Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "En büyük sulama projelerinden biri olan KOP, 14 adet sulama, 3 adet içme suyu, 1 adet enerji olmak üzere toplam 18 adet büyük proje demetinden oluşuyor. Yaptığımız yatırımlar sayesinde projenin bitiş tarihini öne çekerek 2019 olarak belirledik" dedi.
Konya Ovası'nın yıllardır özlemini çektiği Konya Ovası Projeleri (KOP), hızlı adımlarla ilerliyor. 18 büyük proje demetinden oluşan KOP'un bitiş tarihi önce 2040'tan 2023'e, son olarak ise 2019'a çekildi.
Konya'nın tarihte çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Konya Havzası binlerce yıldır ziraat yapılan, dünyanın ilk zirai arazilerini barındıran, etrafı dağlarla çevrili kapalı havzadır. Tarihte "En Muhteşem Türk Şehri" mertebesine yükselmiş bu ilimizin suyla imtihanı yıllardır sürüyor. Çünkü Konya kapalı havzası, su kaynaklarının kısıtlı ve buharlaşmanın çok yüksek olduğu, Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi konumunda bulunuyor" diye konuştu.
Konya Ovası'ndaki sulama probleminin yüzyıllardır gündemde olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu, "Öyle ki Abdülhamit Han'ın talimatları ile Konya Ovası'nın sulanabilmesi adına gerekli tesislerin yapımı için fizibilite çalışmaları yapılır ve Kasım 1907'de projenin sözleşmesi imzalanır. Yıllar süren çalışmalar sonucunda 1913 yılında proje uygulamaları tamamlanarak Türkiye'nin ilk sulama şebekesi işletmeye açılır. Konya Ovası'nın 57 bin hektarlık kısmının sulanması maksadıyla yapılan Çumra sulama tesislerinin başlangıcı Osmanlının da son eserlerindendir" ifadelerini kullandı.
"Projenin bitiş tarihini öne çekerek 2019 olarak belirledik"
Konya Ovası'nın bu yüzyıllık rüyasını gerçekleştirmek için KOP'un hızlı adımlarla ilerletildiğini belirten Bakan Eroğlu, "En büyük sulama projelerinden biri olan KOP, 14 adet sulama, 3 adet içme suyu, 1 adet enerji olmak üzere toplam 18 adet büyük proje demetinden oluşuyor. Bu proje çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatlarıyla, Cumhuriyet tarihinde yapılanlardan daha fazlası son 10 yılda yapıldı. Yaptığımız bu yatırımlar sayesinde projenin bitiş tarihini öne çekerek 2019 olarak belirledik" açıklamasını yaptı.
Havzadaki su kaynaklarının kıt olmasının kendilerini suyun yönetimi hususunda farklı yöntemlere ittiğini ifade eden Bakan Eroğlu, "Öncelikle projelerimizi, suyu en ekonomik şekilde kullanacak projeler şeklinde belirledik. Bu yüzden kapalı borulu sistem olan en modern sistemleri kullandık. Ayrıca komşu havzalardan yeni su kaynaklarını temin etmek için projeler geliştirdik. Gembos ve Göksu havzalarından su temin etmek için çalışmaları başlattık" şeklinde konuştu.
Gembos Derivasyonu ile Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e boşalan sular 2007 yılında tamamlanan Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nda toplandı. Toplanan su, 3,5 km'si tünel olan 15,8 km uzunluğundaki derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne ulaştırıldı. Beyşehir Gölü'ne aktarılan yıllık ortalama 180 milyon m3 su ise derivasyon kanalı ile Suğla Depolamasına, oradan Mavi Boğaz adı verilen kanyona ve sonrasında Apa Barajı'na ulaştırıldı. Beyşehir Gölü-Suğla Depolaması-Apa Barajı arasında suyun iletileceği kanalın uzunluğu yaklaşık 100 km'dir ve kısaca BSA Kanalı olarak adlandırılıyor. KOP'un en önemli kısmını oluşturan Konya Çumra 3. Merhale Projesi'nin yıllardır bekletiliyordu, bu proje hızlandırıldı ve yeni tünel açma ve baraj yapım teknolojisine göre proje revizyonları yapıldı. Yatırım programında bulunan bu proje ile Göksu Nehri üzerine yapılacak Bozkır, Bağbaşı, Afşar Hadimi Barajları ile Afşar - Bağbaşı Hadimi Tüneli ve Mavi tüneli ve devamında Apa-Hotamış İletim (AHİ) Kanalı ve Hotamış Depolaması ile yıllık 414 milyon m3 suyu Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak. Ayrıca proje ile Yukarı Göksu havzasından aktarılacak yıllık 414 milyon m3 suyun 100 milyon m3'ü ile Konya il merkezi ile Çumra ilçe merkezi ve İçeri Çumra beldesinin 2050 yılı su ihtiyacı karşılanacak.
"KOP ile 3 milyon kişiye içmesuyu temin edilecek"
KOP'un tamamlanmasıyla bölgede yaşayan 3 milyon kişinin içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacağını belirten Bakan Eroğlu "Bu proje ile 11 milyon dekar zirai alan suya kavuşturulacak. Ayrıca bu proje ile yıllık 3 milyar kiloWatt.saat enerji üretilecek ve 100 bin kişiye doğrudan binlerce kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı sunulmuş olacak" dedi.
Bakanlık olarak Konya Ovasını "Tahıl Ambarı" kimliğine yeniden kavuşturmak için canla başla çalıştıklarını söyleyen Bakan Eroğlu "100 yıllık bu rüyayı hayata geçiriyoruz. Konya Ovası, yapılacak stratejik planlarla hem Türkiye'nin, hem de Dünyanın muhtemel gıda krizinden kurtulmasını sağlayabilecek kapasiteye ulaşacaktır" diye konuştu.
"Konya Ovasının Yüzde 40'ı Sulanabilir Hale Gelecek"
Proje ile Konya Ovası'nın yüzde 40'ının sulanabilir hale geleceğini vurgulayan Bakan Eroğlu şunları kaydetti:
"Böylece bölgede su sıkıntısı çekilmeyecek. Ürünlerden yüksek verim alınacak, üretimi yapılamayan ürünler de yetiştirilebilecek ve pek çok yeni sektörel fırsatlar doğacak. Üretim ile birlikte ihracat kapasitesi de artacak ve ülkemize döviz girdisi sağlanacak. Bu sayede Konya Ovası'nın her yıl milli ekonomiye 1 milyar dolarlık katkı sağlaması hedefleniyor."
İHA