Yozgat'ta kas hastası iki oğlundan birini 5 yıl önce kaybeden Meryem Uçar, 23 yaşındaki diğer oğlunun hayata tutunması ve fizik tedavi giderlerini karşılayabilmek için evinin bodrumunda istiridye mantarı üretmeye başladı.
Meryem Uçar, kısa bir süre önce evinin bodrumunda istiridye mantarı üretmeye başladı. Kas hastası oğlunun internet üzerinden tanıştığı, Nevşehirli mantar üreticisinin ücretsiz olarak kurduğu küçük üretim tesisinde ilk mahsulleri almaya başlayan anne Uçar, kas hastası oğlu Nuri Uçar'ın hayata tutunması için çalıştığını söyledi.
Fizik tedavi giderlerinin ağır olduğunu kaydeden anne Uçar, bunun için mantar üretmeye başladığını dile getirdi. Oğlunun emsallerinin okullarını bitirip, işe başladıkları için oğlunun psikolojik olarak diğer arkadaşlarından kendini yetersiz görmeye başladığını dile getiren Uçar, "Oğlumu psikolojik olarak mutlu edebilmek için bu işe başladım. Bu işi oğlum internetten araştırmış, "Anne yapabilir miyiz" dedi. Ben de sırf onun hayallerini gerçekleştirebilmek için hem oğluma hem mantarlara bakıp düşlerini gerçekleştirmek için bu işe başladım. Maksadımız tedavi giderlerini karşılamak ve oğlumun düşlerini gerçekleştirmek" dedi.
İstiridye mantarlarını çocuğunun bakımını aksatmamak için evin bodrum katında üretmeye başladığını söyleyen anne Uçar, "Belki tedavi giderlerine yeterli olmayacak şu an için yaptığım iş. Ama çocuğu psikolojik olarak rahatlatacak en azından. Burada ürettiğimiz mantarları satıyorsunuz sonra tekrar elinize geçen para az oluyor. En azından bir fizyoterapist bulup çocuğumun hareketlerini düzenli olarak yaptırmak istiyorum. Ona da maddi olarak buradan elde edilen para yetmiyor. Bir de sağlık açısından bir yıldan fazla böyle kapalı bir yerde mantar yetiştirmek akciğer enfeksiyonu yaptığından evde uzun bir vadede yapılmıyor. Yapsam da en fazla bir yıl yapabileceğim bu işi. Bu işi uzun süre yapabilmem için Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve yetkililerden destek bekliyoruz" şeklinde konuştu.
"Daha geniş bir alanda üretilmesi gerekiyor"
Mantar üretiminin uzun süre yapılabilmesi için çadır sisteminin kurulması gerektiğini de söyleyen Uçar, "Ful otomasyon sistemi ile takibi daha kolay oluyor. Temizliği, sterilizasyonu daha kolay oluyor. Hem hastalık alma olasılığı çok az. Burayı oğlum internetten araştırınca Nevşehir'den Hakan Köse diye bir arkadaşın bu işi yaptığını öğreniyor. Kendisiyle internetten iletişime geçiyor. Hakan Bey bizzat buraya gelerek çocuğun durumunu görüyor, hayallerinden bahsedince yardımcı olabilmek için bize bu sistemi ücretsiz olarak kurdu" dedi.
Mantar üretme fikrinin internette gezinirken tanıştığı mantar üreticisi ile yaptığı sohbet sonunda doğduğunu ifade eden Nuri Uçar ise, "Hakan Bey'e hayallerimden bahsettim. Amacımı söyledim. Kendisi de buraya, evime geldi. Benimle tanıştı ve sistemi ücretsiz olarak kurdu. Hayallerime destek çıktı Allah razı olsun" dedi.
"Annemin desteği olmasa yemeği bile zor yiyorum"
Uçar, yaşadığı engelleri ve hayalleri hakkında şunları söyledi:
"Tedavim için fizyoterapist gerekiyor. Yürümek istiyorum. Bedensel olarak zor. Elimi, ayağımı zor oynatıyorum. Tedavinin faydası oluyor. En azından hastalığım durdu, ilerlemiyor. Fizyoterapist gerekiyor onu da biz kendimiz yapamıyoruz. Devlet de sadece iki gününü karşılıyor. İmkanlarım olsa daha iyi olacak. Elimi, ayağımı daha iyi hareket ettirebileceğim. Cumhurbaşkanımızı çok seviyorum, ziyaretine gitmek istiyorum ama gidemiyorum. Ankara "ya gidip bizzat kendisini ziyaret etmek istiyorum. Fakat imkanlarım kısıtlı zor çıkıyorum dışarıya. Annemin desteği olmasa yemeği bile zor yiyorum. Dışarı çıkarken bile annemin desteği olması lazım" şeklinde konuştu.
İHA