Kilo verip karaciğer nakli olan anne oğlun çifte bayramı

Obeziteye bağlı karaciğer sirozu gelişen 110 kiloluk anne ile ona donör olan oğlu nakil öncesi toplam 57 kilo verdi, sağlıklarına kavuştu.

Obeziteye bağlı karaciğer sirozu gelişen 110 kiloluk anne ile ona donör olan oğlu nakil öncesi toplam 57 kilo verdi, sağlıklarına kavuştu.

Manisa'da oturan 62 yaşındaki Beyhan Acargönül'ün obeziteye bağlı karaciğer sirozu olduğu saptanınca nakil olması gerekti ancak aşırı kiloları nedeniyle operasyona alınamadı. Beyhan Acargönül ile yapılan tetkiklerde donör olabileceği belirlenen kendisi gibi kilolu olan oğlu 39 yaşındaki Mustafa Acargönül, azmedip kilo verdi. 110 kilodan 80'e inen anne Acargönül, 27 kilo veren oğlunun karaciğerinin bir parçası nakledilerek hayata tutundu. Fedakar oğlunu bağrına basan Acargönül, "Bu başarılı nakil olmasaydı bu bayramı da çocuklarımı da bir daha göremeyecektim. Bu yeni hayatımızdaki ilk bayramımız" dedi.

Yanlış teşhisler konuldu

2016 yılı Ağustos ayında ilk bilinç kaybı nedeniyle nöroloji uzmanına götürülen Acargönül'e ilk önce epilepsi, ardından alzheimer tanısı konuldu, aldığı ilaçlarla durumu iyice kötüleşti. Deli dana hastalığından da şüphe edilen Beyhan Acargönül, 45 gün yoğun bakımda yattı. Başvurdukları bir psikiyatri uzmanının istediği kan tahlilleri sonrasında sorunun nörolojik, psikolojik olmadığı ortaya çıkarılıp hasta gastroenteroloji uzmanına sevk edildi.

Anne 30 oğlu 27 kilo verdi

110 kiloluk Beyhan Acargönül'e obeziteye bağlı karaciğer sirozu tanısı koyuldu. Kesin tedavi için karaciğer nakli önerildi ancak bu kez ameliyata engel kilo sorunu ortaya çıktı. Acargönül karaciğer nakli için İzmir'e Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Yapılan tetkiklerde kızlarından Harika'nın kan grubu tutmadı, diğer kızı Nihal'in karaciğer boyutları yetersiz çıktı, oğlu Mustafa da aşırı kilolu bulundu. Yaklaşık üç ayda "hayat diyeti" yapan anne 30, oğlu 27 kilo zayıfladı ve Doç. Dr. Murat Kılıç ve Opr. Dr. Cahit Yılmaz başkanlıklarındaki iki ekip tarafından nakil ameliyatına alındı. 15 Ağustos'ta gerçekleşen operasyonla oğul Acargönül'den alınan karaciğer parçası anne Acargönül'e nakledildi.

"Organlarınızı bağışlayın"

Annesine donör olabilmek için kısa sürede 89 kilodan 62 kiloya inen Mustafa Acargönül, "Annem yoğun bakımda yatarken doktorumuz buraya böyle gelen hasta çıkamaz, demişti. Annemizi kaybettik gözüyle bakıyorduk. Evde de kendinde değildi. Çok zor günler yaşadık. Ailede donör tek ben kalmıştım. Ancak benim de karaciğerimde yağlanma ve büyüme vardı, aşırı kiloluydum. Üç ay içinde bunların hepsini halledip diyetle hazır hale geldim, daha sonra da nakil gerçekleşti. 1 Şubat'ta diyete başladım, 2.5 ay gibi bir sürede 89 kilodan 62'ye indim. Yeme içmeyi seven bir insan için hayattan fedakarlık yapmak. Zordu. Ama işin içinde aile ve anne olunca daha farklı oluyor. Tekrar sevdiğiniz bir insanın hayatta kalması ve sizin bunda payınız olması harika bir duygu. Bu bayram gününde bir çağrım var; hiç kimse bizim başımıza gelmez diye düşünmesin, organlarını bağışlasın" diye konuştu.

Gözyaşlarını tutamadı

Oğlunun yeniden hayat verdiği anne Acargönül de kendinde olmadan geçirdiği 1.5 yıldan sonra yeni bir hayata başladığını söyledi; "Oğlum baba olacağı müjdesini aldıktan iki gün sonra benim için ameliyat masasına yattı. Sevinçten ağlıyorum, ikinci bir yaşam demek. 15 Ağustos'ta benim ikinci hayatım başladı. Bu başarılı ameliyat olmasaydı bu bayramı göremeyecektim, çocuklarımı, torunlarımı da. Şimdi hep beraberiz, hepimiz mutluyuz" dedi.

"Artık obeziteden kaynaklanan nakiller başladı"

Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ekibinden Opr. Dr. Cahit Yılmaz, şunları söyledi:

"Hastamız 6 aydan bu yana bilinç bulanıklığı nedeniyle izlenmiş. 2 ay kadar ansefalopati (bir tür koma) nedeniyle dış merkeze de nöroloji yoğun bakımda yatarak tedavi edilmiş. Sonrasında yapılan tetkiklerinde son dönem karaciğer yetmezliği (siroz) saptanması üzerine karaciğer nakli önererek bize yönlendirilmiş. Yapılan tetkiklerde hastanın yağlanmaya bağlı (NASH= non alkolik steatohepatit) son dönem karaciğer yetmezliği tablosunda olduğu saptandı. Karaciğer nakli olmazsa karaciğer yetmezliğine bağlı bilinç bulanıklığı veya yemek borusundaki varislerin kanaması nedeniyle kaybedilecekti. Nakil için kendisinin ve vericinin kilo vermesi gerekiyordu. Bu sağlanınca nakil gerçekleşti, vericiyi taburcu ettik, sıra annede."

Opr. Dr. Yılmaz, yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle batı toplumlarında olduğu gibi ülkemizde de NASH vakalarının görülme sıklığı arttığını söyledi. Opr. Dr. Yılmaz, "Ülkemizde son dönem karaciğer yetmezliğinin önde gelen sebebi viral hepatitlerdir. Aşılama programına hepatit b aşısının girmesiyle viral hepatit sıklığının da azalması eklenince gelecekte NASH sebebiyle nakil yaptığımız hasta sayısı artacaktır diye düşünüyorum. Kilolu ve özellikle de diyabeti olan kişilerde mutlaka karaciğer yağlanması akılda bulundurulmalı ve buna yönelik tetkik edilmelidir" dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?