Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs'ta Türk varlığının sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Özgürgün, Kıbrıs Sorunu ve Kıbrıs Müzakereleri'nin geldiği son noktayı anlatmak üzere İstanbul Aydın Üniversitesinin (İAÜ) konuğu oldu.
Üniversitenin konuğu olarak gelen KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Sorunu'nu, sorunun tarihsel gelişimini ve bugün gelinen durum ve çözüm yolları hakkında öğrencilere konferans verdi. İAÜ Florya Halit Aydın Kampüsü'nde gerçekleşen konferansa İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Mustafa Aydın, "Hepimiz Kıbrıs konusunda bir şeyler biliyoruz. Bilgilerimizin ne kadarının doğru, ne kadarının uydurma, ne kadarının kulaktan dolma bilgiler olduğunu sizlerin takdirine bırakıyorum. KKTC Başbakanımızdan öğrenmiş olacağımız Kıbrıs gerçeğini gelecek nesillere aktarmak için siz öğrencilerimizin birer bilgi elçisi olmasını temenni ediyoruz. Bugün bizimle olan ve bizlerle bu önemli bilgileri paylaşan Sayın Başbakan'ımıza da onur verdikleri için şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Konferansın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Başbakan Özgürgün, Kıbrıs müzakerelerinin gelmiş olduğu son noktayı değerlendirerek, "Bugün tabii Kıbrıs konusunda gelinen son nokta pek iç açıcı değil. Bunun sebebi de Kıbrıs Rum Meclisi'nin bundan yaklaşık 20 gün önce aldığı, 1950'de yapılan Enosis plebisitini kutlama kararı. Enosis, Kıbrıs'a felaket getiren, binlerce kişinin ölmesine, kaybolmasına yol açan ve bugün gelinen aşamada Kıbrıs'ın kana bulanmasında esas nedeni teşkil eden kelimedir. Enosis, Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasıdır. Bunu kutlamak demek bu kadar ölümün, bu kadar felaketin ardından hiç ders almamış olmak demektir. Cenevre'de başlamış olan görüşmeler, halihazırda Yunanistan'ın, daha görüşmelerin ilk saatlerinde ara istemesi nedeniyle durmuş durumda. Bunun üstüne Rum Meclisi de böyle bir karar alınca biz de Türkiye ile birlikte masaya dönmeme kararı aldık. Bu kutlama kararından dönülmedikçe masaya dönmeyeceğiz. Böyle bir ortamda da görüşmek mümkün değil" şeklinde konuştu.
"Kıbrıs Türk halkının yıllarca vermiş olduğu çok ciddi varoluş mücadelesi var" diyerek sözlerini sürdüren Başbakan Özgürgün açıklamalarına şu şekilde devam etti;
"Biz adada bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Bu anlaşma için hem Annan Planı'na evet demiş bir tarafız, hem de görüşmelerin yeniden başlaması ve devam etmesi için aslında olumlu adımlar atmış bir tarafız. Fakat gelin görün ki buna karşılık karşımıza çıkan bir Enosis kararı. Bu Enosis denilen illet, Kıbrıslı Rumlara 1930'ların başında yapışmış ve Rumların da çok ciddi ölümler yaşamasına sebep olmuş bir felaket. Bizde bu aşamada artık, "ya bu kararı geri alırsınız ya bu görüşmeler biter" diyoruz."
"Türk varlığı sonuna kadar devam edecek"
Mümkün oldukça gençlere Kıbrıs meselesine aktarmak istediğini de değinen Özgürgün son olarak, "Kıbrıs sadece bir ada değil, gerçekten çok stratejik öneme sahip bir yer. İngiltere'nin üsleri var, ABD dolayısıyla orada, Rusya çok ciddi bir şekilde ekonomik gücüyle orada, Avrupa Birliği, Almanya'sı Fransa'sı orada, Türkiye orada. İşin içinde Kıbrıslı Türkler, Rumlar var. Bunun sebebi de adanın gerçekten stratejik olarak arz ettiği sahipsiz konum. Yani sahibi yok. Gerçekten sahibinin kim olduğu belli değil, Rumlar mı Türkler mi Yunanistan mı Türkiye mi İngiltere mi Ortada kalmış ve herkesin karıştırdığı bir yer. Bunu ortadan kaldırmamız için çalışmamız lazım ama bir gerçek var, orada Türk varlığı sonuna kadar devam edecek."
İHA