Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, üretilen ürünün kalitesinin, o bölgenin yüz akı olduğunu belirterek, "Bir Silifke çileğinin de gerekli unsurlara dikkat edilerek pazarlara gönderilmesi, tüketicinin Silifke'yi iyi yönde tanıması demektir" dedi.
Mersin'in Silifke ilçesinde "Çilek üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları" konulu toplantı düzenlendi.
Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Atayurt Hal Tesislerindeki soğuk hava deposunda yapılan toplantıda, üretimde hijyen ve kalitenin önemli olduğunu kaydetti. Üretilen meyvelerin tarlalardan sofralara kadar geçen sürede hijyen ve kalitesinde hiçbir değişiklik olmadan tüketiciye sunulması gerektiğini, bu yüzden hem üreticilerin hem de çalışanların büyük bir özveri ile işlerini dikkate alarak yapmaları gerektiğini söyleyen Cinbir, "Üretilen ürünün kalitesi, o bölgenin yüz akıdır. Bir Silifke çileğinin de gerekli unsurlara dikkat edilerek pazarlara gönderilmesi, tüketicinin Silifke'yi iyi yönde tanıması demektir. Bu sebeple hem üreticilerimizin hem de çalışanlarımızın bu konularda hassas olmalarını diliyorum" dedi.
Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Yılmaz Yaltır ise Silifke'nin çilek üretiminde Türkiye'de önemli bir pay sahibi olduğunu kaydetti.
Türkiye genelinde 375 bin ton çilek üretiminin yapıldığını, bunun 140 bin tonunun Mersin'de, 80 bin tonunun ise Silifke'de gerçekleştiğini vurgulayan Yaltır, "Silifke Türkiye'nin en büyük çilek üretim merkezi. Geçen yıl 18 bin ton ihracat gerçekleşti, bizler bundan da fazla bir ihracat bekledik fakat, Rusya'da yaşanan ihracat sorunu nedeniyle bu rakam düştü. Bu yılın üreticilerimiz için iyi geçmesini diliyorum" dedi.
Çilek üretiminde en önemli konunun hasat döneminin geniş bir zaman dilimine yayılması gerektiğini vurgulayan Yaltır, "Hasat mevsimini uzatmak için; yeni çeşitlerin üretime eklenmesi, örtü altı üretimin artırılması, taze fide tekniğinin uygulanması, topraksız üretimin artırılması gerekmektedir" diye konuştu.
Toplantıda, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Gıda Meslek Mühendisi Zafer Karaşahin, genel hijyen kurallarını anlatırken, Ziraat Mühendisi Mehmet Yaşar Çalmaşur da hijyen ve kalite konusunda bilgi verdi.
İHA