Kaybolan Tarihi Havadan Ölümsüzleştiriyor

Türkiye'nin ilk hava fotoğrafçısı Orhan Durgut, Halep ve Bağdat gibi iç savaş nedeniyle yok olmaya yüz tutan şehirleri fotoğraflıyor.

Türkiye'nin ilk hava fotoğrafçısı Orhan Durgut, Halep ve Bağdat gibi iç savaş nedeniyle yok olmaya yüz tutan şehirleri fotoğraflıyor. Türkiye'de ayak basmadık yer bırakmayan Durgut, 2010 yılında başlattığı "40 İslam Şehri" projesiyle değişime gebe olan yerleri ülke ülke dolaşarak 100 bin fotoğraf çekti. Projesinde sona geldiğini açıklayan Durgut, "Daha fazla şehir daha fazla fotoğraf için diplomatik destek şart dedi.

Küçüklüğünden beri pilot olmak isteyen ancak sağlık problemleri nedeniyle merak saldığı havacılığı fotoğrafçılıkla birleştiren Orhan Durgut yarım asırdır deklanşöre basmaya devam ediyor. 2005 yılında ilk kez Hac ziyareti için gittiği Mekke'de Ecyad Kalesi ve Ömer Dağı'nın yıkılmaya yüz tutmasından etkilenen 60 yaşındaki Durgut, "fotoğrafçı kendisini kategorize etmeli" diyerek bu kez İslam şehirleri için kolları sıvadı. Çektiği fotoğraflarla o an'a hem tanıklık eden hem de belgeleyen Durgut, "2005 yılında ilk kez hac için Mekke'ye gittim ve orada gördüm ki Ecyad Kalesi ve Ömer Dağı arkasındaki evler yıkılmaya yüz tutmuş vaziyette. Ve Mekke'nin büyük bir değişikliğe gebe olduğunu anladım. O sırada dua ettim ve "Ben Mekke'nin hem tanığı olmak istiyorum hem de belgelemek istiyorum. Allah'ım beni görevlendir" diye dua ettim. Daha sonra Mekke Belediye Başkanı ile tanıştım ve kendisine duamı niyetimi belirttim. O da eviniz ve vizeleriniz benden dedi. Bugüne kadar 100 bine yakın Mekke arşivine koyduğumuz fotoğraf çektik" dedi. Her şeyi çeken fotoğrafçılık olmaz. Fotoğrafçı kendisini kategorize etmeli. Bir konuda ilerlerseniz kendinizden sonraki nesillere en azından daha güzel belgeler bırakırsınız. İlk çektiğim fotoğraf Ankara'da bir manzara. Fotoğraf benim için belgedir.

Şehirleri nasıl seçiyor?

"40 İslam Şehri" projesinde şu anda dünya üzerinde 32 ülke şehrini fotoğrafladıklarını söyleyen Durgut, seçimlerini özellikle peygamberlerin diyarı olmuş ya da sahabelerin tebliğ için gittiği veyahut da evliyaların yetiştiği yerlerden yana yaptığını belirtti. Türkiye'den de 81 vilayeti gezipg ördüğünü aktaran Durgut," Projede Türkiye'den Bursa, İstanbul, Şanlıurfa ve Konya yer alıyor" diye konuştu.

Nereler var?

Orhan Durgut "gittim gördüm çektim" üçgeninde fotoğraflarına yansıyan yerleri de şöyle sıraladı: "Özbekistan Buhara - Semerkant, Türkmenistan Merv , İran'da İsfahan, Irak Bağdat , Suriye Şam-Halep, Mısır Kahire. Örneğin Mekke'den sonra Halep'i fotoğrafladık. Ama bakın Halep şimdi yok. Şam da keza aynı. İyi ki çekmişiz".

Diplomatik destek çağrısı

Özellikle iç savaşın yoğun olduğu bölgelerde karılaştığı zorluklara da değinen Durgut, çözüm için diplomatik desteği işaret etti ve şunları söyledi: "Bu tarz yerlerde genellikte vize almakta zorlanıyoruz. Doğu Türkistan'da Urumçi var ama Çin ile yaşanan sıkıntılar nedeniyle gidemiyoruz. Bu konuda diplomatik bir desteğe ihtiyacımız var."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Dr. Onur Erişen Yaşamını Yitirdi
Konya’da Şiddet ! Hekimler İ̇ş Bırakıyor
Belediye Kreşleri Kapatılacak Mı? (veliler Tedirgin)
Tügva Sevgi Evi Çocuklarını Kampa Götürdü Mü ?
Şanlıurfa’da Hastane Acil Servisine Silahlı Baskın!