Keçiören’de Nazarbayev’in Manifestosu Değerlendirildi

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in "Geleceğe Bakış, Milli Bilinç Şuurunun Modernizasyonu" makalesini...

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in "Geleceğe Bakış, Milli Bilinç Şuurunun Modernizasyonu" makalesini değerlendirme toplantısı düzenledi.

Çeşni Konağı'nda gerçekleştirilen programda Keçiören Belediyesi tarafından yayınlanan Anayurt Anadolu'da Atayurt Kazakistan'ın İzleri adlı kitabın da tanıtımı yapıldı.

Türk Dünyası için bir rehberdir

Türk dünyasına vermiş olduğu destek nedeniyle Başkan Ak'a teşekkür eden programın moderatörü AK Parti AR-GE Başkan Yardımcısı İsmail Safi, "Bu makale, Türk dünyasının aksakalı Nazarbayev'in bütün insanlığa evrensel mesajlarını içeren büyük bir manifestodur. Kazakistan'da olduğu gibi, bütün Türk dünyası için de bir rehber olduğunu düşünüyorum" dedi. Böyle değerli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten Mustafa Ak ise, "Biz Kazakistan'a ata yurdumuz diyoruz. Kazakistan ile olan ilişkilerimiz çok eskilere dayanıyor. Devletler arasındaki ilişkileri hükümetler yönlendirir, ama yerel yönetimlerin de bu ilişkilere sosyal ve kültürel anlamda katkısı olur" diye konuştu. Keçiören Belediyesi'nin iki ülke arasında köprü kurduğunu, Kazakistan'ın Jambıl ve Türkistan belediyeleri ile kardeşlik protokolü imzaladığını hatırlatan Başkan Ak, "Tecrübe ve birikimlerimizi paylaşmaya hazırız. Keçiören'de Türkistan, Hoca Ahmet Yesevi ve Suyinbay Aronulı Parkımız bulunuyor. Jambıl Sokağı'nın da açılışını yaptık. Tarih bilincine katkı yapmak ve yeni nesillerin bu önemli değerlerimizi tanıması için isimlerini Keçiören'de yaşatıyoruz" ifadelerini kullandı.

Milli değerlerimize sahip çıkmalıyız

Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekulı da, söz konusu makalenin Nursultan Nazarbayev'in Türk dünyasına vasiyeti olduğuna dikkat çekerek, "Bu manifesto Atatürk'ün "Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir" sözleri ile aynı doğrultudadır. Milli değerlerimize sahip çıkarak, bilim ve teknoloji alanında büyük bir atılım yapmalıyız" görüşünü dile getirdi. Nazarbayev'in bu makalesinin Türkçe'ye de çevrildiğini kaydeden Kazakistan Türkistan Valisi Alipbek Öserbayev ise, "Siyaset alanında büyük bir ses getirdi. Bu makale Kazakistan'ın gelişmekte olan 30 ülkenin arasına nasıl gireceğine ilişkindir. Ekonomi, kültürel ve siyasi alanlarda yapılması gereken çalışmalar anlatılmaktadır" diye konuştu. Bu makalenin Türk dünyasını derinden silkelediğini belirten Türkistan Aksakallar Heyet Başkanı Jarılkasın Aziretbergenulı, "Amaç sadece üst düzey yöneticilerin fikirlerini almak değil, toplumun her kesimden insanının görüşlerine yer vermektir. Milli uyanış sözde kalmamalıdır. Her insan önce kendisinden, sonra ailesinden başlayarak buna katkıda bulunmalıdır" derken, Kazakistan Almatı Eyaleti Jambıl Valisi Jandarbek Dalabayev de, merkeze insanı koyan bu makalenin üniversite çevrelerinde ve halk arasında büyük ilgiyle karşılandığını söyleyerek, "İnsan kendisini geliştirirse ülkesi de kalkınır. Bu makale hem Kazakistan'ın hem Türk cumhuriyetlerinin nasıl kalkınması gerektiğine dair bir yol haritasıdır. Her ülkenin kendi milli kodu olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Nazarbayev'in ileri görüşlülüğünün sonucu

Bu makalenin sadece Kazakistan için değil, tüm Türk dünyası için örnek teşkil eden nitelikte olduğunu dile getiren TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş ise, "Kazakistan çok önemli gelişmeler katetti. 2030 hedeflerini şimdiden gerçekleştirdi. Bu da Nazarbayev'in ileri görüşlülüğünün bir sonucudur" dedi.

Moderatörlüğünü AK Parti AR-GE Başkan Yardımcısı İsmail Safi'nin üstlendiği programa konuşmacı olarak Başkan Mustafa Ak, Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Kazakistan Türkistan Valisi Alipbek Öserbayev, Kazakistan Almatı Eyaleti Jambıl Valisi Jandarbek Dalabayev, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak, Muhtarauezov Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Müdürü Ualihan Kalican, Türkistan Aksakallar Heyet Başkanı Jarılkasın Aziretbergenulı ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız katıldı.

Program toplu hatıra fotoğrafının çekimiyle sona ererken, Başkan Ak bütün katılımcılara Keçiören Belediyesi tarafından yayınlanan Anayurt Anadolu'da Atayurt Kazakistan'ın İzleri adlı kitabı hediye etti. Kitap büyük Kazak Ozanı Suyinbay Aronulı'nın örnek hayatı ve sanatının yanı sıra Keçiören Belediyesi'nin Kazakistan ile ilgili etkinlikleri hakkında bilgiler içeriyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.