Köln’de "Sözde Ermeni Soykırım Anıtı" Protestosu

Federal Meclis'in 2 Haziran 2016 tarihinde aldığı sözde Ermeni soykırım kararının ardından, İstanbul'un kardeş şehri Köln'de belediyenin "sözde Ermeni...

Federal Meclis'in 2 Haziran 2016 tarihinde aldığı sözde Ermeni soykırım kararının ardından, İstanbul'un kardeş şehri Köln'de belediyenin "sözde Ermeni soykırım anıtı" dikme önergesine olumlu yanıt vermesi tepkiyle karşılandı.

Kararın ardından sözde anıtın dikileceği şehir mezarlığında toplanan Köln Türkleri Dayanışma Platformu üyeleri olayı protesto ederek, Köln Belediyesi'nin tek taraflı olarak aldığı kararı toplumun barışını bozmak için alınmış bir karar olarak nitelendirdiler.

Türkleri Dayanışma Platformu Başkanı Levent Taşkıran, Köln Belediyesinin bu kararını protesto ettiklerini belirterek, "İki yıldır bu olayı takip ediyoruz. Köln belediyesi Köln'deki siyasilerin fraksiyonlarıyla gerekli görüşmelerini yaptık. Maalesef dün akşam ana komisyonda bu karar, bizim görüşümüz alınmadan bütün fraksiyonların orta kararıyla bu oyla almıştır. Mezarlık yönetmenliğini de aykırı bir durum söz konusu, Yönetmenliğe göre ve bilir kişi raporda bireysel olarak Alman dışında böyle siyasi ve toplumsal anma olayları mezarlık yönetmenliğine aykırıdır. Yaptığımızı görüşmelerde Ermeni cemaatiyle beraber bizim de görüşümüz alınacaktı. Köln gibi yüz binden fazla Türkün yaşadığı bin şehirde böyle bir kararın alınması tamamen buradaki iç barışı bozacak bir adımdır. Buradaki insanlara anti demokratik uygulamadır. Tamamen siyasi bir karardır. Bunu 1. dünya savaşıyla alakası yoktur. 1. Dünya savaşında Balkanlarda olsun birçok insan öldü. Bizim önerimiz madem bir anıt dikilecek tek taraflı değil. Çok taraflı olması lazım. Her kesimden çok sayıda insan öldü. Bunları birlikte analım. Bu teklifinize de sıcak bakılmadı. Bizim görüşümüz alınmadan bir karar verilmesi buradaki Türklere büyük saygısızlıktır. Köln Türkleri Dayanışma Platformu olarak 32 dernek adına burada bulunuyorum. Kesinlikle bu kararı tanımıyoruz. Bu kararı ret ediyoruz. Anti demokratik buluyoruz. Zaten Türk Alman ilişkileri çok gergin bir şekilde böyle bir ortamda cereyan ediyor. Bu olay hiç bir tarafa yarar getirmeyecektir. Bu konuyu bilim adamlarının tarihçilerin tartışması daha doğru olurdu. 1905 olayları ne bir hukuki ne bir tarihi olarak kanıtlanmış tek taraflı bir soykırım olayı değildir. Soykırım hukuki bir kavramdır. Almanya nasıl ikinci dünya savaşında soykırım yapmışsa mahkeme tarafından kanıtlanmışsı, bu olayda mahkeme tarafından kanıtlanmalıdır. Soykırım kavramı 1945'den sonra geri doğru işlenmeyecek şekilde hukuki açıdan da ele alınabilecek bir konu değildir. Bu olay tamamen siyasidir özellikle Protestan Vakfı Kilisesinin de ağırlığı vardır bu olayda. Bu karadan sonra burada yaşayan Müslüman Türk vatandaşlarına mezarlığı defnedilmesi için dilekçe vereceğiz. Eğer bu mezarlıkta Türkler soykırım yaptığı propagandası yapılacaksa bizim insanımız da bu mezarlıkta yatmasının bir anlamı yoktur. Bu yanlıştan dönülmesi için her türlü demokrat yöntemi kullanacağı" dedi.

Köln'de 5 bine yakın Ermeni ve 200 binin üzerinde Türk yaşıyor.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı
Los Angeles’taki Yangınlarda Can Kaybı 24’e Yükseldi
Almanya’da X’ten Ayrılma Akımı Başlıyor
Strasbourg’da Tramvay Kazası: 5’i Ağır 30 Yaralı
Döner Partisi nedir ve hangi ülkede kuruldu?