Kayseri Orman Bölge Müdürü Adnan Diltemiz, Kayseri'nin yağışın azlığı ve toprak olarak volkanik bir yapıya sahip olması nedeniyle orman bakımından fazla zengin bir bölge olmadığını söyledi. Yapılan çalışmalarla ormanlık alanları artırmaya gayret ettiklerini ifade eden Diltemiz, 2003-2016 yılları arasında 752 bin dekarlık bir alanda ağaçlandırma yapıldığını kaydetti.
Kayseri Orman Bölge Müdürü Adnan Diltemiz, Türkiye'nin orman alanı olarak zengin bir ülke olmadığını ancak orman varlığını artıran bir ülke olduğunu söyledi. Kayseri'nin de orman bakımından zengin bir bilge olmadığını ifade eden Diltemiz, ağaçlandırma, toprak muhafaza, mera ıslah faaliyetlerine devam edildiğini vurguladı. Diltemiz, "Ülkemiz ormanlık alanı yaklaşık 22 milyon 340 bin hektar ormanlık alana sahip. Bu da ülke toprağının yüzde 28,6'lık bir rakama tekabül etmektedir. Ormanlık anlamda çok zengin bir ülke değil ama FAO'dan verilen bilgilere göre orman varlığını artıran bir ülkeyiz. Ormanlarımızın hem kalitesini hem de alan olarak varlığını son 40 yılda yaklaşık 2 milyon hektar artırmışız. Bu ölçekten Kayseri ölçeğine geldiğimizde Kayseri ilimiz İç Anadolu'nun en kurak bölgelerinden biridir. Yaklaşık yüzde 7 gibi bir alana tekabül ediyor. Orman olarak Kayseri ilimizin çok zengin olduğunu söyleyemeyiz. Bunu tabi iklim koşulları belirliyor. Karadeniz, Akdeniz, Ege gibi maalesef ormanlık alanlara sahip değiliz. Yağış çok az. Bunun dağılımı da önemli, çoğunluğu kış aylarında olduğu için bitkinin gelişimi için gerekli olan zaman dilimi değil. Bizim için daha çok baharla birlikte olan yağışlar önemli. Bu zaman diliminde de yağış çok az. Dolayısıyla yağışın azlığı, toprak yapısı olarak da volkanik bir yapıya sahip olduğundan organik madde bakımından çok fakir olması sebebiyle ormanlık alanımız çok az. Kayseri ilimizin orman varlığı yüzde 7 gibi düşük bir alan. Bunu artırmaya gayret ediyoruz. 2003 yılından 2016 yılına kadarki zaman dilimi içerisinde Kayseri ilinde 752 bin dekarlık bir alanda ağaçlandırma yaptık. Bu alanda ağaçlandırma, toprak muhafaza, mera ıslah faaliyetleri gerçekleştirdik. 752 bin 934 dekarlık alanda bu zaman diliminde yaklaşık 81 milyon 660 bin adet fidan diktik. Ayrıca Kayseri'de bir fidanlık şefliğimiz var, burada da ilimizde kullanılmak üzere 30 milyon 610 bin adet fidan üretimi gerçekleştirmişiz. Bunun yanında yine Kayseri ilinde ormancılığımızı geliştirme, köylere destek anlamında ceviz, badem, kuşburnu, alıç gibi ağaçlandırma yaparak köylülerimizin istifadesine sunuyoruz. Bu sahaları gelir getirici tür ağaçlandırma yaparak, bakımı ve hasılatı kendilerine olması kaydıyla köylülerimize parsel parsel veriyoruz. Kayseri ilimizde arıcılığı geliştirme anlamında 6 adet bal ormanımız var. Yine orman köylümüze destek anlamında arıcılık, süt koyunculuğu, süt sığırcılığı veya seracılık gibi faaliyetlerde destek sağlıyoruz" diye konuştu.
2017 yılındaki projeler hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Diltemiz, "Baklanlığımızın gelişim-eylem planları kapsamında, Kayseri, Orta Anadolu Gelişim Eylem Planı bulunmakta. 2017 yılında hedefimiz 52 bin 665 dekar alanda ağaçlandırma, toprak muhafaza ve mera ıslahı yapmak. Bu alan için 2017 yılında 4 milyon 720 bin adet fidanı toprakla buluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
21 Mart'ın Dünya Ormancılık Günü olduğunu dile getiren Kayseri Orman Bölge Müdürü Adnan Diltemiz, bu günün çeşitli etkinliklerle kutlandığını ifade etti. Diltemiz, "Orman Haftası 21 Mart 1971 yılında ilk olarak Dünya Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) tarafından Dünya Ormancılık Günü olarak kabul ediliyor. Ülkemizde de 1975 yılından itibaren Dünya Ormancılık Günü olarak bu günü etkinlikler düzenlenerek kutlanmaktadır. 21 Mart kuzey yarım kürede ilkbaharın güney yarım kürede de sonbaharın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Ayrıca 21 Mart baharın gelmesi anlamında ülkemizde Nevruz olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de her yıl 21 Mart günü Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanmakta, dikim etkinlikleri yapılmakta, vatandaşlarımıza ücretsiz fidan dağıtımı yapılarak ülkemizin biraz daha yeşile kavuşması anlamında kurum olarak katkı sağlamaya devam ediyoruz. Dikim mevsimimizin, ormanda ağaçlandırma, rehabilitasyon ve toprak muhafaza faaliyetlerimizin başladığı aydayız. Bundan sonra bu faaliyetimiz Mayıs ayının sonuna kadar hava şartlarına bağlı olarak devam edecek. Hedef kitlemiz öncelikle öğrenciler. İl merkezi ve ilçelerimizdeki öğrencilerimize Milli Eğitim Müdürlüğüyle koordineli şekilde arkadaşlarımızı bilinçlendirme anlamında, öğrencilerimizin çevre bilincini geliştirme, orman faydalarını anlatma anlamında seminer toplantıları tertip ediyoruz. Uygun olan okullarımızdaki öğrencilerle dikim etkinliğini birlikte tertip ediyoruz. "Tohumdan fidana fidandan ormana" diye bir proje başlattık. 4. sınıfa kadar olan öğrencilerimize okul bahçelerinde tüm malzemeleri tarafımızdan temin edilmek üzere tohumların toprakla buluşmasını sağlıyoruz. Daha sonra bizim kontrolümüzde ekimi yapılan tohumların çimlenmesini, çimlenmeden sonra bunların bakımını, sulamasını öğrencilere yaptırıyoruz. Yaklaşık 2 yıllık bir proje. Talep halinde tüm kurum ve kuruluşlarımızın bahçelerini, mezarlıkları, ibadethaneleri, okul bahçelerini ağaçlandırıyoruz. Bizim tek isteğimiz biz ağaçlandırdıktan sonra bunların bakımını yapmak ve korumasını üstlenmek" şeklinde konuştu.
İHA