Kawasaki hastalığı belirtileri nelerdir, Kawasaki hastalığı nasıl tedavi edilir?

Dünyanın farklı yerlerinden birçok insan 'Kawasaki hastalığı'nı merak ederek, 'Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?' ve 'Kawasaki hastalığı tanı kriterleri nelerdir?' şeklinde araştırma yapmaya başladı.

İngiltere'de koronavirüs bulaşmış birçok çocukta görülen 'Kawasaki hastalığı', salgın döneminde insanları tedirgin etti. Koronavirüsün etkisi geçmemişken yeni bir endişeye sebep olan 'Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

KAWASAKİ BELİRTİLERİ NELER?

Yüksek ateş, cildde dökülmeler vücuda kızarıklıklar, kusma, mide ağrısı düşük tansiyon Fransadaki vakalarda görülen bazı belirtirler olarak açıklandı. İtalya’daki Gaslina Hastanesine Dr. Angole Ravelli İtalyan çocuk doktorları derneğinde görevli olarak meslektaşlarına bir mektup gönderdi. Yaklaşık 10 bin doktora gönderilen notta göre Kawasaki hastalığının ülkede hızla arttığını dikkat çekerek Bazı çocukların COVID-19 hastası olduğunu ve virüs vakaları ile doğrudan bir temasının olduğunu belirtiyor.

60 YIL GEÇSEDE TANISI KONULMADI!

Prof. Dr hasan Tezer yaptığı açıklamalarda hastalık gizemli olduğunu ve 60 yıl geçsede halen bir tanısının konulmadığını ifade etti. "aponya’da Tomisaki Kawasaki adlı bir pediatrist tarafından tesadüfen bulunmuş bir hastalık. Üzerinden 60 yıl geçse de halen tanısının tam bilinmediği, sebebinin bilinmediği bir hastalık."

Kawasaki hastalığı özellikle beş yaş altı çocuklarda üç günden uzun süren ateş, döküntü, ağız içinde, dilde ve gözlerde kızarıklık ile kendisini gösteren bir çocuk hastalığıdır. İlk defa Japon pediatrist Dr. Tomisaku Kawasaki tarafından 1967 yılında tanımlanan bu hastalık, özellikle beş yaş altı çocuklarda tedavi edilmezse uzun süreli kalp komplikasyonlarına sebebiyet verebilen önemli bir rahatsızlıktır. Tedavi edildiğinde ise birçok çocukta herhangi bir kalıcı hasara neden olmaz.

Kawasaki hastalığı nedir?

Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığında, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon gelişir. Bu duruma tıpta vaskülit denir. Enflamasyon en çok kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda gözlenir. 

Kawasaki hastalığı neden olur?

Kawasaki hastalığının nedeni tam olarak bilinmez. Ailesel yatkınlığın yanı sıra virüsler ve maruz kalınan kimyasallar gibi çevresel faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülür. Özellikle Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerinde daha sık gözlenir. Avrupa ve diğer bölgelerde ise gözlenme sıklığı yaklaşık 5-20/100000’dir. Erkek çocuklarda, kız çocuklarından daha sık gözlenir. Son yıllardaki verilere göre, Kawasaki hastalığının kış ve ilkbahar başlangıcında daha sık ortaya çıktığı belirtilmiştir.

Kawasaki hastalığı belirtileri nelerdir?

Kawasaki hastalığı hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, hızlı bir şekilde ortaya çıkması ve semptomların üç aşama halinde belirmesidir. Hastalık, semptomların başlamasından 10 gün ila 2 hafta kadar kısa sürede kalp rahatsızlığına neden olabilir.  Hastalığın her aşamasında farklı semptomlar ortaya çıkabilir, bu nedenle belirtileri hastalığın aşamasına göre incelemek daha faydalı olacaktır.

Belirti ve semptomlar şu şekildedir:

İlk aşama

– Üç günden uzun süren yüksek ateş
– Akıntı olmadan gözlerde ortaya çıkan kızarıklık
– Göğüsten bacağa kadar yayılan deride, kasıklarda ve genital bölgede kızarıklık
– El ve ayaklarda şişlik ve kızarıklık
– Özellikle boyunda büyümüş lenf bezleri
– Tahriş olmuş boğaz, ağız ve dudaklar
– Şişik ve parlak kırmızı dil (çilek görünümünde)

Bu süre zarfında kalp problemleri de ortaya çıkabilir.

İkinci aşama

– Eklem ağrısı
– İshal
– Kusma
– Karın ağrısı
– El ve ayak derisinin soyulması
– Safra kesesinin genişlemesi
– Geçici işitme kaybı

Üçüncü aşama

Hastalığın üçüncü aşamasında, komplikasyon gelişmedikçe belirtiler ve semptomlar yavaşça kaybolur. Çocukların eski enerjilerine kavuşabilmeleri ve normal görünmesi sekiz hafta kadar sürebilir.

Çocuğunuz bu semptomlardan herhangi birini gösteriyorsa doktorunuzu arayın. 1 yaşından küçük veya 5 yaşından büyük çocukların eksik semptom gösterme olasılığı daha yüksektir. Bu çocuklar; kalp hastalığı komplikasyonları riski yüksek olan Kawasaki hastalığı vakalarının yüzde 25’ini oluşturmaktadır.

KAWASAKİ HASTALIĞI TEDAVİSİ

Kawasaki hastalığına yakalandığı düşünülen çocuk, olası kalp tutulumu açısından gözlenmesi ve monitorize edilmesi için hastaneye sevk edilmelidir. İlk tedavinin amacı ateş ve iltihabı azaltmak ve kalp hasarını önlemektir. Kawasaki hastalığında tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir.

Tedavi, yüksek dozda aspirin ve damar içi gama globulin verilmesini içerir. Her iki tedavide sistemik iltihabı azaltarak akut belirtilerin kaybolmasını sağlayacaktır. Hastaların büyük çoğunluğunda koroner anormalliklerin ortaya çıkışını önleyebildiği için, yüksek doz damar içi globulin tedavinin vazgeçilmez unsurudur. Nadir de olsa kortikosteroidler de kullanılabilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli