Kızıltepe Elmalı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Elmalı köyü son dakika gelişmeleri, Elmalı köyüne özgü yemekler, Kızıltepe Elmalı köyünün tarihi, Elmalı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Elmalı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.
Elmalı , Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz güneydoğu anadolu bölgesi bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Elmalı köyü resimleri ve Elmalı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.
Kızıltepe Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. güneydoğu anadolu bölgesi yöresine özgü haber kanalı var mı? Kızıltepe Mardin Arası Kaç Km? Kızıltepe Hava Durumu? Kızıltepe Köyleri ve Mardin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.
İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Mardinlı iseniz Mardin Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Mardinlı Ünlüler arasında Kızıltepe Elmalı Köyünde doğan biri var mı? Kızıltepe Doğumlu Ünlüler Kimler?
Elmalı, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.
Köy halkı KÜRTLER'den oluşmaktadır.
Mahallenin adı Arapça TIFFAHİ'dir. Tıffah Arapça da elma anlamına gelmektedir. Bazı bilgilere göre bu yöre eskiden elma bahçeleri ile ünlüymüş. Mahallenin adı 1930 lu yıllarda Elmalı olarak değiştirilmiştir. Bazı kaynaklara göre de Mardin'deki Zinciriye Medresesindeki talebelerin masrafları bu mahalleden (Tıffahi = Elmalı) karşılanmıştır. Bu şekildeki yardımların geçmişi 1570'li yıllara dayanmaktadır.
KÜRT ARAP kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.
Mahallenin gelenek ve görenekleri bölgeye has gelenek ve göreneklerdir. 1--Yemek:Şamborek, kütülk, hemis (et kavurma), bulgur pilavıdır. 2--Düğünler ve taziyeler:En iyi kaynaşma biçimidir. Kız istemeler genelde görücü usulü ile olur. Yöreye has dilan Grani delilo, şemmame ve şerizdin oynanır. Taziyelerde akrabalar taziyeye sahip çıkıp her öğünde sırası ile tüm misafirlere yemek verilir. Taziye çadırı kurulur. Genelde bir hafta süresince taziye çadırı kurulu olur. Yakın akrabalar taziyede taziye süresince hazır bulunurlar. 3--Eğitim: (2011 sonu itibarıyla), Eğitim durumu yüksek olup 2 akademisyen, 25 öğretmen,3 müh. 2 doktor ve 25 üniversite öğrencisi bulunmaktadır.Mardin il merkezine 45 km, Kızıltepe ilçesine 14 km uzaklıktadır. Mahallenin içinde kış mevsiminde akan dere geçmektedir. Etrafında ise eski akarsu yatağı (newal) bulunmaktadır. Mahallenin Selçuklulardan kalan höyük şeklinde tepesi bulunmaktadır.Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık büyükbaş hayvancılığıdır. Tarım ise çok çeşitlidir. Buğday, mercimek ve arpayın yanı sıra ikinci ürün olarak da pamuk, mısır ve kuru soğan yetiştirlmektedir. Ağaçlandırma ise herkesin kendi bahçesinde her çeşit meyve ağaçları yetiştirilmektedir. Mahallede sulama amaçlı 25'e yakın 500 metrelik su kuyuları bulumaktadır.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi var, köy odası vardır, kanalizasyon şebekesi vardır.ama PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.