Katarakt Tedavisindeki Son Gelişmeler

Özel Ümit Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Nezihi Ün, katarakt tedavisindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Özel Ümit Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Nezihi Ün, katarakt tedavisindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Dr. Ün, kataraktın güncel tedavi yöntemlerinde hastanın ihtiyacına bağlı olarak geliştirilmiş merceklerin kullanıldığını söyledi. Özel Ümit Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Nezihi Ün, "Katarakt gözümüzün şeffaf merceğinin, şeffaflığın kaybetmesi ile oluşan bir hastalıktır. Hastalar bulanık görme, gözde kamaşma gibi şikayetler yaşıyor. Yakın gözlüğünü kullanmayı bırakmasıyla da bu hastalık kendini gösteriyor" dedi.

Kataraktın tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu ifade eden Dr. Ün, bu konuda gecikmelerin daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Ün, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Kataraktın güncel tedavisi şeffaflığını kaybetmiş merceğin temizlenmesi ve yerine yapay mercek kullanılmasıdır. Biz hastanın görmesi yüzde 60'ın altına düşerse katarakt ameliyatı olmasını öneriyoruz. Katarakt ameliyatlarında şeffaflığını kaybetmiş merceğin yerine yapay mercekler kullanılıyor. Gözün damlayla uyuşturularak yapılan bu ameliyat 10- 15 dakika sürüyor. Ertesi gün hasta görmesini büyük oranda kavuşmuş oluyor. Hastaların ameliyatlarla ilgili birtakım çekinceleri oluyor. Ama kataraktın başka bir tedavisi yok. Bu ameliyatın başarı şansı çok yüksek. Eğer hasta ameliyat olmazsa hastanın gözünde birtakım değişiklikler yaşanabilir. Hasta zaten bulanık gördüğü için başka hastalıkları fark etmeyebilir. Örneğin göz tansiyonu varsa gözü hasar görebilir. Kötüye gidişin farkına varmayabilir. Hasta telafi edilemeyecek bir görme kaybına maruz kalabilir. O yüzden katarak ciddiye alınmalı, çok beklenmeden ameliyat yapılmalı."

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ YÖNTEMİ

Yeni teknolojiler ile kişinin ihtiyacına yönelik mercekler kullanıldığını anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Nezihi Ün, "Son yıllarda merceklerle ilgili teknoloji çok gelişti. Eskiden tek odaklı mercekler vardı. Artık kişiye özel, hastanın ihtiyacına özel mercekler tasarlandı. Eğer hastanın astigmatı varsa, buna uygun mercek hastayı uzağı görmek için kullandığı gözlükten de kurtarabiliyoruz. Çok odaklı mercekler de tasarlandı. Bunlarla da hastanın hem uzağı hem de yakın görmesini düzeltebiliyoruz. Eğer astigmatı da varsa, bunu hem uzağı, hem yakını görmesini hem de astigmatını düzeltebiliyoruz. Yani hastanın ihtiyacına bağlı olarak her türlü düzeltme yapılabiliyor" diye konuştu.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Mide Ekşimesi Neye Yol Açar?
Kaygı Bozukluğu Nasıl Yönetilir?
Depresyon İle Baş Etme Yöntemleri
Çocuklara Empati Kazandırmanın Önemi
Diş Hekimleri İ̇ş Bırakıyor