Kktc’nin Tek İlahiyat Kolejinin Kapatılması Girişimlerine Mitingli Tepki

KKTC'de eğitim faaliyetlerine devam eden ülkenin ilk ve tek ilahiyat kolejinin kapatılması girişimine karşı Lefkoşa'da miting düzenlendi.

KKTC'de eğitim faaliyetlerine devam eden ülkenin ilk ve tek ilahiyat kolejinin kapatılması girişimine karşı Lefkoşa'da miting düzenlendi.

KKTC Hala Sultan İlahiyat Koleji velileri ve okula destek veren vatandaşlar "Okulumuza Dokunma" sloganıyla Başkent Lefkoşa'da yoğun katılımlı miting gerçekleştirdi.

Veliler ve öğrenciler başta olmak üzere çok sayıda kişinin katıldığı mitingde, demokratik ülkelerde uygulanan "eğitimde ve inançta özgürlükçü" anlayışın KKTC'de de olmasından rahatsız olanlara karşı tepkiler ortaya kondu.

Okulun kapatılması talebiyle dava açan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'na tepki göstermek için toplanan halk, söz konusu sendikaların yöneticilerini protesto etti.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı mitingde, Hala Sultan İlahiyat Koleji'nde KKTC Milli Eğitim Bakanlığı'nın atadığı öğretmenlerin görev yaptığına, Talim Terbiye Dairesi'nin hazırladığı müfredatın uygulandığına ve fen, sosyal, ilahiyat alanı derslerinin verildiği bir okul olunduğuna dikkat çekildi.

Okul aile birliği tarafından yapılan açıklamada ayrıca Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi Madde 14 Eğitim hakkına ve KKTC Anayasası Madde 23 Vicdan ve Din Özgürlüğü'nün ilgili maddelerine de atıfta bulunuldu. Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan eğitim ve düşünce özgülüğünün KKTC'de de uygulanmasını isteyen veliler, anayasal olarak ve uluslararası sözleşmelere göre demokratik hakları olan eğitimin, bazı önyargılı kişilerin, önyargılarına dayanarak yaptığı hareketlerle engellenemeyeceğini belirttiler.

Miting alanında yapılan konuşmalarda Hala Sultan İlahiyat Koleji modeli okulların tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ve muasır medeniyetler içinde yer alan tüm ülkelerde bulunduğuna dikkat çekildi.

İşte atıfta bulunulan Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi ve Madde 14 Eğitim Hakkı:

1- Herkes, eğitim görme ve mesleki ve sürekli eğitimden yararlanma hakkına sahiptir.

2- Bu hak, serbest zorunlu eğitim görme olasılığı da içerir.

3- Demokratik ilkelere ve ailelerin çocuklarının kendi dini, felsefi ve eğitim konusundaki inançlarına uygun olarak eğitim ve öğretim görmelerini sağlama hakkına saygı gösterilerek eğitim kurumları tesis etme özgürlüğüne, bu özgürlük ve hakkın kullanılmasına ilişkin ulusal mevzuata uygun olarak saygı gösterilmelidir.

Ayrıca vicdan ve din özgürlüğüne de değinilen konuşmalarda KKTC Anayasası Madde 23'e atıfta bulunularak önemli mesajlar verildi.

İşte Madde 23:

1- Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlüğüne sahiptir.

2- Kamu düzenine, genel ahlaka veya bu amaçla çıkarılmış yasalara aykırı olmayan ibadetler, dinsel ayin ve törenler serbesttir.

3- Kimse, ibadete, dinsel ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz.

4- Din eğitim ve öğretimi, devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.

Katılımın yoğun olduğu mitingde yapılan konuşmaların yanı sıra şiirler okundu ve Hala Sultan İlahiyat Koleji'nde verilen eğitimden rahatsız olan, dava açan bazı öğretmenler sendikası yöneticilerine karşı sloganlar atıldı. Miting olaysız bir şekilde sona erdi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı
Los Angeles’taki Yangınlarda Can Kaybı 24’e Yükseldi
Almanya’da X’ten Ayrılma Akımı Başlıyor
Strasbourg’da Tramvay Kazası: 5’i Ağır 30 Yaralı
Döner Partisi nedir ve hangi ülkede kuruldu?