Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bulut'un kaleme aldığı "İslam Medeniyetinden Örneklerle Kişiliği İnşa Etme Sanatı" kitabı kişisel gelişim alanına yeni bir soluk getirecek. Kişisel gelişime Osmanlı imzasının atıldığı kitap, raflardaki yerini aldı.
Prof. Dr. Ali Bulut'un yirmi yılı aşan bir eğitim tecrübesinin ve birikiminin okuyucuya sunulduğu eser yaklaşık 4 aylık bir çalışmayla kitap haline getirilerek, mart ayında raflardaki yerini aldı. FSMVÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Avcı'nın fikirleri ve katkılarının bulunduğu eser kişisel gelişim hususunda İslam medeniyetindeki örnek kişiliklerin hayatları üzerinden okuyucuya yol haritası sunuyor.
"Bu kitabı yazmaktaki bir gayemiz de maddi başarıyla birlikte manevi başarıyı nasıl elde edeceğimiz"
Prof. Dr. Ali Bulut kitabı yazma amacını ve başarı konulu diğer kitaplardan farkını şu şekilde ifade etti:
"Bu kitabı yazma gayemiz içimizdeki "insan yetiştirme" derdidir. Buradan hareketle "Ülkemiz ve milletimiz için ne kadar insan yetiştirebilirsek o kadar kardır." diyerek insanlarımıza, özellikle de gençlerimize bir "el kitabı" olacak bu eseri hazırlamaya karar verdik. Buradaki en önemli hareket noktamız kendi kültür ve medeniyetimizden gelen tecrübelerdir. Çünkü bizim kültürümüzde kişisel gelişimi anlatan ve bu konuda nasıl bir yol takip edileceğini ortaya koyan birçok kıymetli eser bulunmaktadır. Kitapta, bu eserlerden kişisel gelişime ait altın değerinde önemli kural ve örnekler toplanarak, büyüklerimizin ve bu kardeşinizin tecrübesi gençlerimizin istifadesine sunulmuştur. Kişiliği İnşa Etme Sanatı, insanlarımıza, özellikle de gençlerimize İslami kimliğimizi ve şahsiyetimizi kaybetmeden, manevi değerlerimizi yitirmeden başarılı olabilmenin yollarını göstermektir. Başarıyla ilgili kitaplarda genelde gösterilen hedef maddi başarılardır. "Nasıl daha zengin olunur?', "Kariyerde nasıl sıçrama yapılır?" gibi hedefler çizilmiştir. Ama sadece zengin olmak veya kariyerde yükselmek gibi maddi başarılar bizi mutlu eder mi? İç huzuru verir mi? Ruhumuzu dinlendirir mi? Ya da bu dünyada mutlu bile olsak ahirette sonsuz mutluluğu yakalamamızı sağlar mı? Bu kitabı yazmaktaki bir gayemiz de maddi başarıyla birlikte manevi başarıyı nasıl elde edeceğimize dair gençlere rehberlik etmek, onların kişiliğinin inşasına yardımcı olmaktır. Bu gayeyle eserde konuyla ilgili geçmişten günümüze kıymetli alimlerimizin tecrübelerinden örnekler verilmiştir. Yine Batılı meşhurların sözlerinden de yeri geldikçe nakiller yapılmıştır."
"Gençlere sunulan rol modeller bizden olsun istedik"
Kitapta kendi medeniyetimizden isimlerin yer aldığını ve kendi medeniyetlerimizden isimlerin rol model sunulmasının önemini vurgulayan Ali Bulut, "Gençlerimiz kendilerine rol model olacak önemli şahsiyetler aramaktadırlar. Biz onlara kendi medeniyetimizden rol modeller sunamazsak bunu bizim dışımızda örneklerle doldurabilmektedirler. Biz de özellikle de Osmanlı döneminde yetişmiş, azim ve gayret göstererek başarıya ulaşmış kıymetlerimizi burada rol model olarak takdim ettik. Şeyh Edebali, Yunus Emre, Fatih Sultan Mehmed, onun hocası Hocazâde ki hikayesi ilginçtir, Molla Hüsrev, Molla Gürani, Sultan I. Ahmet, Aziz Mahmud Hüdayi, Taşköprizade, Sultan II. Abdülhamid Han, Ahmet Şakir Efendi, Alasonyalı Ali Efendi, İsmail Gelenbevi, bazı hattatlar gibi birçok ismi, gayretlerini, yöntemlerini, başarılarını, onlardaki incelik ve letafeti görmüş olacaklar" ifadelerini kullandı.
Başarıda manevi duyguların en önemli mihenk taşı olduğunu ve maneviyattan uzak başarıların bir başarı sayılamayacağını belirten Ali Bulut, "Gençlerimizin bugün maneviyat kazanmaya ihtiyaçları var. Kitapta başarıya götüren yolların yanında edebi ve manevi güzelliklere de yer verildi. Çünkü edebi güzellik ve maneviyattan yoksun bir başarı, maddi güzellikleri peşinden getirse de, kanaatimizce gerçek başarı değildir. Böyle bir başarı kuru bir başarıdır. İdeal olan ise bunu manevi güzelliklerle birleştirerek muhteşem bir bütünlüğü sağlamaktır. Acı olan ise bazı insanların başarı peşinde koşarken, maneviyat kazanmak şöyle dursun, sahip oldukları değerleri de yitirmesidir. Başarılı olma hırsı bizi kaderi inkara, başkalarının hakkını gasp etmeye, hedefe giden yolda her şey mübahtır gibi bir zihniyete götürmemelidir. Başarı yolunda adımlarımız son derece hassas olmalı ve başkasının hakkı zerre miktarı da olsa çiğnenmemelidir. Bu amaçla kitapta, birinci bölümde ele aldığımız maddi ve manevi gelişimle ilgili bilgiler, ikinci bölümdeki edebi ve manevi güzelliklerle süslenip taçlandırılmıştır" dedi.
"Okuyucular, azim ve gayreti bizzat yaşanmış örneklerle öğrenmiş olacaklar"
Prof. Dr. Ali Bulut, kitapta yer alan tüm tavsiyelerin yaşanmış örnekler ile sunulduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
"Okuyucular bu kitap vesilesiyle çalışma disiplini kazanmayı öğrenecekler. Plan yapmanın önemini, düzeni, sabrı, azim ve gayreti bizzat yaşanmış örnekleri görerek öğrenmiş olacaklar. Gençlerimiz maddi başarıyla birlikte manevi başarıyı nasıl elde edeceklerine dair kendi medeniyetimizden güzel bir rehber bulacaklar."
İHA