Kastamonu Üniversitesi şimdiye kadar tescil edilmiş 4. patenti olan, "Elektronik Denetleme Birimli Feromon Destekli Tuzak Tasarımı (Versiyon-1)" adlı patentini tescilletti.
Kastamonu Üniversitesi tarafından patenti alınan "Elektronik Denetleme Birimli Feromon Destekli Tuzak Tasarımı"nın tanıtımı Mevlüt Beyribey Konukevi'nde gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, "Elektronik Denetleme Birimli Feromon Destekli Tuzak" başlıklı patent için çalışma bittikten sonra 2014 yılının Mart ayında müracaatta bulunduklarını ve 2016 yılı Ağustos ayında da patentin tescil edildiğini ifade ederek, "Patent, kabuk böceklerinin izlenmesinde ve mücadelesinde feromon destekli tuzaklar kullanılıyor. Yakalandığı tarihi, saati, anlık sıcaklık, nem, rutubeti gibi parametreleri anında kaydediyor. Böyle mikro bir denetleyici ile denetlenmekte, lazer ışınlarıyla kontrol edilmekte ve algılanan bir böcek tuzağa yakalandığı anda meydana getireceği tetikleme ile bütün parametreler depolama biriminde toplanıp kaydedilmektedir. Bütün bu sistemin çalışması için lüzumlu olan enerjinin karşılanması ve sayma sistemi işlemini belirlenen zamanda tam manası ile yapılabilmesi için de Off Grid PV sisteminden faydalanılmıştır" dedi.
Artık zamanın bilgi ve teknoloji çağı olduğunu ifade eden Rektör Aydın, "Teknoloji bilimsiz olmaz zaten teknolojiyi bilimsiz götürürseniz zamanla önü kapanır. Bilgi birikim üretiminde teknoloji önemlidir. Önümüzdeki günlerde inşallah Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza bu üretilen cihazı kullanmayı tavsiye edeceğiz. Çünkü şu anda da başka emsali yok. Yani bu cihazın özelliklerinde başka bir cihaz yok. Takip için Orman ve Su işleri Bakanlığımız da inşallah bundan faydalanacaktır. Pratikte, teorikte hem sahada hem de bilimde kullanılacak bir çalışmanın eseridir" diye konuştu.
Rektör Aydın, patenti yeni alınan cihazın Kastamonu Üniversitesi olarak yatırıma sevk edip üretime geçirmek suretiyle kullanıma sunulacağını ve yeni patent tescillerinin de yolda olduğunu kaydetti.
Patent hakkında bilgi veren Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Korhan Enez ise, "Günümüzde gelişen teknolojinin bütün bilim dallarında olduğu gibi ormancılığımıza da olumlu yansımaları olmaktadır. Böceklerin yakalanması ve biyolojik gözlem metotlarındaki eksiklikleri gidermek için mevcut feromon destekli tuzak aparatı zararlı böceklerin gün, ay, yıl, saat, anlık sıcaklık ve nem gibi parametreleri de belirleyebilen ve bunları dijital ortama kaydederek saklayan Elektronik Denetleme Birimli Feromon Destekli Tuzak Tasarımı (Versiyon 1) tarafımızca geliştirilmiştir. Geliştirilen aparat belirtilen parametreleri elde edebilmesi için feromon destekli tuzaklara elektronik denetleme birimi eklenmiştir. Bu birim mikro denetleyici tarafından denetlenmekte ve her bir böceğin tuzağa yakalandığı anda oluşturacağı tetikleme ile parametrelere ait veriler bir dijital depolama ortamına kaydedilmektedir. Sistemin çalışması için gerekli olan enerjinin karşılanması için fotovoltaik (güneş enerjisi) sistemden yararlanılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Kastamonu Üniversitesi tarafından patenti alınan cihazın buluşunda Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gonca Ece Özcan, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korhan Enez, Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Osman Çiçek, Tosya Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeni Mustafa Yıldız yer aldı.
İHA