Kızıltepe Akyüz köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Akyüz köyü son dakika gelişmeleri, Akyüz köyüne özgü yemekler, Kızıltepe Akyüz köyünün tarihi, Akyüz köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Akyüz köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Kızıltepe Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Kızıltepe Mardin Arası Kaç Km? Kızıltepe Hava Durumu? Kızıltepe Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Kızıltepe Akyüz Köyünde doğan biri var mı? Kızıltepe Doğumlu Ünlüler Kimler?
Akyüz, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.Mahallenin adının kaynağı avvin den gelir avvin kürtçe sulak ve bataklık yer manasındadır avvina mahalleninü ikiye bölen medrepyani sulak ve bataklık arazi (mera) den almakta olup 1960 yıllarda sulu tarımdan çok önce mahallede sulu tarım yapılarak medrepe pamuk ekilmekteydiKöy gelenek görenek bakımından zengindir. Özellikle Osmanlı döneminden kalma Ağalık kültürü köy halkının aile yapısında önemli izler bırakmıştır. Kikan Aşiret ağalığının merkezi olan Akyüz mahallesinin Kürtçe ismi Awéné, eski Türkçe ismi Büyük Avina ya da kürtçe awina kebirdir (büyük awina). Mahallede çok az hane bulunmasına rağmen günlük iletişim ve dayanışma zayıftır. İç dayanışmanın zayıflığı dış dayanışmada görülmemektedir. Aksine dışa karşı tek yumruk olan Akyüz sakinleri bu birlik dayanışmaları tarih boyunca yaşayageldiği atalarının geleneklerinden geliyor. Mardin'in önemli ailelerinden olan Timurlar'ın yaşadığı ve Kikan Aşireti'nin Merkezi sayıldığı mahallede çevre köylerde ve ilçelerde yapılan anlaşmazlıkların da çözüm merkezi yani gelenekçi adaletin merkezi haline gelmiştir.Mardin merkezine 35 km, Kızıltepe ilçe merkezine 7 km, Nusaybin ilçe merkezine 65 km, Viranşehir ilçe merkezine 90 km, Diyarbakır kent merkezine 130 km, Suriye sınırına 45 km, Hava alanına ise sadece 19 km uzaklıktadır.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca ticaret ve nakliye işi de köylülerin yaptığı iş dallarındandır.Köy 8-9 haneden oluşuyor.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi de yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. Mahallede cami yoktur.