Kepçe Kulak Psikolojik Travma Oluşturabiliyor

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Gerçek, kepce kulak düzeltme ameliyatlarından istenilen sonucun alınabilmesi için...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Gerçek, kepce kulak düzeltme ameliyatlarından istenilen sonucun alınabilmesi için ameliyatın 4-6 yaş aralığına yapılmasına dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Kulak kepçelerinin belirginliği, çocukluk çağından itibaren kişileri sosyalleşmekten ve bazen aynaya bile bakmaktan alıkoyabiliyor. Bu durum tıbbi olarak sıkıntı oluşturmasa da kişiler üzerinde oluşabilecek psikolojik travmanın önlenebilmesi için gerekli düzeltmelerin yapılması önem taşıyor. Özellikle yüz bölgesindeki deformiteleri saklamak çok güç olduğundan, düzeltme ameliyatları da ağırlıklı olarak estetik kaygılar nedeniyle yapılıyor. Halk arasında kepçe kulak olarak bilinen kulak deformitelerinin düzeltilmesi de sıklıkla gerçekleştirilen estetik ameliyatlardan birini oluşturuyor. Genellikle doğuştan beri var olan kepçe kulak, dış kulak yapılarının normalden daha belirgin olması durumu olarak tanımlanıyor. Ve kişi çocukluktan yetişkinlik dönemine kadar hemen her yaşta bu görüntüsünü gizlemeye ihtiyaç duyuyor. Saçları uzatmak ya da farklı modeller kullanmak gibi çözümler de kişinin yaşam konforunun bozulması ya da psikolojik sorunlar yaşamasını engellemiyor. Özellikle çocukluk çağında oluşturabileceği travma, çocukların kişilik ve sosyal gelişiminden okul başarısına kadar birçok noktada olumsuz sonuçların doğmasına neden olabiliyor.

"Ameliyatın zamanlaması çok önemli"

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Gerçek, bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının durumunu sadece estetik kaygıya bağlamadan tüm boyutlarıyla değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyor. Tedaviyle kepçe kulak sorunu yaşayan çocukların okul döneminde acımasız şakalara maruz kalmadan, sosyal ilişkileri bozulmadan, fotoğraf makinesi ve aynadan korkmadan mutlu bir ömür geçirebilmelerine imkan sunuluyor. Ancak bu noktada zamanlamanın çok önemli olduğuna işaret eden Dr. Hüseyin Gerçek, "Kulak kıkırdağı 3 yaşında erişkin gelişiminin yaklaşık yüzde 85'ine ulaşıyor. Aynı dönemde kıkırdak yetişkinlere göre daha yumuşak oluyor. Bu nedenle kulakların daha kolay şekillendirilebilmesi için ameliyata 4-6 yaş aralığı tercih ediliyor" diyor.

"Amaç psikolojik travmayı gidermek"

Belirgin kulak deformitesi genellikle işitmeyle ilgili ek sağlık sorunlarına yatkınlık oluşturmuyor. Bu nedenle tek taraflı ya da çift taraflı yapılabilen kulak kepçesi ameliyatları da genellikle ortaya çıkabilecek psikolojik travmayı gidermeye yönelik gerçekleşiyor. Çocuklarda genel anestesi altında yapılan ameliyatta, kulakta belirgin görünüm oluşturan kıkırdakların, cerrahi olarak açıklığının azaltılması ve kafatasına yaklaştırılması amaçlanıyor.

"En uygun yöntem seçiliyor"

Günümüzde bu ameliyat için birçok farklı yöntem kullandıklarını söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Hüseyin Gerçek, uygulan tekniklerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Ameliyatta, kıkırdak şekillendirilen ve kıkırdak çıkarılan olmak üzere farklı uygulamalar kullanabiliyoruz. Detaylı muayenesi yapıldıktan sonra, dış kulakta hangi yapıların eksik ya da fazla geliştiği saptanıp, uygulanacak cerrahiye karar veriliyor. Planlama aşamasında estetik beklentiler de göz önünde bulundurularak, daha doğal ve daha estetik bir görünüme ulaşmak için hasta çocukluk yaş grubunda ise aile ile birlikte karar veriliyor. Ameliyat sonrasında ise kulak arkasında, yüze karşıdan ve yandan bakıldığında görülmeyen yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda küçük bir kesi kalıyor."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

20 Bin Diş Hekimi Atama Bekliyor
Sigara İ̇çmek Akciğer Kanseri Riskini 30 Kat Artırıyor
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Böcek Skandalı
Diş Hastaları Mağdur Oluyor!
Kamu Diş Hekimlerinin Şartları İ̇yileştirilmeli