Kentsel Dönüşüm Kedilerinin Yaşam Mücadelesi

Antalya'da kentsel dönüşüm kapsamında iki mahalle boşaltılırken, geride yüzlerce kedi kaldı.

Antalya'da kentsel dönüşüm kapsamında iki mahalle boşaltılırken, geride yüzlerce kedi kaldı. Evlerini terketmeyen 400 kedinin beslemesini hayvansever bir çift yapıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kepez ilçesinin Santral ve Kepez Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor. Yaklaşık 20 bin kişinin ikamet ettiği iki mahallede müstakil evler tamamen boşaltılırken, yıkım işlemlerinde ise son aşamaya gelindi. Mahallede oturanlar, taşınmadan önce evde besledikleri bir kedinin yanı sıra bahçelerinde de birkaç kedinin bakımını yapıyordu. Kentsel dönüşümle birlikte, apartmanlara taşınan mahalle sakinlerinin bazıları besledikleri kedileri götüremedi.

"Yaşam alanları

Yıkılan evlerin yerine yeni binaların yükselmesi için gün sayılan bölgede yüzlerce kedi aç susuz ve evsiz kaldı. Kedilerin, sahiplerinin gitmesine rağmen yaşadıkları bölgeyi terk etmedikleri görüldü. Mahalleye giriş çıkış da yasaklanınca kediler açlık ve susuzlukla mücadele etmeye başladı. Bazı hayvansever ve derneklerin izin alarak girdiği bölgede yaklaşık 400 kedinin beslemesi yapılıyor. Mahallenin tamamen yıkılıp düzlenmesiyle birlikte, kedilerin yaşam alanı da yerini modern binalara bırakacak.

"10 besleme noktası"

Yıkıntıların arasında kalan kedilerin beslemesini ise 10 noktada Antalya Sokak Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneğinin(ASKODER) Başkan ve Başkan Yardımcısı karı koca Mehmet-Müjgan Orhan çifti yapıyor. Bagajı kuru ve et ağırlıklı yiyeceklerle dolu olan kamyoneti gören kedilerin hepsi biranda besleme noktasına koşuyor. Orhan çifti, tüm kedileri elleri ile besliyor. Müjgan Orhan'ın, montunun içindeki yavru kedi ise renkli görüntüler oluşturdu. Hayvansever çift, kedilerin yanı sıra bölgede kalan birkaç köpeğinde beslemesini yapmayı ihmal etmedi. Beslemenin kalıcı bir çözün olmadığını dile getiren Orhan çifti, kedilerin biran önce yetkililer tarafından güvenli bir bölgeye taşınmasını istedi.

ASKODER Başkanı Mehmet Orhan, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan müstakil evlerden geriye yüzlerce kedi kaldığını hatırlattı. Bölgenin hızla yıkıldığını kaydeden Orhan, arkada kalan kedi ve köpeklerin ise özellikle beslenme noktasında büyük sıkıntı yaşadığını dile getirdi.

"Yetkililerden destek"

Kedilerin büyük çoğunluğunun bölgeden ayrılan kişilerin olduğunu belirten Orhan, "Bu hayvanlar zor durumda. Biz her gün kendi imkanlarımızla besleme yapıyoruz ama bu bir çözüm değil. Çözümü, belediye ve ilgili kurumlarla birlikte sağlamalıyız. 10 noktada gruplar halinde kedileri besliyoruz. Sahipleri bu kediler burayı terketmiyor"dedi.

"Kediler evlerini terketmedi"

Aynı kedileri her beslemede gördüklerini kaydeden Orhan, "Bu da bize kedilerin evde beslendiğini gösteriyor. Dernek olarak elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Buradan gidenler, evlerinde bir kedi beslerken, bahçelerinde ise birkaç kediye daha bakmışlar.Taşındıklarında bu insanlar kedilerin hepsini götüremedi. Bu kediler burada kaldı. İnsanlar gitti ama onların kedileri evleri terk etmedi" diye konuştu.

"Besleme ile iş çözülmez"

Kedileri olabildiğince kuru gıda ile beslemeye çalıştıklarını dile getiren Orhan, "Besleyici ve daha uzun süre tok kalmalarını sağlıyor. Sadece iş gıda ile çözülmez. Besleme bir yere kadar. Bu kedilerin acil olarak bölgeden daha güvenli bir yere alınması gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Müjgan Orhan, yaklaşık 400 kediye belirli noktalarda besleme yaptıklarını belirtti.

"Kediler taşınmalı"

Öte yandan, kentsel dönüşüm bölgesinde görev yapan ekipler de şantiye etrafında kedilerin beslemesini yapıyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri

Kestane nasıl pişirilir? Kestane pişirmenin püf noktaları nedir?
Dünya Kız Çocukları Günü ne zaman 2021? En güzel Dünya Kız Çocukları Günü mesajları