Karşıyaka Belediyesi, organ bağışı konusunda halkı bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, İzmir Kent Hastanesi işbirliğiyle seminer düzenledi. Uzman doktorların sunum yaptığı seminere, Karşıyaka Müftüsü Cahit Erhun da katıldı. Yanlış bilinen gerçeklere ışık tutulan etkinlikte, organ bağışının dini açıdan da hiçbir sakınca taşımadığına dikkat çekildi.
"Organ bağışı, can aşısı" başlıklı seminer, Karşıyaka Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. İzmir Kent Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi'nden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok ve Karaciğer Nakli Ekibi'nden Genel Cerrahi Uzmanı Dr. H. Cahit Yılmaz, "Organ bağışı nedir? Hangi organlar ve dokular bağışlanabilir? Organ bağışı nasıl yapılabilir? Dünyada ve Türkiye'de organ bağışı ne durumdadır ve organ nakli gelişimi nasıldır?" başlıkları altında katılımcılara bilgiler verdi.
Yanlış inanışlar engel oluyor
Özellikle kadavradan nakillerin artması gerektiğini anlatan konuşmacılar, "Organ bağışında bulunan kişiye bir kart veriliyor. Yine de bağışta bulunan kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesinin rızası alınıyor. Organ bağışı için ölümün mutlaka hastanede ve yoğun bakım ünitesinde olması gerekir. Bunun dışındaki ölümlerde organ bağışı yapılamaz. Hayatta olan bir kişinin de bazı organlarını bağışlaması ve kısa sürede eski sağlığına kavuşması mümkün" dedi.
"Organ bağışı caizdir"
Türkiye'de binlerce hastanın yaşama tutunabilmek için organ nakli beklediğini anlatan uzman doktorlar, buna rağmen yanlış inanışlar nedeniyle organ bağışının istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Modern tıbbın en mucizevi başarılarından biri olan organ nakli ile daha fazla canın kurtarılabilmesi için, toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Karşıyaka Müftüsü Cahit Erhun da Diyanet İşleri Başkanlığı'nın organ bağış ve naklinin caiz olduğunu belirten açıklamaları olduğunu anlattı. Camilerde verdikleri hutbelerde bu konuyu işleyerek halkı bilgilendirdiklerini dile getirdi.
İHA