Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin atıkların kaynağından ayrıştırılması çalışması devam ediyor. Uygulama kapsamında 104 sitede 6 bin 719 hanenin kapısı çalınarak, kaynağından ayrıştırma uygulaması anlatıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, kentte günlük toplanan 900 ton atığın en aza indirilmesi ve dönüştürülmesi amacıyla başlattığı kaynağında ayrıştırma çalışması devam ediyor. Merkez Kayapınar ilçesinde17 kişilik üç ekiple yürütülen çalışma kapsamında, öncelikle bina görevlileri ve site yöneticileriyle ön görüşme yapılıyor, bilgilendiriliyor. Ardından hane hane gezilerek bilgilendirici broşürler dağıtılıp kampanya hakkında bilgi veriliyor. Çalışma kapsamında şimdiye kadar 104 sitede 6 bin 719 haneye kaynağında ayrıştırma hakkında bilgi verilirken, çalışmadan önce mevcut sitelerde 63 ton 300 kilogram ambalaj atığı toplanırken, yapılan bilgilendirmeden sonra 75 ton 810 kilogram ambalaj atığı toplandı.
Kayapınar ilçesinde çalışmanın tamamlanmasıyla ekiplerin, Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'nde evleri gezerek, vatandaşları kaynağında ayrıştırma konusunda bilgilendirmesi, evde kaynağından ayrıştırma uygulamasının bir yıl içinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.
"Evlerin kapıları tek tek çalınıyor"
Çalışma hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'ndan Çevre Mühendisi Funda İpek, ekiplerin, hazırlanan broşürlerle tek tek kapıları çalıp, evleri ziyaret ederek, çöplerin nasıl ayrıştırılması hakkında bilgilendirmede bulunduğunu kaydetti. İpek, çalışmanın yaklaşık 1,5 aydır sürdüğünü ve daha çok Kayapınar ilçesindeki sitelerde yürütüldüğünü ifade etti.
"Kente dalga dalga yayılacak"
Bir buçuk ay içinde 104 sitede konu hakkında bilgilendirme yapıldığını aktaran İpek, kasım ayına kadar devam edecek çalışma doğrultusunda Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesi'ndeki tüm sitelerin bilgilendirileceğini söyledi. İpek, "Sitelerde bina görevlileri, ambalaj atığı için yer ve atıkların atıldığı kafesler bulunduruyor. Bundan kaynaklı olarak çalışmaya sitelerde başladık. Sitelerde ayrıştırma alışkanlığını kazandırabilirsek, zaten kentin diğer noktalarına kendiliğinden dalga dalga yayılacak. Önümüzdeki bir yıl içinde sitelerde sürekli bu çalışmayı yapacağız" diye konuştu.
"Çöpü dönüştürmemiz lazım2
Kaynağında ayrıştırmanın gelecek kuşaklara, dünyaya ve çevreye sorumluluktan dolayı önem taşıdığını söyleyen İpek, şunları kaydetti: "Çok fazla tüketiyoruz, tükettiklerimizi geri dönüştüremezsek doğadan cevap alamayacağız. Bu yüzden elimizden geldikçe çöpü minimize etmemiz gerekir. Çöpü dönüştürmemiz lazım. Az çöp çıkarmamız gerekir. Bizim artık çöp depo alanlarımız yok. Bu da başlı başına bir sorun. Biz bu işi sistematik şekilde yaparsak aslında çöp depolarına dahi ihtiyaç duymayacağız. Ambalaj atıklarını geri dönüştürebiliriz. Geriye kalan evsel atıkları ve organik atıkları kompostta değerlendirebiliriz. Komposttun dışında evden çıkan yiyecek artıklarını sokak hayvanları için kullanabiliriz. Çalışmaları tam oturtabilirsek kentte hiç çöp çıkmamasını sağlamış oluruz. Böylelikle birçok şey kazanmış oluruz, yani enerji elde etmekten tutun yeni iş alanları da yaratabiliriz."
Diyarbakır'da günlük 900 ton çöp çıktığına dikkat çeken İpek, hanelerden çöpleri ayrı toplamayı başarabilmeleri halinde çöp miktarının azalacağını söyledi.