Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu(KATAP) pazar buluşmaları ve kent sohbetleri kapsamında her 15 günde bir düzenlediği 5'inci panelini gerçekleştirdi. Kent kültürü, tarih, arkeoloji, çevre, turizm ve doğa konularının ele alındığı panellerden bu haftanın konusu "Amazonlar" oldu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Akın Temür, Samsun Yerel Tarih Grubu kurucu başkanı Refik Baskın, araştırmacı-heykeltraş Güngör Çınar'ın sunumları ile gerçekleşen panelde konuşan KATAP Başkanı Şeref Aydın, "KATAP bu kent için ve Karadeniz için bir şanstır. 13 üniversiteden 177 akademisyen, mimarlar, çevre mühendisleri, halkbilimci, sanat tarihçi, fotoğraf sanatçıları gibi çeşitli disiplinlerden araştırmacılardan oluşan güçlü bir oluşum yapısı var. Farkındalık oluşturmak, kent duyarlılığını artırmak, doğayı ve tarihi korumak ve anlatmak konularımızdan bazılarıdır. Özellikle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerine, Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa, Karadeniz Doğa Koruma Federasyon Başkanı Taner Yılmaz'a ve diğer katılımcılara çok teşekkür ediyorum" dedi.
Sunumların ardından workshop (atölye) toplantısı yapan KATAP Akademik Kurul üyeleri 15 gün sonra yapılacak olan panelin "iklim değişikliği" üzerine olması kararını aldılar. Toplantıda ayrıca Samsun ve çevresinde "arkeolojik bir kültür rotası" belirlenmesi çalışması yapılması için çalışmalara başlanacağı ve turizm potansiyeli bakımından bu rotanın uluslararası tanıtım amacı olması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.
İHA