Koah Hastalarına Sıcak Uyarısı ! 

KOAH hastaları için uzmandan sıcak uyarı ! Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Onur Turan, aşırı sıcakların KOAH hastaları üzerinde olumsuz etkileri açıkladı. Solunum TV’de soruları...

KOAH hastaları için uzmandan sıcak uyarı !

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Onur Turan, aşırı sıcakların KOAH hastaları üzerinde olumsuz etkileri açıkladı. Solunum TV’de soruları yanıtlayan   Prof. Dr. Muzaffer Onur Turan, KOAH hastaları ve yakınlarını ilgilendiren önemli bilgiler verdi. 

KAH hastaları hava durumundan etkilenir mi? Aşırı sıcaklar onlar için bir risk teşkil ediyor mu? Bu konuda sizden bilgi alabilir miyiz? 

Koah hastalarında özellikle kış döneminde geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle hastalık durumunda bir kötüleşme genelde gözlenebilir. Koah alevlenmeler daha çok kış döneminde ortaya çıkar. Ancak yaz döneminde de hem hava sıcaklığının artması hem de nem oranının yükselmesi yine de hastalık durumunu kötüleştiren bir faktördür. İdeal koşullarda nem oranının %30 ile 60 arası değişmesi gerekmektedir. Ancak yüksek nemli ortamlar sıcaklığın daha da fazla hissedilmesine özellikle nefes darlığı hissiyatını da artışa yol açabilir. Koah  hastaları için de ideal nem oranı yaklaşık %40 – 50 civarında olmalıdır. Nem oranı arttıkça aşırı terleme, sıvı kaybı, nefes darlığında artış, göğsü sıkışma hissi ve tansiyon yükselmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir ve bu da koah hastasında. Kötüleşme hissine sebebiyet verebilir. Koah  hastalarında gün içerisinde saat 10:00 ile 17:00 arası kritik bir süreçtir. Bu süre zarfında dışarıya çıkmak, hastalıkla ilgili bir kötüleşmeye sebebiyet verebilir. Özellikle hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde olduğu, nem oranını da% 60 üzerinde olduğu. Günlerde bu saat dilimine yani 12 ile 17 arasındaki saat dilimini hep dikkat edilmeli ve dışarıya çıkmamaya özen gösterilmelidir. 

KOAH hastaları nelere dikkat etmeli, tavsiyeleriniz neler olacaktır? 

KOAH hastaları yaz döneminde saat 12 ile 17 arasındaki zaman diliminde biraz önce de belirttiğim gibi dikkat etmelidir. Özellikle sıcaklığın 30 derecenin üzerinde olduğu günlerde bu saatlerde dışarı çıkmamaları onlar açısından uygun olacaktır. Onun dışında yaz aylarında sıvı kaybını aza indirgemek için bol su içmeleri. Meyve sebze ağırlıklı ve protein içeriği yüksek gıdaları tüketmeleri kendileri açısından olumlu olacaktır. Koah hastalarında bir diğer önemli konu fiziksel aktivitedir. Gün içerisinde fiziksel aktivitelerin tabii mutlaka yerine getirmeleri gerekli  olsa da sıcak havalarda ve kritik saatlerde değilde. Özellikle sabah erken saatlerde bu. Fiziksel aktiviteyi yürüyüşü yerine getirmeleri kendi açısından önemlidir. Bir diğer kritik konu klimalar tabii klimalara yaz döneminde çok sık başvuruyoruz ancak klimanın altında uzun süre kalıp üşütme, enfeksiyon yapabilme riski de Koah hastaları açısından tabii ekstra bir tehlike oluşturmaktadır. Yine klima kaynaklı enfeksiyonlara yönelik klimaların zamanında temizletilmesi ve hijyenik koşullarda kullanılması da çok önemlidir. Bir diğer önemli konuda hastaların kullandığı ilaçlardır. Koah hastaları ilaçlarını düzenli kullanmaları çok önemlidir. Bu süreç içerisinde ve yine sıcak havaya bağlı etkilenmesiyle ortaya çıkabilecek olan olumsuz bir duruma karşı da kurtarıcı ilaçların yanında olması. Sıkıntılı durumlarda kullanılması açısından önemlidir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak SOLUNUM TV


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Tedavi Edilmeyen Boyun Ağrısı Sağlık Sorununa Yol Açabilir!
Özel Hastaneler Yönetmeliği Kronolojisi
Türk Sağlık Sen İ̇zmir’den Menderes Devlet Hastanesi Hakkında Açıklama
Yenidoğan Ölümleri Yanlış Politikaların Sonucudur
Yaralı Kalpler Neden Aşktan Korkar ?