Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde adaçayı üretimi hızla artıyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve toplanarak ekonomiye kazandırılan adaçayı, şimdilerde köylü tarafından ekimi yapılarak gelir kapısı haline getirildi. Özellikle kıraç ve susuz tarlalar adaçayı bahçeleri ile değer bulup bereketleniyor.
Gazipaşa'nın Kızılgüney Mahallesi'nin muhtarı Ramazan Tekin, 10 dönümlük arazisinde iki yıldır adaçayı ekiyor. Çay fidelerini bir kez ektikten sonra sürekli olarak ürün alan Tekin, adaçayı üretiminin kolay ve getirisinin yüksek olduğunu söyledi. Birinci yıl ürünün az olduğunu ancak ikinci yıldan sonra ürün rekoltesinin arttığını belirten Tekin, "İlk örnek bahçeyi ben kurdum. Adaçayının fidesini bitki köklerinden oluşan özel toprak türü olan torf ile ürettim ve 10 dönüm bahçe yaptım. Birinci yıl fideleri toprakla buluşturduk. Fidelerin tutması için birkaç kez su verdik. Birinci yıl fazla bir verim olmaz çünkü çay fidelerinin gelişmesi lazım ama ikinci yıl bahçe verime oturdu. Verim ve kalite gayet güzel. Bahçe yaptığımız yer kayrak kıraç bir arazi ama verim güzel oldu" dedi.
Adaçayı üretiminin kolay ve masrafsız olduğunu belirten Ramazan Tekin, "Köyümde çay bahçeleri çoğalıyor. Üretim yılda bir iki kez yapılıyor. Çay başaklarını kırıyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken başaklar mutlaka elle kırılacak, demir aksamlı makas ve bıçak ile hasat yapılırsa çay ağaçları kuruyor. Onun için hasat kesinlikle el ile kırılarak yapılacak. Çay üretiminde pazar problemi yok. Bir kilo ada çayı tarlada 15 ila 25 lira arasında alıcı buluyor. Ben 10 dönümlük bahçemde yılda 1 ton ürün alıyorum" diye konuştu.
Ev hanımı Havva Tekin ise çay kırma işinin zevkli, üretiminin kolay olduğunu söyledi. Havva Tekin, sağlık yönünden birçok faydası bulunan adaçayının her sabah tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
İHA