Bel bölgesindeki yağlanma sağlık açısından çok tehlikelidir. Eğer zamanla kontrol edilmezse kalp rahatsızlıklarına ve diyabete yol açabilir.
Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, aşırı karın yağının özellikle organ çevresini kaplayan yağlar (viseral) kalp hastalığı, tip 2 diyabet, insülin direnci ve bazı kanserler için bir belirleyici olmakta olduğunu ifade ederek, bel bölgesindeki yağlardan kurtulmanın basit ama etkili 9 yolunu şöyle açıkladı:
1- Yaşlanıyoruz: Hem kadın hem erkekte yaşla metabolik hızda bir azalma oluyor. Vücudun normal fonksiyonlaırnı sürdürebilmesi için ihtiyacı olan günlük kalori miktarı azalıyor. Kadınlarda bir de menapoz durumu söz konusu . Östrojen ve progesteron hormon üretimi yavaşlar. Testesteron seviyeleri de daha yavaş bir şekilde azalır . Hormonlardaki bu değişim kadınlar için kilonun bel ve karın çevresinde toplanmasına neden olur.
2- Yanlış egzersiz yapıyor olabilirsiniz: Hem kardiyovasküler egzersizlerin hem de ağırlık çalışmalarının bir arada yürütülmesi gerekir. Vücut geliştirmek vücudun kas kütlesini arttıracağından daha fazla yağ yaktıracaktır. Haftada 250 dk orta şiddette bir egzersiz veya 125 dk yüksek yoğunluklu bir egzersiz yapmak gerekir. Daha fazla kalori yakabilmek için egzersizin yoğunluğunu arttırmalısınız. Vücudunuza uygun egzersizleri bilmek için mutlaka bir egzersiz uzmanıyla çalışın.
3- Çok fazla işlenmiş ürün tüketiyor olabilirsiniz: Beyaz ekmek, krakerler, cipsler, meşrubatlar ve tatlılar vücutta inflamasyona neden olurlar. Karın bölgesindeki yağlarda inflamasyonla ilişkilidir. Bu besinlerin sık tüketimi karın bölgesindeki yağlanmayı arttırır. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler antioksidanlarla doludur ve inflamatuar karşıtı özellikleri vardır, karın bölgesindeki yağlanmayı önlerler.
4- Yanlış yağları yiyor olabilirsiniz: Yüksek oranda doymuş yağ alımı (süt ve ette bulunan) organ çevresindeki yağlanmayı arttırır. Tekli doymamış yağ asitleri ( zeytin ve avokadoda bulunan ) ve spesifik çoklu doymamış yağ asidi ( omega 3 gibi ( ceviz, ayçiçeği tohumu ve somon gibi yağlı balıklarda bulunan ) vücutta inflamasyon karşıtı görev görürler. Unutulmamalıdır ki hangi çeşit yağ olursa olsun fazla tüketimi kalori alımını arttırır ve kilo yapar. Sağlıklı yağları da belli porsiyonlarda, dengeli tüketin .
5- Stresten uzak durun: Stres anında yüksek yağlı, yüksek kalorili besinleri tüketme eğilimimiz arttığı gibi stres hormonu kortizolde vücut yağ hücrelerinin büyümesine neden olup, vücut yağ miktarını arttırabilir. Yapılan çalışmalarda yüksek kortizol seviyeleri de daha yüksek viseral yağlanma ( organ çevresi yağlanma ) ile ilişkili bulunmuştur.
6- Düzenli uyku uyuyun: 16 yıl süren 70.000 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada 5 saat ve altı uyku uyuyanlar 7 saat uyku uyuyanlarla karşılaştırıldığında çalışma sonunda 14-15 kilo alması %30 daha yüksek bulunmuştur.
7- Vücut tipiniz farklı olabilir: Vücudu elma tip olanlarda yağlar ağırlıklı olarak karın bölgesinde toplanır. Bu genetik yatkınlık karın bölgesindeki yağın biraz daha zor kaybedileceğini gösterir ancak imkansız değildir.
8- Hormonal bozukluk olabilir: Elma tip vücut yapısına sahip olup, fazla kilolu iseniz, testesteron seviyeleriniz de yüksek çıktıysa polikistik over sendromu söz konusu olabilir, kilo vermekte zorlanırsınız. Ön diyabet tanısıda konabilir veya diyabet hastası bile olabilirsiniz. Bir kan tahlili yaptırıp, doktor kontrolünden geçin.
9- Motive olun: Karın bölgesi yağı azaltmak düşük kalorili, yüksek lifli, karbonhidrat ve şekerden düşük bir diyet eşliğinde kardiyovasküler ve ağırlık egzersizlerini de gerektirir. Sıkı takip ve zaman gerektirecek bu iş için kararlı olun.
İHA