Kayseri Şeker; Pancarı üretiminde üretici açısından en önemli maliyet kalemlerinden olan pancar sökümünün maliyetlerini azaltarak çiftçinin pancar tarımından daha çok kazanmasını sağlamak için çalışmalar başlattı.
Kayseri Şeker yöneticileri, Şeker pancarı tarımında 2016-2017 kampanya döneminde şeker pancarının şeker oranını yükseltme seferberliği ilan etmişti. 2017-2018 kampanya dönemi için de Pancar üretiminde üretici açısından en önemli maliyet kalemlerinden olan pancar sökümünün maliyetlerini azaltarak çiftçinin daha çok kazanmasını sağlama çalışmaları başlattı.
Bu kapsamda pancar üreticileri, Nakliye kooperatif yöneticileri, Ziraat Odası, Sulama Birlikleri ve diğer STK temsilcileri ile de görüşmelerin belirlenen programlar çerçevesinde devam ettiği belirtildi.
Sarıoğlan İlçesi STK temsilcilerinin Kampanya dönemi ile ilgili görüş ve önerilerini iletmek üzere ziyaret ettikleri Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, ziyaret esnasında yapmış olduğu konuşmada; "Sarıoğlan ile ilgili düşüncelerimiz başta olmak üzere pancar üretimi ile ilgili çeşitli konularda istişarelerde ve fikir alış verişinde de bulunuyoruz. Şu ana kadar yaşadığımız bir takım sorunları önümüzde ki yıllarda tekrardan yaşamamak adına çözümler üretilmesi gerekli o yüzden de değerlendirmeler yapıyoruz.
Bu çerçeve de özellikle pancar fiyatının yanında pancarın maliyeti de önem arz ediyor. Pancarın maliyetinin çiftçi bakımından düşürmek verimliliğini de arttırmak durumundayız. Ayrıca sökülen pancarında herhangi bir sıkıntıya uğramadan herhangi bir problemle karşılaşmadan fabrikaya taşıyıp şeker haline getirip çuvallara da doldurmamız gerekiyor.
Kayseri Şeker Fabrikası olarak pancarın ekimi konusuna zaten katkı sağlıyoruz. Onun dışında temizlenmesi yüklenmesi ve nakliyesi konusunda yine bir organizasyonlar yapılıyor. Şimdi ilaveten pancarın sökümü konusunda ortak bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bu çerçevede önümüzdeki yılın en önemli projesi sökümün bir randevu sistemi şeklinde organize edilerek yürütülmesidir. Bunun da çiftçimizin cebinden çıkacak paraya önemli bir katkısı olacağını düşünüyoruz.
Pancar söküm bedelini Kayseri Şeker karşıladığı takdirde çiftçi bu masraftan kurtulacak demektir. Söküm ile ilgili yapılacak harcama yaklaşık 35-40 milyon TL bir rakama tekabül ediyor. Bunun kayseri şeker tarafından karşılanması için bir kaynağa ihtiyaç var. Bunu biz kendimiz ürettiğimiz şekere göre % 0.5 bir iyileşme sağlayıp şekerin bedeline göre değerlendirildiğinde 30 milyon TL ye tekabül ediyor. Randımanda % yarım bir iyileştirmede 10-11 bin ton ilave şeker anlamına geliyor. Bunu gerçekleştirebilirsek çiftçinin söküm bedelini bu kaynaktan karşılama imkanımız olacak. Böylece çiftçimizin maliyetleri azaldığı gibi üretimde ki artış nedeniyle milli ekonomiye bir katkı sağlanmış olacak.
Bu konuyu gelecek kampanya dönemi öncesi yapacağımız eğitim toplantılarında da çiftçilerimizle paylaşacağız. Önümüzdeki dönemin en önemli projesi olarak bunu değerlendirmiş olacağız. Böylece çiftçinin cebinden 35-40 milyon TL nin çıkması engellenecektir dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer" de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Amacımız çiftçimizin daha çok kazanması ve refah seviyesinin artmasına katkı sağlamaktır" dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği seferberliğe bizler de katılıyoruz. İlla gidip silahla bıçakla katılmak önemli değil üretim yaparak katılıyoruz. Kayseri Şeker devlete vergi veren, vergi rekortmeni olan bir kurumdur. Biz de bu seferberlikte para ile varız vergi ile varız üretim ile varız. Ülkemiz iyi bir süreçten geçmiyor ama biz gene de Kayseri Şeker olarak hep yanındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız yanında olmaya da devam edeceğiz. Allah ülkemizin çiftçimizin fabrikamızın dirliğini bozmasın Çünkü biz üreteceğiz Avrupa'ya muhtaç olmamak için. Allah sizlerden razı olsun bu fabrikanın temel taşı çiftçiler hep birlikteyiz ham maddesi çiftçiler pancar olmasa buranın hiçbir önemi yok şuanda bu fabrika Halep te olsa hiçbir önemi yok ama çok şükür ülkemizin birliği beraberliği var iyi bir başkomutanımız var değerli başkanımda buranın başkomutanı. Başkomutan mutlaka sorumlu olduğu yere sahip çıkması lazım. Tutkunluğumuzu bozmayacağız devletin yanında olacağız milletin yanında olacağız irade ile üretmeye devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.
Sarıoğlan Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İsmail Çatalkaya ise, "Başkanımıza söküm yaparak destek olmaya çalışacağız. Gereken makinaları temin edeceğiz her şeyi zamanında temin edeceğiz. Taşıyıcılar Kooperatifi olarak Pancarı "Sök- yüklet-götür" uygulaması başlatacağız" diye konuştu.
Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Burhan Akdoğan, "Yapılan görüşmelerden ve 2017 yılı hazırlıklarından anladığım kadarıyla Kayseri Şeker'in Çiftçinin pancarını sökme girişimi müjdesini aldım. Eğer bu başarılırsa sözün bittiği yerdir" dedi.
Sarıoğlan Sulama Birlik Başkanı Metin Aka; "Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin katkıları ile çiftçi eğitim seminerleri yaparak suyun daha akılcı kullanımı konusunda çalışmalar yaparak çiftçimizin maliyetlerini azaltmaya gayret ediyoruz" dedi.
Sarıoğlan Esnaf Odası Başkanı İbrahim Kuşat; "Kayseri Şeker pancar bedeli ve avans dağıtınca biz esnaflar olarak bayram ediyoruz" dedi.
Kayseri Şeker'e yapılan Sarıoğlan STK temsilcileri ziyaretine; Sarıoğlan Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı İsmail Çatalkaya, Ziraat Odası Başkanı Burhan Akdoğan, Esnaf Odası Başkanı İbrahim Kuşat, Sulama Birlik Başkanı Metin Aka, Süt Birliği Başkanı Lütfü Ünsal, Mahzemin Sulama Birlik Başkanı Hüseyin Dikmen ve Pancar ekicileri katıldılar.
Sarıoğlan heyetinin ziyaretleri esnasında, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Abdulkadir Güneş, Turan Kaya, Kayseri Pancar Kooperatifi Denetim Kurulu Üyelerinden Mehmet Güntay da hazır bulundular.
İHA