Kıbrıs’ta Yapılan Uluslararası Kongrenin Karbon Ayak İzini Aydın’da Sıfırlandı

Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) ve Aydın Orman İşletmesi Müdürlüğü'nün...

Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi Şehir Sağlığını Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ŞESAM) ve Aydın Orman İşletmesi Müdürlüğü'nün ortak çalışması ile Kıbrıs'ta gerçekleştirilen kongrenin karbon ayak izi Aydın'da sıfırlandı. Kongre süresince 300 kişinin toplam 16 ton karbondioksit saldığı hesaplanarak buna karşın Aydın-Çine yolu üzerine 5 bin ağaç dikimi planlandı. Planlanan alanda ağaçların dikimi törenle başladı.

Kıbrıs'ta 11-15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşen I.Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi'nde destek veren ŞESAM, kongre sonlandıktan sonra, Kongrenin Dünyada bıraktığı karbon ayak izini hesaplattırdı. Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ve ŞESAM Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör.H. Nurcan Ek tarafından yapılan hesaplamalar değerlendirildi.

Kıbrıs'ta 4 gün süren kongrede 300 katılımcının evinden çıkıp uçağa binerek Kıbrıs'a ulaşıncaya, kongre süresinde ve kongre bitiminden evine ulaşıncaya kadar geçen sürede toplam 16 ton/eşdeğer karbondioksit salımı yapıldığı hesaplandı. Kongrenin ayak izinin sıfırlanması için de dikilecek olan iğne yapraklı 5 bin fidanın toprakla buluşması törenle başladı.

Ağaç dikme törenine Aydın Orman İşletme Müdürü Yusuf Karartı, Adnan Menderes Üniversitesi ŞESAM Müdürü ve Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Yönetim Kurulu Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Sevil Özcan, Öğr. Gör. H. Nurcan Ek, Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Belgin Özerus Yıldırım, Aydın Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yrd. Dr. Mert Soysal ile meslek yüksekokulu Öğr. Gör. Muammer Korkut, Aydın Sağlık Hizmetleri MYO öğrencileri ve Hemşirelik Fakültesi öğrencileri ile Orman İşletmesi yetkilileri katıldı.

Aydın Orman İşletme Müdürü Yusuf Karartı yaptığı açıklamada "Aydın'da 2016 sonbahar ve 2017 ilkbahar döneminde toplam 54 bin 187 adet fidan dikimi gerçekleştirdik. Kızılçam, karaservi, maviservi, fıstıkçamı ana türler yanı sıra tali türler ve diğer tip fidanlardan oluşan zengin fidan çeşitlerimiz bulunmakta. Aydın Çine yolu üzerinde belirlediğimiz 40 dekar alan arazi Bereket Ormanı olarak tahsis edilmiştir. Bu alana toplam 6 bin fidan dikilecektir. Bunlardan 5 bin tanesi Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir çaba için tahsis edildi. Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz ve Öğr. Gör. Nurcan Ek hocalarımızla yaptığımız işbirliği bizim için çok önemli. Dünyaya bıraktığımız karbon ayak izimizi azaltmak için, bir uluslararası kongrenin karbon ayak izini sıfırlamak için çalışmak mutluluk verici" diye konuştu.

Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz "Kongremizin ayak izini nasıl azaltırız diye düşünürken Yusuf Karartı müdürümüz bize harika bir imkan sundu. 5 bin fidanı öğrencilerimizle birlikte toprakla buluşturuyoruz" dedi.

Karbon ayak izi nedir?

Gün içinde fark etmeden yaptığımız birçok şey karbon ayak izimizi oluşturuyor. Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak gösterilen karbon ayak izi; insan aktivitelerinin sonucu olarak salınan ve karbondioksit (CO2) cinsinden ölçülen sera gazlarının çevreye verdiği zararın ölçüsüdür.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.