmasa da çevrede yerleşim, ilk olarak Gölet köyünde başlamıştır.Yapılan araştırmalara göre bölgede Hititlerin, Kaşkaların yaşadığı tespit edilmektedir. Aynı araştırmaya göre bölgenin Paflagonya olarak adlandırıldığı tespit edilmiştir. Türk boyları ilk olarak Danişmendliler zamanında bölgeyi yurt edinmişlerdir. Sonrasında sırası ile bölge Selçukluların, Osmanlıların yönetimi altına girmiştir.
1904 yılı Osmanlı sayımlarına göre köyde 75 hanenin var olduğu kayıt altına alınmıştır.
20. yüzyılın başlarından itibaren yöree insanının cuma namazlarını kılmak için Gölet köyüne geldiği o dönemde cuma namazı çıkışında dere cuma pazarı adıyla pazar kurulduğu ve köyde bulunan demir atölyesinde üretilen el ve tarım gereçleri; kazma, keser, kürek, saban, orak, tırpan vb. ihtiyaçları karşıladıkları bilinmektedir.
Gölet köyü 1921 yılında büyük bir yangın felaketi geçirmiştir. Bu yangında 60 evin yandığı bir yıl sonra da veba salgını sonucu köy nüsufusunun yarısının hayatını kaybetmiş olduğu kayıtlara geçmiştir.
1936 yılına kadar Boyabat'a bağlı bulunan köy, Boyabat ile birlikte Kastomonuya bağlı iken aynı yıllarda Kargı'ya bağlanarak 1953 yılında Kargı ile birlikte Çorum'a bağlanmıştır.
Kurtuluş Savaşında Gölet
Osmanlının zayıf düştüğü Türk topraklarının dört yandan işgal edildiği 1915 - 1921 yılları arasında bölge insanının azmi ve vatanı müdafa'da candan vazgeçmesi bu toprakları hiçbir zaman düşman eline bırakmamıştır. 93 harbi denilen Osmanlı-Rus savaşından itibaren köy cepheye sürekli asker sevkıyatında bulunmuş. Gidenlerin büyük kısmı cephede şehit olarak bir daha geri dönememiştir. Kurtuluş savaşında Gölet, Kastamonu ve Samsun sancaklarına elinde bulunan yiyecek, giyecek gibi malları ulaştırmıştır. Erkekler cephede savaşırken kadınlar'da erzaklarını Vezirköprü'ye kağnılarla taşımışlar.Çanakkale Savaşı gazilerinden olan Gölet'li Gazi Ali Sarsık (koca Ali) Çanakkale'de, Balkanlar'da, Yemen'de savaştığını ve Kut'ül Ammare de İngilizlere esir düştüğünü, Hindistan'a esir olarak götürüldüğünü ve orada esarette kaldığını yaşadığı süre içinde anlatırdı. İngiltere ile yapılan barıştan sonra diğer sağ kalan Türk tutsaklar ile birlikte memleketine dönebilmiştir.Karagöl adını merkezinde bulunan şahsa ait olan bir arazinin içindeki gölden almaktadır. Bu göl 1980'lere kadar varlığını sürdürmüş ise de arazinin sahipleri tarafından kurutularak tarlaya çevrilmiştir. Karagöl 1980'lerin sonlarında Gölet köyünün yaylası olma özelliğini gitgide kaybetmeye başlamış ve mahalle statüsüne kavuşmuştur, bunda Karagöl'den geçmekte olan Sinop,Samsun gibi iller için yapımı devam eden yolun büyük etkisi olmuştur.
Gölet , Çorum ilinin Kargı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün geçiyorsanız Resimleri ve videoları sizin de ilginii çekebilir.
Gölet Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kzanalı var mı?
Kargı Çorum Arası Kaç Km? Kargı Hava Durumu? Çorum Köyleri ve Kargı Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çorumlu iseniz Çorum Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Çorumlu Ünlüler arasında Kargı doğan biri var mı? Kargı Doğumlu Ünlüler Kimler?