Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde turizm su altına taşınırken, deniz kaplumbağalarının korunması için de çalışmalar yapılacak.
Merit Turizm, Ada'ya yeni bir turizm kanalı açmak için çalışmalarına hız kattı. Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk, evleri olarak gördükleri Kuzey Kıbrıs'ta olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Tibuk, "Kuzey Kıbrıs'taki tüm değerleri korumak, sahip çıkmak ve dünyaya tanıtmak için bugüne kadar pek çok proje gerçekleştirdik ve yeni projeler geliştirmeye de devam edeceğiz. Şimdi, Ada'ya kazandırdığımız turizm çeşitliliğine dalış turizmini de eklemek istiyoruz. Bunu yaparken doğayı korumak önceliklerimiz arasında" dedi.
Kuzey Kıbrıs'ın kendi kendine yeten bir ülke olmasının mümkün olduğunu belirten Tibuk, yatırımcılara da çağrıda bulundu. Kendileri gibi başka yatırımcıların Ada'ya gelmesi halinde ekonomisi güçlenecek olan Kuzey Kıbrıs'ın fiilen bağımsız bir ülke olacağını belirten Tibuk, "Bence bütün gayretimizle bunun için uğraşmamız gerekiyor. Biz burada olmaktan çok mutluyuz. Daha pek çok projemiz var. İnşallah başka yatırımcılara da örnek oluruz" dedi.
Tibuk, deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik Doğu Akdeniz Üniversitesi'yle iş birliğine gittiklerini söyledi. Yard. Doç Dr. Burak Çiçek de, deniz kamlumbağalarının korunması için önemli bir çalışma başlattıklarını söyledi. Meritta Projesi kapsamında Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları başta olmak üzere Akdeniz'de yaşayan kaplumbağaların korunmasında önemli adımlar atılacağını belirten Burak Çiçek, "Dünyada bir örneği daha olmayan bir proje hayata geçiriliyor" dedi.
Dalış turizmi
Merit Dive Center kurucusu Savaş Yapman da, konuşmasında dalış turizminin ve denizlerin korunmasının önemine vurgu yaptı. Yapman, "Dünyada önemli bir trend haline gelen dalış turizmini Ada'ya taşımakta kararlıyız. Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerden dalış tutkunlarını Kuzey Kıbrıs'a çekmeyi hedefliyoruz. KKTC Merit Yapay Resif ve Batık Projesi"ni hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında 600 adet Akdeniz Amforası yaptırıldı. Bu amforalar 4 ayrı bölgede yaklaşık 16-20 metre derinliklere yerleştirilecek ve böylece oluşacak yapay habitat, hem dalış turizmine, hem de yerel balıkçılığa destek olacaktır. KKTC'nin ilk dalınabilir gemisini yakın bir zamanda batıracağız. Bu sayede, yıllık beş bin olan dalış sayısını en az 100 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu konunun önemini sizlere çarpıcı bir örnekle anlatmak isterim: Güney Kıbrıs'ta yılda bir milyon dalış yapılıyor. Her dalış için 100 Euro ödeniyor. Kuzey Kıbrıs'ta ise yıllık dalış rakamı yaklaşık beş bin. Bizdeki ücret ise ortalama 50 TL. Deniz havzalarının korunmasını da kapsayan projemiz çerçevesinde yerel balıkçılık da desteklenmiş olacak" dedi.
Meritta projesi
Meritta projesi hakkında bilgi veren Hande Tibuk, proje ile geleceğimizin teminatı olan çocukları bilinçlendirmeyi hedeflediğini belirterek, "Çocuklarımız geleceğimiz. Onların bilinçlendirilmesiyle uzun vadede kazanan dünyamız olacak. Bu yüzden Meritta Projesi ile önce çocukların dikkatini çekmek istiyoruz. Bu konuda çok şanslıyız. Çünkü, bizim Net Yayın şirketimiz var. Eskiden burada Türkiye kitapları basıyorduk. Şimdi çocuk yayınlarına ağırlık veriyoruz. Net Çocuk adlı bir marka yarattık. Çok başarılı eğitici öğretici çocuk kitapları hazırlıyoruz. Bünyemizde de bu konuda uzman editörlerimiz olunca güçlerimizi birleştirdik ve ortaya Meritta Projesi çıktı" dedi.
Toplantının sonunda ise caretta caretta kaplumbağalarının rehabilite edilmesi ve korunması için Doğu Akdeniz Üniversitesi'yle birlikte düzenli çalışmalar yapan Doğa ve Kültür Derneği'ne Merit turizm tarafından bir adet araç hediye edildi.
İHA