Kırşehir Hashüyük Köyü

Kırşehir merkeze 35 km uzaklıktaki Hashöyük köyü, Tunç Çağı’na uzanan tarihi, tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomisiyle dikkat çekiyor.

Tarihçe ve Yerleşim

Hashöyük köyü, Kırşehir iline bağlıdır ve merkez ilçeye 35 kilometre uzaklıktadır. Köy, geçmişte Dulkadirli köyüne bağlı bir yazlık arazi iken, 1960 sonrası kalıcı yerleşime açılarak köy statüsüne kavuşmuştur. Bu nedenle araziler ve akrabalık ilişkileri hâlâ Dulkadirli beldesi ile iç içedir. Hashöyük, Dulkadirli aşiretinin altı köyünden biri olup (İnlimurat, Karşıyaka, Yarımkale, Kartalkaya, Hashöyük ve Karaisa), bu aşiretle tarihsel bağlarını sürdürmektedir.

1931 yılında Louis Delaporte başkanlığındaki Türk, İtalyan ve Fransız arkeologlar tarafından başlatılan kazılar, 1941 yılında Halet Çamlıbel tarafından devam ettirilmiştir. Bu kazılarda Tunç Çağı’na ait 5-6 katman bulunmuş ve MÖ 4000-3000 yıllarına tarihlenen eserler gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca kerpiç ve taş yapı izleri, astarlı çanak ve çömlekler ile Kalkolitik Çağ’a ait olduğu düşünülen bulgular ele geçirilmiştir. Hashöyük’ten çıkarılan eserler günümüzde Kırşehir Müzesi’nde sergilenmektedir.

Coğrafi Konum ve Doğal Özellikler

Hashöyük, ova şeklinde bir coğrafyaya sahiptir. Karasal iklimin etkisi altındaki köyde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk geçmektedir.

Ekonomi ve Geçim Kaynakları

Köy ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak dışarıya göçlerin artması nedeniyle köy nüfusu hızla azalmaktadır. Günümüzde köyde 18 hane bulunmaktadır.

Kültürel Özellikler

Köy halkı Anadolu insanının örf, adet ve geleneklerini yaşatmaktadır. Köye özgü yemeklerden arabaşı çorbası ve bamya, köy mutfağının en sevilen lezzetlerindendir.

Eğitim ve Altyapı

Hashöyük’te bir ilköğretim okulu bulunmakta ancak kullanılmadığı için taşımalı eğitim sistemi uygulanmaktadır. Köyde içme suyu şebekesi mevcut olmasına rağmen kanalizasyon sistemi bulunmamaktadır. Köy halkı, kanalizasyon altyapısının yapılmasını talep etmektedir.

Sağlık ve Ulaşım

Köyde sağlık ocağı ve sağlık evi bulunmamaktadır. PTT şubesi olmamakla birlikte bir PTT acentesi hizmet vermektedir. Köy yolu asfalt olup elektrik ve sabit telefon altyapısı mevcuttur.

Köyünüzün bilgilerini güncellemek isterseniz, bilgilerinizi bize iletebilirsiniz.

📷

Kırşehir Köyleri Resimleri Sitemize Eklenmiştir.

Türkler uçsuz bucaksız kırın ortasında yükseldiği için ‘Kır şehri’ adını vermişlerdir. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve tarihi Hititler dönemine kadar uzanan Kırşehir ilinin köylerini sizler için araştırdık.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Kırşehir Haberleri