Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile Türkiye Bilişim Derneği (TBD) arasında "İşçi ve İşverenlerin Kapasitelerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi" (BİLGE-İŞ) kapsamında kapasitelerin geliştirilmesi için bir işbirliği protokolü imzalandı.
ODTÜ Rektörlüğü'nde gerçekleştirilen imza töreninde konuşan BİLGE-İŞ Projesi Koordinatörü ve ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, projenin hedef kitlesinin KOBİ'ler olduğunu ve KOBİ'lerin ciddi bir şekilde verimlilik problemi bulunduğunu söyledi. Çağıltay, KOBİ'leri Avrupa Birliği seviyesine çekerken bu işletmelerin aynı zamanda rekabetçi olmasını istediklerini ifade ederek, söz konusu kuruluşların 2003'ten 2016'ya kadar internet ortamında yer almaya başladığını ve bu ortamda bulunan KOBİ sayısının 30 binden 300 bine yükseldiğini dile getirdi. KOBİ'lerin eğitim istediğini, işvereni finansal ve zaman açısından zorlamayacak eğitimler sunmayı amaçladıklarını belirten Çağıltay, "BİLGE-İŞ Projesi" ile KOBİ'lere internet üzerinden eğitim sunacaklarını bildirdi.
Çağıltay, AB tarafından finanse edilen proje kapsamında KOBİ'ler için 100 eğitim modülü hazırladıklarını, bunlardan "KOBİ'ler için sanal gerçeklik", "İnternet üzerinden pazarlama, "Reklam ve satış," "Mobil cihazlarda pazarlama", "KOBİ'ler için güneş enerjisi kullanımı" gibi derslerin ilgililere sunulacağını kaydetti. Derslerin ücretsiz ve herkese açık olacağını bildiren Çağıltay, eğitimlerden sadece KOBİ'lerin yararlanmayacağını, işsizlerin, engellilerin de evden eğitime katılabileceğini vurguladı.
TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak ise, Türkiye'nin iş sanayisinin yüzde 90'ını KOBİ'lerin oluşturduğunu, işveren ve işçi verimliliğine önem verdikleri için ODTÜ ile bu projede yer aldıklarını söyledi.
Kayıtlar Kasım'da başlıyor
Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan ve program otoritesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olan BİLGEİŞ Projesi ile KOBİ'lerin kapasitelerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Eskişehir'den odalar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, sürekli eğitim merkezleri gibi çeşitli paydaşlarla imzalanacak işbirliği protokolü kapsamında işçi ve işverenlerin kapasitelerinin artırılması amaçlanıyor. BİLGE-İŞ e-öğrenme portalına ilişkin çalışmalar, Avrupa Birliği-Türkiye Mali İş Birliği Programı çerçevesinde 2015'in Aralık ayından beri yürütülüyor.
Teknolojiye uyum yeteneği geliştirilmiş bir iş gücü piyasası oluşturulması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımının ve etkinliğinin artırılması, işçi ve işveren düzeyinde kapasite geliştirilmesi ve Türkiye'de hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi hedefleri doğrultusunda hazırlanan BİLGEİŞ e-öğrenme portalına Kasım ayı içerisinde kayıt alınmaya başlanacak. Bünyesinde çoğunluğu bilgi ve iletişim teknolojileri temelli 100 ders barındıran BİLGE-İŞ e-öğrenme portalında eğitim ücretsiz olacak. Dersleri tamamlayan katılımcılara ODTÜ imzalı katılım belgesi verilecek. Portala "bilgeis.net" adresinden ulaşılabilecek.
İHA