Marsilya'daki Akdeniz Enfeksiyon Enstitüsü Genel Direktörü Prof. Dr. Didier Raoult'un yaptığı bir çalışma sonucu sıtma tedavisinde başvurulan klorokinin virisü taşıyan 1061 kişide kullanıldığı kaydedildi. Bu kişilerin yüzde 91,7'si 10 gün içinde virüsü atlattı, 74-95 yaşlarındaki hastaların yüzde 0,5'i hayatını kaybetti. Peki Klorokin nedir, Klorokin korona tedavisine karşı etkili mi, Klorokin (sıtma) tedavisi koronavirüse karşı kullanılabilir mi? İşte detaylar...
Prof. Dr. Didier Raoult'un yaptığı bir çalışma sonucu sıtma tedavisinde başvurulan klorokinin, virüsü taşıyan 1.061 kişide kullanıldığı kaydedildi. Bu kişilerin yüzde 91,7'si 10 gün içinde virüsü atlattı, 74-95 yaşlarındaki hastaların yüzde 0,5'i hayatını kaybetti. Ülkede Covid-19 tedavisinde klorokinin kullanımını savunan doktor olarak bilinen Dr. Raoult, 9 Nisan'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmüştü. Fransa'da Başbakanlık Kararnamesiyle klorokinin Covid-19 tedavisinde kullanılmasına izin verilmiş ve klorokinin ihracatı yasaklanmıştı.
Klorokin Nedir?
Klorokin, sıtmanın etkin olduğu bölgelerde sıtmayı önlemek ve tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Bazı sıtma tipleri, dirençli soylar ve karmaşık vakalar tipik olarak farklı veya ek ilaç gerektirir. İlaç bazen romatoid artrit, lupus eritematozus ve bağırsakların dışında meydana gelen amebiyaz için kullanılabilir. Ağız yoluyla alınır. Ayrıca 2020 itibariyle COVID-19 enfeksiyonlarını tedavi etmek için deneysel olarak kullanılmaktadır.
İlacın yaygın yan etkileri arasında kas problemleri, iştahsızlık, ishal ve deri döküntüsü yer alır. Ciddi yan etkiler arasında görme problemleri, kas hasarı, epileptik nöbetler ve düşük kan hücresi seviyeleri bulunur. Hamilelik sırasında kullanım için güvenli olduğu düşünülmektedir. Klorokin, 4-Aminokinolin ilaç sınıfının bir üyesidir. Kırmızı kan hücresi içinde yer alan aseksüel sıtmaya karşı etkilidir.
Klorokin 1934 yılında Hans Andersag tarafından keşfedilmiştir. Bir sağlık sisteminde ihtiyaç duyulan en güvenli ve en etkili ilaçlar olan Dünya Sağlık Örgütü'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır. Jenerik olarak mevcuttur. Gelişmekte olan dünyadaki toptan maliyeti yaklaşık 0.04 ABD$ olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, doz başına yaklaşık 5,30 ABD$ tutmaktadır.
Prof. Dr. Didier Raoult Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?
Didier Raoult M13 Mart 1952 Dakar doğumlu. Senegal' li. Fransa'da doktor ve mikrobiyolog ve bulaşıcı hastalıklarda uzmanlaşmıştır. 1984 yılında Raoult , Aix-Marseille Üniversitesi'nde (AMU) Rickettsia Birimi'ni kurdu . Ayrıca Aix-Marseille Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalıklar hocası ve 1982'den beri birçok MD ve Ph.D. derecesi var.
Raoult, 2008 yılından bu yana CNRS (Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi), IRD ( CNR (Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi)), IRD ( Kalkınma Enstitüsü), INSERM (Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü) ve Aix Marseille Üniversitesi , laboratuvarında çalışmaları olsan, yılda 250 ila 350 arasında makale yayınlayan ve 50'den fazla patent üreten, 86 araştırmacı da dahil olmak üzere 200'den fazla kişi ile birlikte çalışmaları olan bir doktordur.