Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ile Fiasalabad Tarım Üniversitesi arasında ortaklaşa tertip edilen Uluslararası Ormancılık ve Çevre Sempozyumu 21-22 Kasım 2016 tarihleri arasında Pakistan'ın Faisalabad şehrinde gerçekleştirildi.
Sempozyuma 15 ülkeden 74'ü sözlü, 66'si poster olmak üzere toplam 140 tebliğ ile katılım oldu. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ın katılımı ile sempozyumun açılış gününden önce Türk delegasyonu, Fiasalabad Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Iqrar Ahmad Khan başkanlığındaki kalabalık bir heyetle karşılandı. Kastamonu Üniversitesi akademisyenleri için Fiasalabad Tarım Üniversitesi uygulama fidanlığında özel bir program tertip edilerek, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Küçük, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Sıvacıoğlu, Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Sabri Ünal adına fidan dikimi yapıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Kastamonu Üniversitesi olarak Kardeş Ülke Pakistan'ın Kardeş Üniversitesi ile beraber tertiplediğimiz "Ormancılık ve Çevre Sempozyumu" birlikte yaptığımız ilk ilmi faaliyet olma vasfını taşımaktadır. Bizler Türkiye olarak ve Türkiye'nin bir üniversitesi olarak Pakistanlı kardeşlerimizle her zaman beraber çalışmayı ve inşallah beraberce yükselmeyi arzu ediyoruz ve ümit ediyoruz. Beraberliğimiz için, birliğimiz için, kardeşliğimiz için hiçbir fedakarlıktan kaçmayız, kaçmayacağız. Bu sempozyumda Türkiye, Pakistan, Hindistan, Fransa, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Malezya, Kostarika, Endonezya, Almanya, Nepal, Kore, Avustralya ve Suudi Arabistan olmak üzere 15 ülkeden 500'e yakın bilim adamının hazırladığı 74 tebliğ ve 66 poster olmak üzere 140 ilmi tebliğ takdim edilmiştir. Bu tebliğlerden 5 tanesi davetli tebliğdir. Oldukça zengin ve geniş çaplı iştirak ile arzu ettiğimiz kalitede bir sempozyum olmuştur. Burada takdim edilen ilmi çalışmaların bilim camiasına yeni ufuklar açmasını ve yeniliklerin de başlangıcı olmasını diliyoruz. Buradaki tebliğlere emek veren değerli bilim adamlarını tebrik ediyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz. Çünkü dünyada ormanların bir kısmının tahrip edildiği, yeni orman sahaları ihdas etmenin gerekli olduğu ve çevre kirliliği ve problemlerinin arttığı bir çağda ormanların ve çevrenin korunması, restorasyonu ve rehabilitasyonu büyük ehemmiyet arz etmektedir. Daha güzel bir dünya, daha yeşil ve kirlilikten arı bir çevreye sahip olabilmemiz dileği ile bu sempozyumun hazırlanmasında emeği geçen Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesindeki mesai arkadaşlarıma, Pakistan Faisalabad Tarım Üniversitesi'nin değerli idareci ve çalışanlarına, farklı ülkelerden sempozyuma iştirak ederek ilmi çalışmalarını sunan değerli akademisyenlere teşekkür ediyoruz. Rektörümüz konuşmasını yaşanabilir, huzurlu, güzel bir çevre ve dünya yolunda sempozyumun hayırlı olması ve yeni ilmi programlarda buluşabilmemiz dileklerimizle" diye konuştu.
İki gün boyunca çok yoğun ilgi ve katılımla yapılan konferansın sonucunda tarımsal ormancılık, su ürünleri ve balıkçılık, orman yangınları ve genetik çalışmaların öncelikli olarak, bunun yanında öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak proje ve bilimsel çalışmalar yapılmasına, sempozyumun 2 yıl sonra Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi ev sahipliğinde tertip edilmesine kararlaştırıldı.
Ayrıca sempozyumda sunulan tebliğler değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra SCI dergi olan Pakistan Journal of Agriculture Science dergisinde basılmasına karar verildi. Sempozyum karşılıklı plaket ve hediye takdimi ile sona erdi.
(Vİ-AY)
İHA