Kfmib’den Tahmini Rekolte Uyarısı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, Mayıs ayı itibariyle çeşitli kurum ve kuruluşların fındıkta...

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, Mayıs ayı itibariyle çeşitli kurum ve kuruluşların fındıkta tahmini rekolte açıklamalarını yapacağı bir döneme girdiklerini belirterek, "Fındıkta gerçekçi rekolte tahminleri Haziran-Temmuz ayında yapılır. Bu sebeple son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir" dedi.

İlyas Edip Sevinç yaptığı açıklamada, KFMİB olarak uzun yıllardan bu yana konusunda uzman ziraat yüksek mühendislerinden oluşan bir heyet ile rekolte tahmin çalışmaları yürüttüklerini ve bu heyet tarafından yapılan bilimsel çalışmaların sonucunun özellikle fındığın yüzde 80-90'ını kullanan alıcılar nezdinde büyük itibar gördüğünü belirtti. Sevinç, bu itibarın rekolte tahminlerinin yüzde 95 seviyesinde isabetli olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Daha önce bilimsel tespit yapmak için oluşturdukları heyetin karanfil sayımı için 19 Şubat-11 Mart 2017 tarihleri arasında 15 il, 90 ilçede çalışma yaptıklarını, bu çalışma sonunda karanfil sayımına göre Türkiye fındık rekoltesiyle ilgili ilk tahmin sonuçlarını tespit ettiklerini belirten Sevinç, "Söz konusu çalışma sonuçları spekülasyon amaçlı kullanılabilir endişesiyle kamuoyu ile paylaşılmamıştır" diye konuştu.

"INC'de sadece tahminimizi söyleyeceğiz"

Bu yıl Mayıs ayında dünyanın çeşitli ülkelerinden işadamlarının katılımı ile düzenli olarak gerçekleştirilen "Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Kongresi'nde (INC) diğer ürünlerin yanı sıra fındık ile ilgili bilgilerin de paylaşıldığını hatırlatan Sevinç, bu sebeple gerçekçi rekolte tahmini yapmak zorunda olduklarını vurgulayarak şöyle devam etti: "Tabiidir ki bu tarz uluslararası toplantılarda bırakın gerçeğe aykırı ve yanıltıcı beyanlarda bulunmayı, açıklanan tahminlerde nedeni izah edilemeyen büyük sapmalar tespit edilirse, bu durum Türk Fındık sektörüne ve ülkemize olan güvenin sarsılması gibi kabul edilemeyecek sonuçlar doğurabilecektir. Bu bağlamda, gerçeğe en yakın tahminin elde edilebilmesini sağlamak adına, Rekolte Tespit Komisyonumuz yine bir ön tahmin niteliğinde olmak üzere çiçekten meyveye geçiş tahmin çalışmalarına 2 Mayıs tarihinde başlamış olup, 13 Mayıs tarihinde bitmesi planlanan bu çalışmada elde edilecek veriler, INC'nin (International Nut and Dried Fruit Council) bu yıl 19-21 Mayıs 2017 tarihleri arasında Hindistan'da yapılacak kongresinde görevli moderatöre bildirilecektir."

"Gerçekçi tahmin Temmuz'da belli olur"

Fındıkta gerçekçi rekolte tahmininin Haziran-Temmuz aylarında yapılacak çalışmalarla belirleneceğine de dikkat çeken Sevinç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Üreticilerimiz ve sektörle ilgili olanların çok iyi bildiği gibi, son ve kesin rekolte tahmin çalışmaları haziran-temmuz ayında yapılmakta olup, söz konusu komisyonumuz bu aylarda da son çalışmasını ayrıca yapacaktır. Dolayısıyla tüm paydaşlarımızın beklenti, niyet ve kişisel ihtiyaç parametrelerine bağlı olarak açıklandığı izahtan vareste olan son günlerdeki mesnetsiz rekolte tahminlerine itibar etmeyip, bilimsel yöntemler ve objektif kriterlere dayalı olarak yapılan rekolte tahmin sonuçlarını beklemelerinde büyük fayda görülmektedir. Esasen üreticimiz bahçesindeki fındığın miktarını şu anda bile hepimizden iyi bilmektedir."

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Online Alışverişlerde Yeni Dönem: Kart Numarası Kalkıyor
FED Faiz Oranını Sabit Tuttu
Trafik Sigortasında Prim Artışı
Makdis Pırlanta 14’üncü Yılında Perakende Ağını Genişletecek
Johnson Health Tech Türkiye’de 3 Markasıyla Büyüyecek