Kilis İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Yemliha Aksoıy, meme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.
Kilis İl Halk Sağlığı Müdürü Yemliha Aksoy, hayat boyu her 8 kadından birinin kansere yakalanma riski bulunduğunu ifade ederek, önemli uyarılarda bulundu. Aksoy, "Meme kanseri erken tanı konduğunda tedavi edilebilme şansı olan bir hastalıktır. Meme kanserine karşı en iyi korunma yöntemi erken teşhistir. Bu nedenle tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde de 2004 yılından itibaren 1- 31 Ekim, meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak değerlendirilmekte olup, bu kapsamda çeşitli etkinlikler ve farkındalık oluşturacak eğitim programları düzenlenmektedir. Memede süt salgılayan bezlerdeki ve onları meme başına taşıyan kanallardaki hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmeleri sonucu oluşmaktadır" dedi.
Kadınlarda cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörlerden olduğunu ifade eden Aksoy, "Daha önce diğer memesinden meme kanseri tedavisi olanlar, birinci derece kadın akrabalar da (anne, teyze, kız kardeş) meme kanseri hikayesi, kadın organları (yumurtalık ve rahim) kanserleri nedeniyle tedavi görmüş olanlar, hiç doğum yapmamış ya da 35 yaş sonrası doğum yapmış olanlar, 8 yıl ve daha fazla hormon içeren ilaçlarla tedavi görmüş olanlar, hiç emzirmemiş olmak, şişmanlık, alkol, günde 1 bardaktan (1 bira , 1 bardak şarap, 1 duble sert içecek) daha fazla alkol tüketimi kadınlarda östrojen hormonu düzeylerini arttırdığı için kanser gelişim riskini arttırabilir. İlk adet yaşı, ilk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır" diye konuştu.
İHA