Sağlıklı, temiz ve sürdürülebilir bir çevre için toplum bilincinin geliştirilmesi gerektiğine inanan Konak Belediyesi, ambalaj atıklarının geri kazanımı konusunda vatandaşı bilgilendirmek adına önemli bir iş birliğine imza attı. Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) ile el ele verilerek hayata geçirilen proje kapsamında çevre gönüllüsü gençler, Konak sınırları içindeki ev ve iş yerlerini tek tek ziyaret ederek vatandaşlara ambalaj atıklarının geri dönüşüme kazandırılması konusunda bilgilendirmeler yapmaya başladı.
"Sorumluluğumuzu yerine getirelim. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakalım" sloganıyla başlatılan projede görev alan çevre gönüllüsü gençlerin ilk durağı Hatay semti oldu. Burada kapı kapı gezerek vatandaşlara içeriğinde geri dönüşüm konusunda bilgilerin yer aldığı broşürleri dağıtan gençler, ambalaj atıklarının çöpe atılmamasını, ayrı bir torba içerisinde biriktirilmesini istedi. Ayrıca vatandaşlara biriktirdikleri bu atıkları belirtikleri gün ve saatte Konak Belediyesi'ne bağlı ekiplerce evlerinden alınacağı bilgisi de verildi. Kapılarını çalan ÇEVKO gönüllerini biranda karşılarında gören vatandaşlar kısa süreli şaşkınlık yaşasalar da yapılan hizmetin önemi karşısında gençlere teşekkür etmeyi ihmal etmedi.
"Her bireyin görevi"
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da ambalaj atıklarının çöp olmadığını belirterek, "Bu tür atıkların kaynağında ayrı toplanması işi her bireyin görevidir. Konaklı hemşehrilerimizin de ambalaj atıklarını çöpe atmayarak, evlerinde ayrı bir torbada biriktirmelerini ya da en yakın geri dönüşüm kutularına atarak çevrenin korunmasına katkıda bulunmalarını istiyoruz. Daha iyi bir gelecek için başlattığımız geri kazanım projesine destek veren tüm hemşehrilerimize teşekkür ediyorum" dedi. Konak Belediyesi'nin ÇEVKO ile birlikte yürüttüğü proje kapsamında gönüllü çevreci gençler Konak'ın tüm semt ve mahallelerini gezerek vatandaşlara atıkların geri dönüşüme kazandırılması konusunda bilgilendirmeler yapacak.
Bunları biliyor musunuz?
Çevreci gençler tarafından dağıtılan bilgilendirme broşürlerinde şu önemli bilgiler yer alıyor:
*Geri dönüştürülen bir ton cam ile 100 litre petrol tasarrufu sağlandığını biliyor musunuz?
*Plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümünden elyaf içeren tekstil ürünleri, atık su boruları ve marley gibi malzemeler üretildiğini biliyor musunuz?
*Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt'lık bir ampulün 20 saat çalıştırıldığını biliyor musunuz?
*Geri dönüştürülen bir ton kağıt/karton atık ile 17 ağacın kesilmesinin önlendiğini biliyor musunuz?
*Kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümünden karton koliler, yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretildiğini biliyor musunuz?
İHA