Kredi Garanti Fonu (KGF) Diyarbakır Şube Müdürü Hasan Yeşil, Diyarbakır'da finansmana erişimde teminat sıkıntısı yaşayan bin 174 firmanın 1 milyar TL'lik kredisine kefalet sağladıklarını söyledi.
KGF Diyarbakır Şubesi tarafından kadın ve genç girişimcilere, ihracatçılara, KOBİ'lere ve KOBİ dışı kalan işletmelere verilen destekler konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) konferans salonunda düzenlenen toplantıya DTB Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, DTB Meclis Başkanı Ahmet Ay, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve iş insanları katıldı.
Toplantının açılışında konuşan DTB Başkanı Engin Yeşil, KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmelerinde bu sistemden yararlanabildiklerini belirterek, toplantıda verilecek bilgilerin üye ve KOBİ'lerin faydasına olacağına inandığını kaydetti. Yeşil, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin ortaklarından biri olduğu KGF'nin, finansal erişimde sıkıntı çeken üyelere ve KOBİ'lere kefalet sağladığına dikkat çekerek, Bu konuda DTB olarak üye ve girişimcilere yol göstericilik yapmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.
DTSO Başkanı Ahmet Sayar, işletmelerin finansmana erişimde sorun yaşadıklarını belirterek, "KGF, finansmana erişimde zorluk yaşayan işletmelere ulaşımı kolaylaştırmak için piyasaya nefes verecek bir bütçe oluşturdu. Bankaların elini güçlendirdi. Bazı bankalar KGF kefaletini İşletmelerin var olan riskini KGF kefaletine dönüştürüyorlar ya da limitlerini finansman erişiminde sorun yaşamayan firmalara vermeyi tercih ediyorlar. Tabi ki bu işletmelere de vermeliler ancak esas krediye ulaşımda zorluk çeken firmalara bu kredinin sağlanması gerekiyor. Ayrıca, KGF ile yapılan protokolde yüzde 0,03 komisyon almaktadır. Bunun dışında İşletmeler bankaya komisyon ödemesine gerek yoktur" dedi.
"Bankalara ek bir komisyon ödemeyin"
KGF Diyarbakır Şube Müdürü Hasan Yeşil ise, KGF'nin Diyarbakır'da bugüne kadar toplam bin 174 firmaya 1 milyar TL'lik krediye kefil olduğunu ve amaçlarının finansmana erişimde teminat sıkıntısı yaşayan firmalara destek olmak ve firmaların daha düşük faizle kredi kullanmasını sağlamak olduğunu söyledi. Yeşil, KGF'de son 1 yılda önemli yenilikler ve değişimler gerçekleştiğini belirterek, "Daha önce 40 günde sonuçlandırılan başvuruların artık aynı günde sonuçlanmaktadır. Limitlerin ihtiyaçları karşılayacak şekilde arttırıldı. Ayrıca KGF hazine kefaletiyle kullandırılan kredilerde bankalar karşılık ayırmamakta bu da bankaların kredi maliyetlerini düşürmektedir. Bu yüzden KGF hazine kefaletiyle kredi kullanan işletmelerimize faiz konusunda bankalardan indirim talep etmelerini ve yüzde 0,03'lük komisyon dışında bankalara ek bir komisyon ödememelerini tavsiye ediyorum. Protokole göre bankalar KGF komisyonu dışında ek bir komisyon alamazlar" diye konuştu.
İHA