Kastamonu’da Atatürk ve İstiklal Kupası At Yarışları yapıldı

Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişinin ve şapka inkılabının 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 28. Geleneksel Atatürk ve İstiklal Kupası At Yarışları...

Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişinin ve şapka inkılabının 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 28. Geleneksel Atatürk ve İstiklal Kupası At Yarışları gerçekleştirildi. Yarışlarda jokeyini sırtından atan İngiliz atı, yarışı jokeysiz tamamladı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'ya Gelişi, Şapka ve Kıyafet İnkılabı'nın 92'inci yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Atatürk ve İstiklal Kupası At Yarışları" düzenlendi. Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ile Kastamonu Belediyesi'nin birlikte düzenlendiği 28. Geleneksel Atatürk ve İstiklal Kupası At Yarışları büyük bir mücadeleye sahne oldu. Uzunyazı Mevkiinde yarış alanında düzenlenen at yarışları, vatandaşların yoğun ilgisini gördü. Etkinlik kapsamında organize edilen Rahvan yarışlarında 45, Dört Nala AtYarışlarında da 21 atın yarışması büyük heyecana sahne oldu.

Renkli görüntülerin ortaya çıktığı at yarışlarında Küçük Orta, Büyük Orta, Başaltı Koşusu, Baş Koşusu, İngiliz Safkan Dört Nal ve Arap Safkan Dört Nal branşlarında çok sayıda at, birinci gelebilmek için kıyasıya mücadele etti. Vatandaşlar ve at yarışı severler, jokeylerin nefes kesen mücadelesine ortak olmak için Kastamonu'da at yarışlarının sahasına akın etti.

Çok sayıda jokeyin yarıştığı at yarışlarında dereceye giren at sahiplerine ve jokeylere ödüllerini, yarışları izleyen protokol üyeleri ile Vali Yaşar Karadeniz ve Belediye Başkanı Tahsin Babaş takdim etti.

Yarışlar öncesinde konuşan Vali Yaşar Karadeniz, "Bizi biz yapan değerlerimiz arasında, geleneksel sporlarımız önemli bir yer tutuyor. Atçılıkta bunun önde gelenlerinden biri. Sadece at kültürü bizim yaşamımıza değil sporumuza, eğlencemize her yönden yerleşmiş bir daldır. Bu yarışmanın Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişinin 92. Yıl dönümü etkinlikleri arasında yapılması da anlamlıdır. Çünkü 92 yıl önce burada yapılan şapka devrimi ile Türk milleti hem modern dünyaya adımını atma yönünde bir vizyon kazanırken hem de bunu yaparken Türk milletinin değerlerinden asla ve asla vazgeçmeden yoluna devam etmesi gerektiği fikri de aslında o dönemin önemli politikalarından biridir. Bu gün burada iki değeri yaşayacağız ve bundan sonra da inanıyorum ki biz geleneksel spor dallarımıza sahip çıkacağız. Onları geliştirerek hatta ve hatta dünya da izlenen spor dalları arasına almak içinde azami gayreti göstermeliyiz. Kastamonu da at ve at sporları konusunda önemli gelişmeler kat etmiştir. Özellikle il merkezimiz ve Daday ilçemiz bu bakımdan biraz daha öne çıkmaktadır. Kastamonu genelinde bunun için gerekli potansiyel vardır. Kastamonu'nun bundan sonraki özellikle turizm başta olmak üzere ekonominin değişik dallarında yapacağı gelişmelerin içinde atçılık önemli yer tutacaktır ve Kastamonu'ya bir hipodromun kazandırılması atçılığın burada vazgeçilmez bir spor dalı olması açısından da önemli olacaktır" dedi.

"Atı seviyoruz, ata binmeyi seviyoruz"

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş da, şunları söyledi:

"Bu sene daha bir sevinçle yapıyoruz diyebilirim. Özellikle Jokey Kulübü Başkanımız burada. Biz de atı seviyoruz, ata binmeyi seviyoruz. Yani geçmişimiz atla. Bunun üzerine eğer Kastamonu'da eğer bir çalışma yapabilir ve bu sporu sürdürebilir bir hale getirebilirsek en büyük çalışmayı veya faaliyeti yapmış olur düşüncesindeyim. Tabi farklı şeyler yapmak bizim için önemli. Özellikle Kastamonu'nun güzel bir yerinde hipodrom yapılması teklifi var. Biz de Kastamonu halkı için bu konuda kendisine yardımcı olmak istiyoruz. Şimdi araştırmalarımız var, inşallah uygun bir yer bulduğumuzda hep birlikte çalışmaya başlayacağız"

"Hipodrom sadece yarışların yapıldığı yer değildir"

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, "Çok anlamlı bir isimle düzenlenmiş bu organizasyon ve 92'ncisi kutlanacak olan Şapka ve Kıyafet devriminin 28. kez at yarışıyla kutlanmış olması çok anlamlı. Belediye başkanımızın ve federasyon as başkanımız Günal Genç Bey'in daveti üzerine koşarak geldim" dedi.

At yetiştirme konusunda Kastamonu'nun en uygun yerlerden biri olduğunu söyleyen Ekinci, "At yetiştirme konusunda Türkiye'ye baktığınız zaman en uygun yerlerden biri Kastamonu. Her zaman yeşil olabilen çok uygun bir yer. Ancak Osmanlı döneminde burada çok fazla at yetiştirilirken ve o dönemde her şehirde koşu meydanları varken. Bu gün 9 şehirde ancak hipodrom var ve hipodrom etrafında yetiştiricilik daha çok geliyor. Dolayısıyla Kocaeli'nde olabilecek bir hipodrom burada hem şehrin ekonomisine hem de atçılık olarak çok önemli katkıları olacağını düşünüyorum. Bizim her şehre bir hipodrom yapma gibi bir planımız var. Şuan da 10. olarak Antalya'da yapılıyor sıraya girmiş olan Samsun var. Kastamonu'da bunların yanında yakın zamanda programa girerse ileriki yıllarda burası da hipodroma sahip olur" diye konuştu.

"Hipodrom sadece yarışların yapıldığı yer anlamına gelmiyor" diyen Ekinci, şöyle konuştu:

"İstanbul hipodromunda şuanda yarışların dışında hipoterapi merkezimiz var. Hipoterapi merkezi down sendromu, ortopedik özürlü, zihinsel özürlü çocukların tedavisinde kullanılan bir yöntem. Müthiş bir netice veriliyor. Konuşamayarak gelen çocuklar bir süre sonra konuşmaya başlıyor. Şuan 4 hipodromumuzda var. Kasım ayında 5'inciyi yapacağız. Yakın zamanda bu 9 hipodromumuzda, hipoterapi merkezleri engelli arkadaşlarımızın tedavisinde kullanılacak. At binme pahalı bir spor gibi algılanıyor, oysa bizim hipotromlarımızda at binmesini öğrenmek ve istediğin zaman ata binme imkanı var. Bunun ötesinde betonlaşan şehrin ortasında yeşil yaratıyoruz. Hipotromlarımız çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Ayrıca her türlü organizasyonların yapılabileceği alanlar. Yani yarışların dışında birçok fonksiyonlarla şehre hizmet ediyor. En önemlisi ise bizim belediyelere ödediğimiz para 200 milyon TL, yarış yapılan hipodromlarda belediyelere çok ciddi ekonomik katkıda bulunuyor."

Atlı Kızak ve Geleneksel Kızak Asbaşkanı Günal Genç, at yarışlarının 28'incisini düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Genç, Kastamonu'nun atın merkezi olduğunu belirterek, "Devrekani ilçemiz atın merkezidir. Bu yüzden ilimizde bu yarışları yapıyoruz. Son olarak Daday ilçemizde bu yılki 4'üncü yarışları yapıp yarışları tamamlayacağız. Türkiye Geleneksel Federasyonu Spor Dalları olarak geçmişin ihtişamını geleceği taşımak için mücadele veriyoruz. Ata sporlarına sahip çıkmaya çalışıyoruz ve sahipte çıkıyoruz. Federasyonun düzenlediği Kastamonu ayağındaki yarışlar bizler için önemlidir. Kastamonu'da her şey bizler için elzemdir, elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Düzenlenen at yarışlarında Arap Safkan Dört Nal A Gurubu koşusunda Volkan Yıldız, Arap Safkan Dört Nal B Gurubu koşusunda Serdar Özçulha, İngiliz Safkan Dört Nal A Gurubu koşusunda Recey Alkız, İngiliz Safkan Dört Nal B Gurubu koşusunda Serhat Çelik, Rahvan Baş Koşusunda Murat Kölemenoğlu, Rahvan Başaltı Koşusu Tayfun Karataş, Rahvan Büyük Orta Koşusunda Yahya Polat, Rahvan Küçük Orta Koşusunda Murat Kölemenoğlu birincilik elde etti.

Öte yandan, yarışlar esnasında İngiliz Safkan Dört Nal B Kategorisinde yarışan bir at, çıkış esnasında sırtından jokeyini attı ve jokey yere düştü. Sırtında jokeysiz bir şekilde yarışa devam eden İngiliz atı, yarışı jokeysiz tamamladı.

Yarışlar öncesinde Ankara Atlı Okçuluk Spor Kulübü tarafından gösteriler yapıldı. Gösterilerde Atlı Okçulukta Dünya Şampiyonu olan Alperen Alkan'ın at üzerinde ok ile ilgili gösterileri nefesleri kesti. Gösteriler, vatandaşların büyük beğenisini topladı.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları