Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Türkiye'de karşılıksız çek oranının yüzde 2.8'ken, Adana'da bu oranın yüzde 3.8 olduğunu belirterek, "Adana keşideli bir çek biraz daha dikkat edilmesi gereken bir çek" diye konuştu.
Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) katılımcılara "Karekodlu Çek Uygulaması ve Çek Kanunu'nda Yapılan Son Değişiklikler" başlıklı seminer veren Akdeniz, piyasalarda çeke duyulan güvenin artırılması, çek sahtekarlığının önlenmesi ve karşılık çek sayısının azaltılmasını hedefleyen uygulamaları anlattı.
Karekodlu çek sisteminin sağladığı güvenlik alt yapısı nedeniyle karşılıksız çek oranını yüzde 80 azalttığını aktaran Akdeniz, akıllı telefonlara indirilen Findeks uygulaması sayesinde çekler hakkında verilere ulaşılabileceğini dile getirdi.
Akdeniz, çek hesabı sahibinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, çek hesabı sahibinin çek hesabı bulunan toplam banka sayısı, çek hesabı sahibine ait bankalara ibraz edilmemiş çek adedi ve tutarı, bankalara teslim edilen çeklerin adedi ve tutarı, son 5 yıl içerisinde ibrazında ödenen çeklerin adedi ve tutarı, ibraz edilen ilk çekin ibraz tarihi, ibraz edilen son çekin tarihi, ibrazında ödenen son çekin ibraz tarihi, halen ödenmemiş çeklerin adedi ve tutarları, sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutarı, "karşılıksızdır" işlemi gören son çekin ibraz tarihi, çek hesabı sahibi hakkında çek hesabı açma yasağı bulunup bulunmadığı, varsa yasaklama kararının tarihi, tedbir kaydı olup olmadığı, çek hesabı sahibi tacirse, iflasına karar verilip verilmediği gibi bilgilerin sistemden kontrol edilebildiğini söyledi.
Katılımcılara sunum yapan KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz, karşılıksız çek oranının 2009 yılında 6.7'ye kadar yükselmişken, 2016 yılında yüzde 3.7'ye gerilediğini vurguladı.
Karşılıksız çek oranlarında Akdeniz bölgesinden de veriler aktaran Akdeniz, Türkiye ortalamasının yüzde 2.8 olduğuna dikkat çekerek, "Adana'da karşılıksız çek keşide etme oranı 2017 itibarıyla 3.8. Dolayısıyla Adana keşideli bir çek biraz daha dikkat edilmesi gereken bir çek" diye konuştu.
Akdeniz Bölgesi'ndeki diğer kentlerin de karşılıksız çek oranları şöyle:
"Antalya yüzde 3.6, Osmaniye yüzde 3.1, Hatay yüzde 2.8, Kahramanmaraş yüzde 2.7, Mersin yüzde 2.6, Burdur yüzde 2.1, Isparta yüzde 1.7."
İHA