Yeni dünya düzeninde kişisel varlığı etkili iletişimle ortaya konabildiğini ve etkili iletişim için yapılması gerekenleri dile getiren Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi, İletişim Uzmanı Ali Kayadibi, "Artık konuştuğunuz ölçüde varsınız. Ancak bu konuşma sıradan olmamalı. Yoksa ilişkiniz de sıradanlaşır. Etkili iletişim eğitim, uygulama ve kültür işidir" dedi.
Ege Üniversitesi EMYO Öğretim Görevlisi İletişim Uzmanı Ali Kayadibi, "İnsan, toplum içinde varlık sürdürme biçiminin birer ürünü. Dil yani konuşma, günümüzde yazıdan önce gelmeye başladı. Etkili ve güzel konuşmak, en pratik fark edilme biçimi. Bir anlamda konuşarak kendi markanızı yaratabilirsiniz. Kimse iyi bir hatip olarak dünyaya gelmez. İşlek bir zekaya sahip herkes, disiplinli çalışmayla iyi birer konuşmacı olabilir" ifadelerini kullandı.
"Etkili konuşmak çok konuşmak değildir"
TRT Kent Radyo İzmir'de de program hazırlayıp sunan Ali Kayadibi, çözüm ortaklarıyla iletişim becerilerinin yanı sıra farklı alanlarda kişisel gelişim eğitimleri veriyor. Günümüzde çok konuşmakla, etkili ve güzel konuşmanın karıştırıldığını kaydeden iletişimci Ali Kayadibi, basın yayın araçlarının etkisiyle insanların çeşitli bilgilere hızlı ulaştığını ancak araç merkezli bu iletişimin kişisel derinliğe imkan vermediğini öne sürdü. Kayadibi, "İnsan ile insanın ilişkisini zayıflatan bu iletişim biçimi eskiden çok değer verilen retorik, dili kullanma becerisi, edebi üslubun ihmal edilmesine de yol açıyor. Konuşma, mukayeseli üstünlüğünü koruyor ama konuşma becerisini önemseyenler azalıyor. Bu durum aslında kimilerinin lehine işliyor. Az olan her zaman kıymetlidir. Etkili ve güzel konuşanlar hemen fark ediliyor ve kendi karizmasını, markasını yaratıyor" diye konuştu.
"Çalışma hayatında doğru iletişim kuranlar başarılı oluyor"
İletişim Uzmanı Ali Kayadibi, çalışma hayatında üstün başarı sağlayanların hepsinin aynı zamanda doğru iletişim kuranlar olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yeni dünya düzeninde iletişim her şey haline geldi. Kişisel varlığınızı veya kurumsal kimliğinizi ancak etkili iletişimle gösterebilirsiniz. Bunun ilk adımı da sözel iletişim. Yani konuştuğunuz ölçüde varsınız. Ancak bu konuşma sıradan olmamalı. Yoksa ilişkiniz de sıradanlaşır. Kalıcı etki bırakmak istiyorsanız, Türkçeyi ses, vurgulama, tonlama, tartım yani diksiyon kurallarına uygun konuşmak zorundasınız. Aynı zamanda içeriğinin de amaca uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bütün bunlar, eğitim, uygulama ve kültür işidir. Gazetecilik mesleğime paralel olarak geliştirdiğim sözel iletişim uzmanlığı kariyerimi 20 yıldır farklı mekanlarda yaptım. Ulusal ve bölgesel televizyonlarda spikerler, sunuculuk ve yöneticilik yaparken daha geniş imkan buldum. Gazetecilikten emekli olduktan sonra bu alana yoğunlaştım. Bir yıldır Ali Kayadibi Kişisel Gelişim Akademisi adı altına faaliyetler yürütüyoruz. Ödüllü dramaturg yazar, sanat yönetmeni arkadaşım Demet Saka ile birlikte uyumlu çalışmalar yapıyoruz. Üniversite çevrelerinden kendi alanlarında uzman çözüm ortaklarımız da bize destek veriyor. Demet hocamızın, karizmatik beden dili, motivasyon, sahne sanatları alanlarındaki eğitimleri ilgi çekiyor. Özellikle yerel yönetimler, hizmet ve turizm sektörleri, kamu ve özel eğitim kurumları bizden eğitim hizmeti alıyor. Bugüne kadar medya kuruluşları dahil belediyeler ve özel sektörde pek çok eğitim verdik. Kurumlarda verimi artırıcı eğitimler sonuç odaklı ve gelişmeler kısa sürede gözlemlenebiliyor."
İHA